piston yapımı (yardım)

kskoy

Üye
Katılım
10 Eyl 2014
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba arkadaşlar ben Mekatronik mühendisliği öğrencisiyim ve aranıza yeni katıldım.Şu anki hedefim buharlı motor yapmak.Mantığını çözdüm ancak piston yapımında zorlanmaktayım işaret parmağı boyunda bir silindir ve piston yapmak için hangi malzemeleri kullanmam gerekli? Borulardan yapsam parça şeklinde kimse satmaz sanırım ufak bir şey ama çözümünü bulamadım maalesef.Malum içine sıcak basınçlı buhar girecek ve verimden de kaybetmek istemiyorum. Auto cad ile çizip CNC de çıkarmaya kalksam zaten epey maliyetli olur gibi görünüyor.Yardım ederseniz sevinirim.
 
Valla benim konyada arkadaşım vardı kocaman pistonları 1 tl gibi bir fiyata cnc tornada işliyordu ama tek işlemini yapıyordu. Ama ona 100 ile 3000 adet arası parça geliyordu. Bence tüm işlemlerini tek bir pistona ugrasacak biri varsa ucuza yaptırabilirsin. Ben sadece gördügümü söylüyorum araştırmanızda fayda var iyi günler dilerim.
 
Bana lazım olan 1 büyük 1 küçük 2 adet silindir ve piston bunlar buhar makinesi için gerekli ancak CNC tezgahta yaptırmak çok zor gözüküyor çünkü kime sorsam 1-2 pistona kimse uğraşmaz diyor.Cevabınız için teşekkürler ama bana başka alternatifler lazım teneke kola kutularından yapayım desem büyük gelir diyorum vazgeçiyorum şırıngalarda ise sürtünme çok fazla bana teneke türü ama ufak birşey lazım bakır borulardan yapmaya kalksam acaba bulabilir miyim böyle şeyler bilmiyorum.
 
alimium millerden yapabilirsin. Hem işlemesi kolay olur küçük bi el motoru ve demir testeresi ile bişiler yapılabilir. küçük bi dremel ilede içiniboşaltıp piston kolu takılacak şekilde bişeyler yapabilirsiniz.
 
Dostum nacizane fikrim model helikopter model uçak gemi araba v.s. sitelerine bakmanı öneririm. kaç cc lik boy çap ve hatta sistemine uyarsa biyel ve aktarma kolları ile belki uyacağını düşünüyorum. Tam ne düşündüğünü anlayamadım dışarda yaptırmaya kalksan adetli olmayınca pek kimse ilgilenmez ayrıca tornada yaptırsan çok hassas olmaz ve yüklü maliyeti olur verimli olmaz.

Bence en güzeli bir model motoru kullanabilirsin belki..

Benimki sadece bir fikir olur olmaz o sizin düşüncenizdeki fikire uyuşmasına bağlı umarım yardımı olur yazdıklarımın..
 
Cevaplar için teşekkürler, rc model hobisiyle uzun zaman ilgilendim yedek parçalar aşırı pahalı maalesef model bir buharlı motor oldukça pahalı yani bu alternatif olmuyor maalesef benim için aliminyum miller aslında güzel fikir ancak ben onu ne derece işleyebilirim tam bilmiyorum şöyle nalburiye parçalarından birleştiripte küçük basit bişey yapabilir miyim acaba pistonu yapabilsem silindiri uydururum herhalde bir şekilde tam olarak yapmak istediğim şey kolayca hareket edebilen 2 silindir 2 piston bir tanesi büyük olacak bir tanesi küçük buhar motorlarındaki gibi.
 
yapılacak piston ve gömleğin toleransları önemli sıkışmaması yada fazla boşluk yapıp kaçırmaması için.

Bana şunu söylermisiniz istediğiniz pistonun çapı ve boyu ne olmalı ? Belki başka önerim olabilir. Ucuz yollu..
 
Selamun Aleyküm
Bahsedilen rc motorlar vb 2. el olarak da düşünülebilir. Diğer taraftan sadece piston ve ya silindir işlemek (tekil işlemlerin dışında eklemeler ve ayrıntılar istenmezse) cnc ye mecbur bir iş değil Hassasiyet için de cnc ve ya tornanın kalite vb durumu önemli. Bir işin cnc de yapılması daha hassas olacağını ifade etmez.
Çelik parçalar(boru lama vb) kg işi satıldığından isttenilen ölçüde kestirilebilir. Yine hidrolik taşlanmış boru ve miller(hidrolik silindir için) istenilen ölçüde kestirilebilir.
Çözüm çoktur kimi zaman gereken çözüm hiç akla gelmeyen bir yerlerden çıkabilir.
Hurdacılarda bulunabilen birçok ekipmanlardan araç amortisörleri (araçlarda kullanılamayacak durumda olanları belki kg işi de alınabilir.), tabi motorsiklet vb her tip amortisör, buzdolabı kompresörü modifiye edilebilir mi diye düşünülmeli , araba kompresörü (12V) ve ya küçük kompresörler araştırılabilir.
Çapı biraz büyüterek 50 cc motorsiklet vb düşünülebilir ki yapılan bir motordan alınması beklenen asgari bir güç olmalı, (olsa iyi olur..) Tabi odun hızarı piston silindiri, tarm ilaç makinası-motorlu tırpan vb de küçük silindirli ekipmanlar yine hurdacılarda bulunabiliyor.
Hidrolik/pnömatik bir silindir de modifiye edilerek kullanılabilir. Ve bir kısım hidrolik vanaların iç kısmında uygun parçalar çıkabilir ki yine hurdasnı bulabilmek gerek..(Tabi pistonlu motorlu pompalar ve de hidrolik el pompaları da incelenebilir.)
Bahsedilen birçok ekipmanın (kompresör, buhar sistemleri vb) çok bilinmese de yedek parça vb hizmeti bulunmaktadır ve sıfır olarak satın alınabilir. (Tabi 2. el ve ya hurda çok daha uygun olabilir.) Eğer başka bir sistem modifiye edilcecekse piston silindir sıfıra sıfır geçme değil sekmanlı düşünülebilir. Sekmanlar türlü çeşitlerde bulunabildiği gib, sekman üreten kişiler de olduğu gibi kimi sekmanları modifiye edip değiştirmek düşünülebilir. (Buzdolabı kompresörü silindir-piston sıfıra sıfır tipi bir geçme idi.. Sekmansız yani)
Daha önce de forumda mevzu olan bir buhar modeli vardı. Gaziantep te bu tip deneysel aletler üreten bir yer vardı. https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/buhar-türbini-arıyorum-deney-İçin.59089/#post-541864
Hepsi bir tarafa bu tip bir imalatın tornada yapılması neden çok pahalı gibi düşünülüyor? Aslında forumda imkan sahibi bir üye direk yardımcı olabilir ama piyasada da uygun biçimde anlaşılabilen birileri olacaktır. Çelik boruların çok çeşitlerini satanlar olur ki uygun çapta bir boru kestirilebilir ve bir mil ile sistem uygulaması düşünülebilir. (Silindir içi için rayba-ayarlı rayba kullanımı düşünülebilir.) İstenilen ısı transferi vb özellikler yönünden uygun malzeme seçimi ve uygun tasarım zaafları nedeniyle hali hazırdaki ürünlerin yerini basit bir tornalama tutmayacaktır.
Başka bir sistem modifiye edilirken önceki sistemin çalışma sıcaklığı/basıncı mukavemet özellikleri gibi tasarım esaslarının düşünülen sisteme uygunluğu incelenmelidir geekirse conta vb ekipman değiştirilmelidir.
Başarılar dileriz...
 
Son düzenleme:
Yorumlar için çok teşekkür ederim.İstediğim pistonun ve silindirin çapına daha karar vermedim o yüzden şimdiden birisinden CNC de yaptırması yardım istemek zamansız olacaktır.Dediğiniz gibi pistonlu çalışan araçlar kullanılabilir daha da kolayı var aslında aklımda dediğiniz gibi boru ve mil kullanmak istiyorum ama bunları istediğim ölçüde nereden bulabilirim sonra tabi bu boruları bazı yerlerinden delmem gerekecek o yüzden bakır boru olsa daha iyi gibi nereden bulabilirim acaba ? Aslında verim istemesem çözümler daha kolay ama verim benim için önemli o yüzden uygun ölçüler aramaktayım.


şu linkteki gibi bir motor istiyorum gayet basit gözüküyor ama ince noktalar var işte ..
 
Yorumlar için çok teşekkür ederim.İstediğim pistonun ve silindirin çapına daha karar vermedim o yüzden şimdiden birisinden CNC de yaptırması yardım istemek zamansız olacaktır.Dediğiniz gibi pistonlu çalışan araçlar kullanılabilir daha da kolayı var aslında aklımda dediğiniz gibi boru ve mil kullanmak istiyorum ama bunları istediğim ölçüde nereden bulabilirim sonra tabi bu boruları bazı yerlerinden delmem gerekecek o yüzden bakır boru olsa daha iyi gibi nereden bulabilirim acaba ? Aslında verim istemesem çözümler daha kolay ama verim benim için önemli o yüzden uygun ölçüler aramaktayım.

Silindir ve pistonu üretmek çok kolay bir iş değil. Eğer kendi tezgahınız yoksa dışarda bu işi yapan birisine direk teknik resim götürerek yaptırabilirsiniz, oda işin başında durarak.

Piston ve silindirin arasındaki boşluk toleransını yüzey pürüzlülüğünü iyi bilmeniz gerekli. Mesela silindiri 10,02 mm pistonu 10,00mm ölçüsünde yaptırırsanız yerine bile oturtamazsınız. 10,70mm ve 10 mm yaptırsanız bu seferde çok fazla kaçak olur ve düşük debide yerinden bile kıpırdamaz piston.

Birde sadece bu parçalar dışında krank ve kolları da yaptırmanız lazım. Ölçüler ve tasarım iyi olmalı en azından bilgisayar ortamında çalışan bir model yapılabilmeli.

Benim kendi tecrübem öğrencilik çağında daha önce imalat üzerine ciddi bir staj görmemiş veya atölyede çalışmamış birinin bunu yapma ihtimalinin çok düşük olduğudur. Bu şahsınıza karşı bir eleştiri değil kesinlikle ancak bazı şeyler zamanla oluyor. Siz o parçayı yaptırırken yapan kişiye tezgahta neresini ne şekilde yapacağını anlatabilmelisiniz yani o tezgahı size verse kendi başınıza yapabilecek durumda olmalısınız ki yaptırabilesiniz.

Eğer gerçekten bu tarz birşey yapmak istiyorsanız size tavsiyem Stirling Motorudur;

Saygılar...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst