Pic Programlama yardım lütfen

Sayın hocam @hkn_blt

:D haklısın ama o kadar pwm ile uğraşacağına 2 tane direnç değeri hesaplasın baksın çözüm yoluna diye dedim ;)

Motor ac motor olsa triyak ile sürülecek olsa Dimmer mantığını kullanır peryotlarını hesaplar ona göre duraklama süreleri oluşturup programlayıp geçer ;)


Ama motor DC motor şimdi pwm sinyali ile motora Tam 12 volt vermek için ne kadarlık bir sinyal üzerinden çalışmak gerekecektir ben bilmiyorum mantığını ;)

Örneğin 1 saniyede 1000 sinyal verip bunu tam kabul edersek doğruluk payı dc gerilimde ne kadar olur bilmiyorum.

Diyelim ki Tam doğru oldu o zaman bu frekansın % lik dilimleri üzerinden gidilebilir ;)

Burada açıklık getirmek istediğim şey ise pwm sinyali ile bir kare dalga sinyalinin 1 peryotluk halinde lojik 1 de kalma süresini değiştirebiliyoruz duty ( değeri )

Burada benim gördüğüm sorun motora tam 12 volt düşürmek için kare dalganın ne kadarlık bir süresinin lojik 1 de kalması gerektiğidir ;)

Yani Tam 1 peryodun komplesinde lojik 1 de kalırsa 12 volt oluşturur diye biliyorum

Yani Tekniğini tam olarak çözemediğim için bana en basit gelen yol olan direnç akım hesabı yoluna gittim.

Motor AC motor olsa o zaman sorun sıkıntı yoktu arkadaşın verdiği programa bakınca tam incelemedim ama mantığı AC sistem için doğru yolda olduğunu söyler gibiydi ( dimmer olayı mantığı benzerliği açısından )

Şimdi dobra dobra konuşmak gerekirse benim verdiğim motor mantığında da gerilim bölünme olayı söz konusu olacağı için tam bir sürücü mantığı elde edilmeyecektir ;)
 
Sizin dediğiniz gibi de yapılır. Fakat pwm mantığı ilede tam kesin sonuç elde edilir. Sürücüler bu mantıkla tasarlanır. Siz pwm ile olmaz dediğiniz için yanlış yönlendirme olmasın diye ben pwm ile yapılır dedim.
 
Pwm mantığını yazılım ile yapacak. Ek devre elemanı kullanmasına gerek kalmıcak. Sadece motor gücüne ve anahtarlma frekansına göre bir adet transistör ve transistörün base ucu için direnç kullancak :)
hocam senin mantık nasıl sen bi anlat bakalım :)
 
Sizin dediğiniz gibi de yapılır. Fakat pwm mantığı ilede tam kesin sonuç elde edilir. Sürücüler bu mantıkla tasarlanır. Siz pwm ile olmaz dediğiniz için yanlış yönlendirme olmasın diye ben pwm ile yapılır dedim.

@hkn_blt ustam eğer öyle bişiy demişsem özür dilerim yanlış konuşmuşum ;)

Bazen yazılımla tırmalayıp zaman harcamaktan ise birkaç direnç fazla kullanarak işi çözüp basitçi olmak hoşuma gidiyor o yüzden böyle arada olur olmaz konuştuklarım oluyor elbette :)

Mesela adam usb den haberleşen bir sistem istemiş olsa yani seri portu olmayan laptop ile vs kullanılacak bişiy ben kalkıp usb nin çalışmasını mantığını oyunu buyunu öğrenip uğraşma yoluna kesinlikle gitmem usb yi çözebiliyor isem kendi kendime boş olan zamanlarımda çözmeye çalışırım...

Kalkar usb rs232 çevirici kullanır işi çözme yoluna giderim yani söylediğim olay bu mantığa dayalı olduğu için biraz uzadı :D tekrar özür dilerim...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst