PLC - Mağaza Kapısı Problemi

Katılım
28 Nis 2008
Mesajlar
560
Puanları
6
Konum
Türkiye
Bir mağaza kapısının otomatik olarak açılıp kapanması istenmektedir. Temel şartlar şunlardır;

- Kapıya herhangi bir cisim yaklaştığında kapı açılacak,
- Cisim içeri girdikten sonra kapanacak,
- Kapı kapanmak üzereyken yeni bir cisim gelirse yeniden açılacak
-PLC'de kumanda devresi LAD diyagramı ve STL ile programlayınız...

Görüldüğü gibi, bir dönüş yönü değiştirme ve hareket algılama sistemi mevcuttur. Devrenin kurulmasında yakşalım sensörü (YS), sınır anahtarı (SA) ve şalterlerden (Ana Şalter) faydalanılacaktır. Üçüncü bölümde temel prensipleri anlatılan bu sistemin güç ve kumanda devresi şu şekilde çizilmelidir.


Devrede yaklaşım sensörüne bir cisim geldiğinde, sensör cismi algılayarak kontağını kapatır. Enerji üstteki yoldan geçerek ileri hareketi sağlayacak olan I kontaktörüne ulaşır ve kapı açılmaya başlar. Bu sırada alttaki yolun enerjisi de ileri hareketi sağlayan kontaktörün (I), normalde kapalı kontağı sayesinde kesilmiştir.

Aynı şekilde kapının kapanması esnasında da eğer cisim sensörden uzaklaştıysa kontaklar konum değiştirir ve bu sefer alttaki yol üzerinden enerji geçerek kapının kapanmasını sağlayacak olan geri hareket kontaktörü aktif hale gelir. Bu sırada üstteki yolun enerjisi de geri hareketi sağlayan kontaktörün (G), normalde kapalı kontağı sayesinde kesilmiştir.

___________________________________________________________
Buraya kadar herşey normal ama benim size sorum ben burdaki YS(yaklaşım sensörü) ve SA(sınır anahtarı)'nın PLCde kontak olarak ne almam nasıl bir devre elemanı kullanmam lazım Yardımcı olursanız Devrenin son halini Buraya eklemeyi düşünüyorum
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst