PLC de Force Kullanmak

Overshot

Üye
Katılım
22 Şub 2007
Mesajlar
115
Puanları
1
Yaş
39
PLC lerde girişleri force edebiliyor muyuz?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
S7 300/400'lerde oluyor.
 
detaylarını paylaşabilir misiniz? Force etmek ne demek? Neden yapılır?
 
s7300 her plc de Force yapamazsınız. Yapılamayan modellerde Force aktif olmaz.
Force ne demek sorusunun cevabı ise bir değişkenin değerini DI ,DO, WORD ... gibi istediğimiz bir değer ile değiştirme işlemidir, Force işlemi başladığı zaman plc cpu üstünde Force ışığı yanar ve Force işlemi kaldırılana kadar sönmez aslında her zaman başvurulmaması gereken bir işlemdir bazı durumlar için çok tehlikelidir ve istenmeyen durumlar doğura bilir bunun için plc üstünde hemen Force işlemi yapıldığına dair led yanar mutlaka makinenin veya sistemin uzmanı değilseniz Force işlemi yapmayınız.
 
Biz genelde force işlemi programdan bağımsız olarak makina devreye alınırken çıkış sinyallerinin bağlantılarını kontrol etmekte kullanıyoruz, sırayla çıkışları forcelayıp ilgili valf veya rölenin çekip çekmediği, bağlantıların doğru olup olmadığı kontrol edilir veya diyelimki makina test edilecek ama komprasör arızalı hava alarmı var, ama sizin havayla işiniz yok, ilgili giriş force edilip hava varmış gibi makina kandırılıp çalıştırılabilir.
Burada önemli nokta force, program şartlarına BAKMAZ, programdan bağımsız direkt değişkenin değerini değiştirir veya çıkışa enerji verir veya giriş sinyali gelmiş gibi davranır.
Bazı plc lerde değiştirmek istediğiniz değişkene(veya çıkışa) programınız değer basıyorsa(yazıyorsa) force yapamazsınız, değişkene değer basmıyorsa force izini verilir.
Tabi plc restart olunca plc markalarına bağlı olarak genelde force işlemi ortadan kalkar(sıfırlanır).
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,595
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst