Pic ile yapılmış devrede manyetik alan sorunu

Admout

Üye
Katılım
12 Haz 2007
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar!.. Ben pic ile 3 faz motor kontrolü yaptım. Projemde 2 tane motor var ve biraz güçlü motorlar(1000 W)... Fakat şöyle bir sorunla karşılaştım. Motorların çalışmasıyla oluşan manyetik alandan pic etkileniyor ve sapıtmaya başlıyor... PLC lerin içinde de işlemci var fakat PLC ler etkilenmiyor... Demek ki bu işin bir çözümü var ama nasıl... Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum... Şimdiden çok teşekkür ederim... Selametle...
 
Ustam öncelikle bir şey söyleyebilmek için uygulama şemasını paylaşırsanız iyi olur.

Genel de olsa, bilgi olarak; Girişlerde opto-cupler vs. kullanmadıysanız, besleme geriliminiz stabil değilse, yazılım algoritmasında buton okuma gecikmesi gibi... bir çok sebebten kaynaklanabilir.

Bilginize
 
kardeş ben plc uzun zamandır proğramlıyorum plc ler özelliklede analog modüller çok iyi topraklanmış ortam isterler pikten anlamam sadece meraktan geziniyorum ama tahminen böyle bir sorunun olabilir.
yardımcı ola bildimse ne mutlu bana .
kolay gelsin
 
kardeş opto kuplorlu yalıtım yapacaksın ama opto kuplorlerle yalıttığın devrenin sürücü katındaki röle vs cihazları da farklı bir beslemeden beslemen lazım o zaman işi çözersin bu arada iki besleme kaynağı kullanacaksın demek istiyorum fakat şaselerini birbirleri ile birleştirmemen lazım
 
Diğer arkadaşlarında dediği gibi devre semanı eklersen daha faydalı oluruz bu problemi cozmende.Hatta motorlar ile birlikte bi fotosunu koyarsan daha faydalı oluruz
 
optocoupler kullanmalısın..ayrıca plc kullanıldıında söylemiyorum eğer pic çıkışında farklı voltajlı devre olacaksa toprakalarda ayrı olmalı...saygılar
 
arkadaşım,merhaba
bende pıc ıle yaptıgım kartlar ıle motor kontrolu vs yapıyorum.Parazit sorununu cok yasadım iyi bilirim.ben şu sekilde yaparak sorunlardan kurtuldum.
1.cıft sargılı tafo kullanacaksın.bırbırınden tamamen bagımsız.sargının bırını pı cın beslemsıne kullanacaksın.
2.ıyı bır besleme kaynagı kullan ornegın.lm2576-5 lu bır devre kur pıcı burdan besle.lm2576 nın datasheet ını ıyı oku orada ornek bır sema var ona uyumlu bı devre cız.
3.pıce butun gırıs cıkısların optokuplor ıle olsun.
4.trafo gırısıne basıt bır r-c filtre devresi koyabılırsın
5.ve ısın en onemlı tarafı cok ııyı bır pcb hazırlamalısın.bu konu uzun ve cok fazla bılgım yok.ama ısın %90 pcb dıyorlar.
6.pıc ın beslemsıne 100nf koymalısın ve bu cok yakın olmalı.
 
kardeş ben alıcı verici yaptım 8 kalnallı ve uzaktan kumandalı sırtı cekme teknesine monte ettim.fırçalı motor kullandım ve pic motor çalışınca manyetik alandan etkileniyor.ya devreyi uzaga kuracaksın yada motor ayaklarına 1n4148 ve condansatör baglayıp pic in oldugu devreyi metal kutu içine alacaksın. aliminyum folya ile de kaplayabilirsin.bir kaç kaç sar devreyi. kesin çüzüm olacaktır.kolay gelsin.
 
PIC besleme bacakları arasına 10uf tantal kondansatör koy çok iyi gelir
 

Forum istatistikleri

Konular
128,161
Mesajlar
915,574
Kullanıcılar
449,920
Son üye
Bafrali1655

Yeni konular

Geri
Üst