Pic 16f877 ile röle kullanım sorunu

elmrace

Üye
Katılım
11 Eki 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Herkese Merhaba,

Çok ilginç bir sorun ile karşılaştım ve bir türlü çözüm üretemiyorum.
Bu devreyi isis ile çizdim ve similatörde çalıştırdım. daha sonra devreyi kurdum ve şuan çalışıyor. Devre röleleri sırası ile sanıyede 4 kez açıp katatıyor. işi bu. kurulu devrede normal çalışıyor(röle uçlarını bir şey bağlamazsam) Röle uçlarına 12V ile çalışan bir bobin bağlanıyor. Bu bobinler bağlandığında sorun çıkıyor. Sistem bir iki sanıye çalışıyor ve resetleniyor. Bazen röleler çekili kalıyor. Ama bazende sorun çıkarmadan çalışıyor. Tahminim rölelerden bir statik veya geri dönüş yapıyor olabileceği. Bunun için kurduğum devreye rölelerden önce diyot bağladım. Fakat yine aynı sorunla karşılaştım. Sizin önerileriniz ne olabilir?
 
röle beslemeleri ile pic beslemesi ayrı olsun.röle kontaklarına 100 ohm ve 100nf kondansatör seri yapıp tak.aslında röleleri opto kuplör ile yalıtıp sürsen dahada iyi olur.
 
arkadasım isis de çalışan devrende uygulamada olan tek fark bobin enerjısı kesıldığınde oluşan ters akım bude pic durdura bılır hatta yakarda belkı simulatörde yok ama uygulamada bobin uçlarına ters diot bağla
 
pic ve röle ilişkisinde uln serisi darlington transistor array i kullanırsan bu tip sorunlar yaşamazsın. illa tek transistor ile sürerim dersende hızlı bir diyot kullanmalısın 1n4148 olmalı. 1n4001 yada 4007 değil.
 
opto kuplör ile yalıtıp sürsen daha iyi. hem hızlı hem yalıtılmış olur
 
PIC entegre çıkışlarına resimdeki eklentiyi yaptığında sorunun çözülecek.Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • rwesim.png
    rwesim.png
    64 KB · Görüntüleme: 57

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,146
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst