power supply ile ilgili bir soru (resimli)

Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
24
Puanları
1
Merhabalar,ben bir pc powerı ile güç kaynağı yaptım elektirik konusunda pek hakim değilim bir şey dikkatimi çekti +5v ile eksi çıkışını herhangi 2 lamba ile denediğimde bir sorun yok ancak o çıkışları kısa devre yaptıgım da ve bunu bir toplu iğne ile yaptıgım da toplu iğne içinden fazlaca akım geçerek akkor haline geliyor powerın yanında +5 volt için maksimum 22amperlik akım çekilebilceği yazıyor tabi kısa devre yaptıgımda toplu iğneden geçen akımda 22 amper civarı oluyor ve akkor haline geliyor işte sorum burada ben bunu anlık yapmasam o şekilde bekletsem 1dk falan bu fazlaca akım powerın içinde bir sorun oluşturur mu? yani lehim bağantılarını eritirmi yani bunun bir zararı olur mu? ve bir diğer sorum +12volt ile -12 voltu alıp 24 voltluk bir potansiyel olmasını bekliyordum ama bunları bağladıgımda power kendini kapatıyor bunun sebebi ne olabilir? cevap verecek arkadaşlara ve hocalarma şimdiden teşekkürler :)Ekli dosyayı görüntüle 22818
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
pc güç kaynaklarının akım korumaları vardır. dolayısı ile fazla akım çektiğinizde akım koruması devreye girecek ve power supplyı koruyacaktır. toplu iğne örneğinizde, akım değeri güç kaynagına zarar verecek seviyeye geldiğinde zaten akım koruması çıkışı kesecektir. o yuzden bir sıkıntı olmaz.

12 voltlarda eksi 12 voltun akım değeri düşüktür. 1 amper gibi bir akım çektiğinizde power supply korumaya geçecektir. o yuzden de 24 volt olmayacaktır. azakım çeker iseniz olur sanırım. ama emin değilim. pc güç kaynagının -12 voltu nasıl elde ediliyor. artı 12 ile baglayıp kullanmak olur mu semaları incelemek lazım.
 
hocam -12 volt için 0.5 amper yazıyor +12 için 14 amper yazıyor sanırım ben fazla akım çektigim için kapanıyor siz yazdıgınızı okuduktan sonra dikkat ettim
 
Son düzenleme:
hocam toplu iğne olayında kendisi otomatik kapanır demişsiniz ama kapanmadı ben yaklaşık 1 saniye gibi bir süre beklettim
 
http://320volt.com/seri-baglanti-ile-guc-kaynagi-voltajini-yukseltme/

Merhaba.24 volt için 2 psu'yu şaselerini kendi aralarında hiç birleştirmeden +12 volt çıkışlarını kendi aralarında linkteki gibi seri bağlamanız gerekir.Tek bir psu'dan bu 24 voltu istenilen yüksek amperaj değeriyle pek alamazsınız.Zaten -12 volt dc. çıkışı 0.5 A gibi çok düşük çıkışlıdır.Bir de - 12 volt dc ile + 12 volt dc. arasında psu'nun kendi içinden seri bağlantı ile 24 volt dc.yi belli bir amperajda almanız (+12 nin verebileceği tam amperajda) almanız imkansızdır.Çünkü şase (-) kutup her ikisi için de ortaktır,bu yüzden çok düşük 0.5 A ve örneğin 11 A gibi iki kaynak,içten seri bağlı olsalar bile en fazla 0.5 A geçebilir,11 A geçemez,elektrik kanunları gereğince.Simetrik güç kaynakları gibi + ve - uçlar arasından akım geçer geçmesine ama sizin 0.5 A'lik amperaj işinize yaramayabilir, hem psu çok dengesiz yüklenmiş olur,bir manada.

Aslında her çıkışın (+5,+12,-12,+5SB (Standby) gibi) belli bir akım değeri vardır ve akım koruma devreye girince aşırı akımda veya kısa devrede psu'nun hemen kapanması gerekir.Ama siz toplu iğne ucu ile rezistans görevli ısı oluşturan doğal bir yük oluşturduğunuz ve + 5 v 'nin amper kapasite çıkışı en yüksek olduğu için (Schkotty diyotlar çıkışlıdır) bu yüzden psu korumaya geçmemiş,aşırı bir akım veya kısa devre geçişi şeklinde bunu hiç de algılayamamıştır.Aslında olan bu olay budur.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
+12 volt ile kısa devreyi yaptıgım da kapandı ancak 3.3 ve 5 için kapanmıyor 5 volt olanı toplu iğne eriyene kadar beklettim ancak kapanma olmadı ancak 12 volt ile denedigim de power kendini kapatıyor ve bunu 5 voltu kullanıp toplu iğneyi erittiğimde power kırmızı kablonunda ısınmış oldugunu gördüm power kapanmıyorsa bunu kullanıyım diye düşünüyorum ama kablolar ısınmaktan yanacak gibi ben powerın içindeki bütün siyah ve kırmızı kabloları paralel bağlayıp bunu yapsam kablo ısınması sorunu çözülebilir mi?
 
Merhaba.Sorular;
1- +12 volt ile kısa devreyi yaptıgım da kapandı ancak 3.3 ve 5 için kapanmıyor 5 volt olanı toplu iğne eriyene kadar beklettim ancak kapanma olmadı ancak 12 volt ile denedigim de power kendini kapatıyor ve bunu 5 voltu kullanıp toplu iğneyi erittiğimde power kırmızı kablonunda ısınmış oldugunu gördüm power kapanmıyorsa bunu kullanıyım diye düşünüyorum ama kablolar ısınmaktan yanacak gibi.
2- powerın içindeki bütün siyah ve kırmızı kabloları paralel bağlayıp bunu yapsam kablo ısınması sorunu çözülebilir mi?

Cevaplar;
1-Bunların kısa devrede hemen kapanmamasında çok ince bir ayrım vardır,o da şudur aslına bakılırsa.Dediğiniz gibi 300 watt max. psu’dakşi etiketinde +3.3 ve + 5 voltun çıkış değerleri 11 Amper.Ama +3.3 ‘ün kısa devre olması ile kablolardan tam olarak geçen güç (Güçler doğru orantılı amper değeri) ayni olmayacaktır ohm kanununa göre de.Bağlanacak yere kadar olan iletim hattında belirli kesitte (0.50-0.75 gibi) en az 50 cm uzunlukta giden bu akımlar arasında bariz bir fark vardır.Bu fark da I=V/R’ye göre V ile doğru telin kesiti yani R ile ters oarntıdadır.R sabit (Ayni kesitte kablolar da genelikle kullanıldığı için) olup V=12 volt dc. olduğunda iletken kablolardan daha çok amper kısa devre veya benzeri (Toplu iğneli suni bir rezistans olayındaki gibi) durumlarda geçeceğinden 12 volt ile kısa devrede kısa devre veya aşırı akım algılama sistemi bunu daha kolay hissedip bu sistemi anında da kapatacaktır,doğal olarak.

Yani 12 voltta hemen kapanması, sistemdeki bu voltajın farklı (Daha Yüksek) olması,+5 volt ve +3.3 voltta hiç kapanmaması,kısa devredeki gücün önemli bölümünün kablolarda ısı enerjisi olarak açığa çıkması yüzünden ve direk ohm kanunun bu anda devreye girebilmesindendir.

2- Psu içindeki 24 pinli pc power konektörü,+5 volt ve +12 voltu dvd,HDD,vb.diğer bileşenlere ileten diğer tüm geçme konnektörlerde kırmızı kablo ayni şasi (Bağlantı) üzerindedir zaten,bunları paralel kendi aralarında siz tekrar bunları bağlasanız akım gücü konusunda bir şey değişmeyecektir.Yani ayni sistemden bu tüm kırmızı kablolar (+5volt dc ) beslenmektedir,yani akım alınan asıl kaynak yeri aynidir.Ama kablolar kendi aralarında paralel bağlandığında kabloların iç direnci (Omaj değeri) düşeceği için bu şekildeki +5 ve +3.3 volttaki kısa devrede,kabloların kendi iç yapısındaki ısınma bir miktar azalacaktır,çok doğal olarak.Ama verilen toplam güç,yani psu’nun max. değerdeki verebileceği bu en uç güçtür,kablolardaki iç ısınmadaki azalma yoluyla çıkışta verilen bu güçte çok hafif bir artış olacaktır,tümüyle değişen de sadece bu durumu olacaktır.

Not: +5 voltla çok fazla sayıda pc 12 voltluk fan beslemesi sırasında (sessiz pc çalışmalarında),pc içinde +5 voltta oluşan bir kısa devrede,yine ayni şekliyle benim psu'mda da kapanma durumu hiç olmamış,kabloların birbirine çıplak kalan yerlerinden temas edip değmesi sonucu,çok aşırı ısınıp yanacak konuma gelebilmeleri tarafımca yaşanmıştı.Kolay gelsin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_supply_unit_(computer)
 
Son düzenleme:
orda yazan daimi cekilebilecek en guvenli guctur,
sen daha yuksegini cekersen guc kaynagi kendini kaapatir, diyelim kapanmadi. uzun vade sonunda transistor arizasi hatta trafo sargisi yanmasi yasarsin
oyle kisa devre ettiginde 22 degil 50 amperden fazla akim gecer unutma.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,977
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst