Perendev Motoru Nedir?

albaytrex

Üye
Katılım
20 Tem 2010
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
31
Perendev Motoru Nedir?

Bir çoğumuz Perendev’in yapmış olduğu manyetik motoru duymuşuzdur veya biliyoruz. Perendev bu motor ile sonsuz enerjiyi bulduğunu, bununda manyetizmayı kullanarak gerçekleşeceğini vadediyordu. Fakat işler tamda onun istediği gibi gitmedi. Perendev 29 Mayıs 2010’da 61 şirketi dolandırmak suçlamasıyla Almanya’nın Zürih kentinde tutuklandı.

Termodinamik dersi almış birisi olarak hemen aklıma termodinamiğin 1. kanunu olan “Enerjinin Korunumu” prensibi geldi. Bu prensibe göre enerji yoktan var edilemez veya varken yok edilemez, sadece şekil değiştirir. Bu durum Manyetik motorlar içinde geçerlidir. Bu motorlarda, mıknatıslardaki itme-çekme kuvveti kinetik enerjiye dönüşmektedir. Nasıl ki pistonlara etkiyen yer çekimi kuvveti içten yanmalı motorlarda çevrim denklemlerine ilave ediliyorsa, manyetik motorda da göz ardı edilemez.

Burada Perendev Makinasının pot mıknatıslarını nasıl kullandığı ile ilgili bir incelemeyi sizlerle paylaşıyoruz; Perendev Makinasında mıknatıslar rotor üzerinde çelik contalar ile yerlerine konuşlandırılmıştır. Bu yöntem contasız olana göre mıknatısları daha etkin kılmaktadır: üst ve alt kısımların Manyetik Alanı (Akısını) daha yakın hale getirir. Böylece mıknatıs etrafındaki manyetik alan muhafaza edilmekte ve yalıtılmış olmaktadır. Aynı şekilde statorlar üzerindeki mıknatıslarda contalar ile yerine sabitlenmiş vaziyettedir. Yani mıknatısların yerinden kurtulup karşı mıknatıs ile birbirine yapışmasına imkan yoktur. Böylece Manyetik alan rotor üzerindeki mıknatısların üst yüzeyi ile statordaki mıknasıtların yüzeyleri arasında kendi güçlü bir şekilde gösterecektir.

Pot mıknatıslar Nedir?
İzole edilmiş mıknatıslar, pot mıknatıs olarak da tanınırlar. Pot mıknatıslar, Neodium ve Ferrite Mıknatıs olmak üzere iki şekilde üretimi yapılmaktadır. Normal bir mıknatısa göre daha fazla kaldırma ve tutma kuvvetine sahiptirler.

Çelik, havaya göre daha iyi manyetik özelliktedir ve bundan dolayı manyetik akı çelik üzerinden akmaktadır. Çelik (Dış Kabuğu-contası) ile mıknatıslar arasında bir temas bulunmaktadır. Çelik manyetize olurki bu onun çoğu zaman pot mıknatıslar ile izole edilmesinin bir yoludur. Bütün Mıknatıs tedarikçileri bunları satmaktadır!!!
Eğer Perendev motoru çalışırsa, işte yalıtımı bu şekilde olmak zorundadır. Aksi halde mıknatıslar üzerindeki çekme kuvvetiyle ile itme kuvveti birbirine eşit olur!

perendev-motoru.jpg

Mıknatısların Hesabı;

Elimizde firmaya ait bir resimden yola çıkarak bu motorda kaç adet mıknatısın yer alığını çözmeye devam ediyoruz. Orta beyaz disk üzerinde 600 aralıklı 6 deliğe sahip matelik bir flanş olduğunu görüyoruz. ( Deliklerden birisinde vida deliği bulunmaktadır ) Şimdi temsili olarak, 6 delik boyunca siyah çizgiler çizelim. Daha sonra metalik flanşın yüksekliği kadar aşağıya sarı çizgiyi ve
aynı doğrultudaki mili kırmızı çizgiler ile temsil edelim.

600 Açıya sahip mavi çizgileri de yansıtalım. Mavi çizgiler ile diskin (yeşil) dış çevresindeki mıknatıslar sayıldığında her 60 derecelik bölümde 5 mıknatısın olduğunu görüyoruz. Böylece toplamda 30 adet mıknatısın olduğunu bu resme bakarak sayabiliriz. Ayrıca Parendev motoru ile ilgili çekilmiş bir videoya da buradan göz atabilirsiniz:

perendev-motoru-yap%C4%B1m%C4%B1.jpg


İlgili video :

Perendev İçin Bir Simülasyon Çalışması; Perendevin motoru ile ilgili bir çok prototip üzerinde çalışmalar yapılmış ancak ya mıknatıslar arasındaki toleranslar doğru değil ya da teoride yapılabilirliği hâla tartışılmalıdır. Uçan Hollandalı'nın sitesinde bir perendev motorunun nasıl çalıştığı ve modifiye edilmiş simülasyonunu sizler için türkçeye çevirdik kodlamasını yaptık.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.

Forum istatistikleri

Konular
127,949
Mesajlar
913,827
Kullanıcılar
449,595
Son üye
Ferden1011

Yeni konular

Geri
Üst