Prizde Toprak Yok?

Saksı kullansam. :D:p

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Saksı kullansam. :D:p

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
Şaka yapıyorsun galiba. Evinin içini toprak doldursan nafile.:D Mutfaktan diğer odaya çekme yoluna bak. Sigorta panosunun üstündeki buatı aç topraklama kablosu oradadır büyük ihtimalle. Bul ve odana sıva içi çekebiliyorsan çek yoksa sıva üstü kanal vasıtasıyla çekersin.
 
Eskiden de topraklı prizler vardı. Ancak topraksız prizler de imal ediliyordu. Elektrikçiler tesisatı ucuza mal etmek için bazı odalarda topraksız priz kullanıyorlardı. Bunun için bu prizlerin hatlarında toprak hattı da bulunmuyor onun için daire girişinden çekmek gerekiyor. Bu giriş bazen sigorta kutusu olur bazen kare buat olabilir. Bu bazen çok zor olabilir. Eğer daireden toprağa ulaşmak mümkün ise sadece o odaya mahsus toprağa kadar kablo çekip özel topraklama yapmak bazen daha kolay çözüm olabilir. Bazen de en uçtaki odalarda prizler aydınlatma hattına bağlanıyor. O zaman işler daha da zorlaşıyor. Yine eskiden beri mavi nötr iken tesisatçılar birkaç top tek renk kablo alıp nötr ve fazı aynı renk iletkenle çekiyorlar bu da tamircinin işini zorlaştırıyor. Toprak iletkeni yeşil-sarı iken bazı illerde çıplak iletkenler kullanılıyordu. Bunlar meslek lisesi olmayan okumayı sevmeyen elektrikçiler tarafından yapılıyor. Gerçi renk kuralına uymayan elektrikçi öğretmenleri de gördüm. Maviyi faz olarak çekip 110 metre derinlikteki dalgıç motorun kablosunun yanmasına sebep oldular. Halbuki İç tesisat yönetmeliğinde hepsi açık açık yazılmış. Hatta üç fazlı sistemlerde toprak hatsız dörtlü iletken kullanıyorlar. Motorlarda toprak yerine mavi rengi kullanıyorlar. Bu da sonra kazalara sebep oluyor. Doğrusu kesinlikle dörtlü iletken imalatından vazgeçilmeli üç fazlı sistemlerde mavi ve yeşil-sarı bulunan beşli kablolar kullanılmalıdır. Üç fazlı Prizler de mutlaka beşli olmalı üzerinde toprak ve nötr bağlantıları olmalıdır. Üç fazlı dört uçlu priz ve fişlerde nötr, toprak ve fazın yerleri her elektrikçiye göre değişiyor. Bu da kazalara sebep olabiliyor.

4 damarlı kablonun iki çeşidi var biri 3Faz+toprak diğeri 3 Faz+nötr olanı.

Saygılar...
 
Bu arada çoook eski bir konu ama
Buvatta iki kapalı kablo bir de açık kablo vardı. Açık olandan çektim hat oldu.
 
Binada var toprak.
Sadece bilgisayarın fisinde yok.
Ilginiz için teşekkür ederim.
 
o zaman arkadaşların dediği gibi en yakın buat yada daire panosundan 1x2,5mm lik kablo ile boru içerisinden alacaksın.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst