PLC ile Motor kontrolü yaparken bağlantının kopması

oguz686

Üye
Katılım
21 Kas 2010
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
33
Arkadaşlar ben PLC ile üç fazlı motor kontrol edeceğim.Motorda bir kontaktör var. Kondaktörün açılması için 220V gerekiyor. PLCden bir röle ile 220yi aç kapa yapıyorum. Röleyi açtığım zaman motor dönmeye başlıyor. Fakat motor durduğum zaman bilgisayar ile PLC arasından bağlantı hatası veriyor.Bağlantıyı kopuyor. Röleyi çıkarıp yerine led bağladığımda veya motorun elektrik bağlantısını yapmadan sadece röleyi aç kapa yapınca bağlantıda kesilme olmadan çalışabiliyor.

- Motor durunca neden bilgisayar ile PLC bağlantısı kesilir? Nedeni ne olabilir?
 
her faz ile nötr arasına birer tane seri bağlı 100klık direnç ile 100nf lık bir kondansatörü bağlamak ya da plc güç kablosunu parazit engelleyici kablo ile değiştirmek çözüm olabilir.
 
Plc ile sürdüğün röle bobini ters/paralel bir 1n4007 diyot tak. Bu sorununu çözer.
 
Motoru PLC ye bağlamadan çalıştırıp kapattım. PLC motora bağlı olmadığı halde bilgisayar bağlantısı koptu.:(
 
Motorun Şebeke hattına oluşturduğu parazitler sizin iletişiminizi kesiyor olabilir. Çok bilgim yok ama otomasyonla bir ara uğraşmıştım.

Motor ile PLC yakın ise motorun oluşturduğu manyetik alan plc yi resetletiyor olabilir yada yazılımını kilitliyor olabilir. Enerji kabloları vasıtası ile parazit taşınıyor olabilir. Bu tür drumlarda faraday kafesi ve ekranlama uygulamaları öneriliyor.

Bu tür uygulamalarda özel filtreler kullanıldığını duymuştum.

Kolay gelsin.
 
Sikinti rolede ac kapa yapilmasiyla zıt emk olusur plc cikisina qbobinler enerji vermis olur buda reeetlenmesine neden oluyor olaqbilir.
Plc cikisini optokuplere gir , optokupler cikisinida role veya mosfet ne kullaniyorsan ona gir boylelikle role ile plc cikisi arasinda yalitim saglamis olursun.
 
Büyük ihtimalle parazit dolayısıyla oluşuyor. Arkadaşlarda açıklamışlar zaten diyot kullanırsan sorun kalmayacaktır. Sonucu da yazarsan seviniriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,188
Kullanıcılar
449,829
Son üye
mehmetoner

Yeni konular

Geri
Üst