power supply ile ilgili bir soru (resimli)

Katılım
12 Eyl 2009
Mesajlar
24
Puanları
1
Merhabalar,ben bir pc powerı ile güç kaynağı yaptım elektirik konusunda pek hakim değilim bir şey dikkatimi çekti +5v ile eksi çıkışını herhangi 2 lamba ile denediğimde bir sorun yok ancak o çıkışları kısa devre yaptıgım da ve bunu bir toplu iğne ile yaptıgım da toplu iğne içinden fazlaca akım geçerek akkor haline geliyor powerın yanında +5 volt için maksimum 22amperlik akım çekilebilceği yazıyor tabi kısa devre yaptıgımda toplu iğneden geçen akımda 22 amper civarı oluyor ve akkor haline geliyor işte sorum burada ben bunu anlık yapmasam o şekilde bekletsem 1dk falan bu fazlaca akım powerın içinde bir sorun oluşturur mu? yani lehim bağantılarını eritirmi yani bunun bir zararı olur mu? ve bir diğer sorum +12volt ile -12 voltu alıp 24 voltluk bir potansiyel olmasını bekliyordum ama bunları bağladıgımda power kendini kapatıyor bunun sebebi ne olabilir? cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler :)
 

Ekli dosyalar

  • 05042015660.jpg
    05042015660.jpg
    328.2 KB · Görüntüleme: 45
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
işte sorum burada ben bunu anlık yapmasam o şekilde bekletsem 1dk falan bu fazlaca akım powerın içinde bir sorun oluşturur mu? yani lehim bağantılarını eritirmi yani bunun bir zararı olur mu?

Evet, sorun olur, hem de çok ciddi sorun olur.(Çöpe atmanız gerekebilir.)

Sebebine gelince:

Teorik olarak toplu iğnenin direncini 0,1 Ohm kabul edersek çekmeye çalıştığınız akım:

I= U/R formülünden,
I=12/0,1=120 A'dir.

Yani siz maksimum 22 Amper verebilecek bir kaynaktan 120 A çekmeye çalışıyorsunuz.
Yani kaynağı kısa devre ediyorsunuz.

Ama normalde siz bunu yaptığınızda içindeki sigortanın atması gerekirdi,
neden atmadı ?

Ben de bunu merak ediyorum.
 
hocam peki 5 volttan 22 amper çektiğimizi varsayalım 5=22*R dediğimizde R=0.22 ohm çıkıyor yani yani her ne kadar 0.1 ohm direncin 2 katı olsa da pek fark yok gibi ondan mı kapanmadı acaba?
 
pek fark değil aslında çok fark var. Bir toplu iğnenin iletken uzunluğu kısa olduğu için iç direncinin 0.1 ohm danda düşük olduğunu düşünüyorum.

0.01 ohm gibi bir değerlerde olması lazım.

eğer boyu 10 - 15 cm olsa idi bu direnci yani 0.1 ohm civarlarında olacağını düşünüyorum. Şönt direnci yapmaya uğraşırken baya bi bu direnç değerlerini tutturmaya çalışmıştım.

Kolay gelsin.
 
pc powerlerde kisa devre koruma var toplu iğne aşiri akim çekerse kisa devre koruma devreye gırer kapatır cihazdan enerjiyi keserseniz anca o zaman tekrar çalışır simetri 12 volt a gelınce oradan yüksek akim çekemezsınız koruma devreye girer yüksek voltajda bellı limite kadar akim çekecekseniz trafolu yükselteç yapmanız gerekır oda harcı borcunu geçer en mantıklısı yenı trafo alip kullanmak olur 5 voltta 12 voltta güç kaynaği olarak işinizi gorur 12 voltta cihaz uzerındekı akimi alabılırsınız simetri çikişi yanlış bılıyor olabılırım 1.2 A civarı olması lazım
 
hocam toplu iğneyi eritene kadar tuttum yaklaşık 2 saniye falan toplu iğne kıvılcım atarak yarısı eridi ama herhangi bir koruma devreye girmedi
 
merhaba kisa devre koruma olmalı arızalı olabılır benım bıldığım power lerde hepsınde koruma var 5 voltta 22 amper az değıl toplu iğneyı rahat erıtır çünkü toplu iğneyı değdırdığınde birden yuklenmıyor belli bir zaman micro sanıy gecıkme oluyorsa isinan toplu iğne drencı yukselıyor 22 amperde çekmez kızardığı zaman
 
hocam +12 volt ile denediğim zaman power kendini kapatıyor kısa devre koruması arızalı değil gibi bu arada toplu iğne 22 amperden az mı çekiyor yani? o yüzden mi kapanmıyor?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,481
Kullanıcılar
449,894
Son üye
Mehmet Denizz

Yeni konular

Geri
Üst