Potansiyometrenin bir garip çalışması

Katılım
13 Tem 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
34
Yapmış olduğum basit bir devrede ( 1 transistör, 1 zener , 2-3 dirençli ) potansiyometreye bağlı olarak çıkışta 0-24 v arası gerilim almam gerekiyor. Devre protheusta çalışıyor ama board üzerine kurduğumda potansiyometreyi çıkış voltajı 0 v için ayarladığımda . elimi potansiyometreye dokunursam voltaj 9V oluyor elimi geri çekince 0.8 V a düşüyor. Potansiyometrenin uçlarını ölçtüm bir sıkıntı yok.

Sorun nerede olabilir.
 
Potun orta ucuyla herhangi bir ucunu kısa devre ettiniz mi ? Boardda temassızlık olabilir. Devreyi başka bir board ya da delikli pertinaks üzerine kurun.
 
Bence statik elektrik ile alakalı. Sanırım potansiyometre transistörün beyz ucuna bağlı.
Transistörün beyz ucunu yüksek değerli bir direnç ile tipine göre (PNP veya NPN) gnd veya VCC'ye asarak deneyin.
NOT: Amatörce bir öneridir...
 
Potansiyometrenizin dis metal aksamini devrenin sasesi ile irtibatlandiriniz.

Semayi paylasirsaniz baska bir hata varmi kontrol edebiliriz.
 
Topraklanmamış olan potansiyometrenin dış metal kılıfının elle direk temasıyla,dolaylı bir toprak hattını vücuttan şase yapıp alarak transistörü bağlı olduğu bu dirençler,zener diyot üzerinden 9 volt çıkış verecek şekliyle sürüyor,belki en mantıklı açıklaması da bu şekliyle olabilir. Kullandığınız güç kaynağının - ucunu mutlaka topraklayın,bunu psu'dan alıyorsanız psu'yu topraklı priz ve topraklı fişle mutlaka çalıştırın,potansiyometreinin dış metal kılıfını toprak hattına veya topraklı bu - kutuba lehimleyerek irtibatlayın.Buna bir çözüm yolu bu olabilir.Kolay gelsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,872
Mesajlar
913,218
Kullanıcılar
449,462
Son üye
mehmetyangin

Yeni konular

Geri
Üst