Peltier projesi yardım

Katılım
1 Eki 2014
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba foruma yeni üyeyim elektrik mühendisliği öğrencisiyim henüz güç elektroniği dersi almadım güç elektroniği elemanları hakkında o yüzden çok bilgi sahibi değilim biraz konuları inceledim o yüzden bilgilerim kısıtlı. Yapmak istediğim şey ısıya bağlı değişken gerilim veren bir sensör kullanarak peltierin çalışmasını kontrol etmek. Kullanacağım peltier 100 watt gücünde olmalı ortamın ısısı düşünce peltieri çalıştırması gerekiyor. Aklımdaki fikir sensörden gelen akımı transistörün base ucuna vererek collectorden peltieri beslemek.Bu fikir doğru mu bunu pratikte yapabilir miyim yapabilirsem ne tür transistör direnc vs elemanlar kullanmam gerekir eğer yanlışşsada doğrusu nasıl yapılır bilgilendirirseniz sevinirim.
 
ısıya bağlı değişken gerilim veren sensörler "termokupl" adı altında adlandırılır. Termokupl lar ucuna uygulanan ısıya göre gerilim farkı oluştururlar. Bu gerilim bir transistörü direkt tetiklemek için düşük kalabilir.

Yapmanız gereken devreyi sıfırdan dizayn edecekseniz termokupl bulup karekteristiğini öğrenmeli daha sonra bir opamp ile bundan alınan sinyali yükseltmeli ve transistör yada röle ile peltieri sürmelisiniz.

Bu kadar dizayn edemem derseniz biraz araştırınca termokupl termostat devreleri internetten bulunup kullanılabilir. Örnek olarak aşağıdaki gibi bir devre .

termostad.png
 
Öncelikle teşekkür ederim. İnternetten bende araştırma yaptım bulduğum devrelerde hep sizin paylaştığınız gibiydi ama ben bu projede pic ve display kullanmak istemiyorum. Sadece sensör ve transistör kullanarak düşündüğüm devreyi gerçekleyebilir miyim ? Opampda kullanabilirim yazmayı unutmuşum.
 
Son düzenleme:
O zaman kendinize önce datasheeti bulunan bir termokupl tesbit edin. kaç derecede kaç volt verdiğini bildiğiniz bir termokupl..

Bunu bir opamp karşılaştırıcı ile gelen voltajı yükseltin. çıkışıda bir transistörü iletime geçirmek için kullanabilirsiniz. opampın kazancını bir potansiyometre ile kontrol ederseniz çalışma sıcaklığınıda kontrol etmiş olursunuz.

Bu konuda az miktar teorik bilgim var ancak pratik bilgim yok. opampları biraz incelemek lazım.

Size örnek olması amacıyla anlatmak istediğim devrenin benzerini ekliyorum. Bu devre NTC sensörle donatılmıştır. Opampın çalışma mantığı aynı şekilde olacak. sensörün direncinin değişmesi ile çıkış voltajı her santigrat için 0.5 derece artmakta yada azalmaktadır.

Ben yinede biraz araştırayım yabancı sitelerde belki bulunabilir.

kolay gelsin

1057-8.jpg
 
Teşekkürler bende şuan araştırma aşamasındayım son eklediğiniz devre görünmüyor resim linki kırık sanırım
 
PT 100 model termokupl piyasada çok bulunan endüstriyel olarakta bir çok uygulaması olan bir üründür. Bunun üzerinde araştırmalarınızı devam ettirirseniz daha kolay çözüme ulaşırsınız.

aşağıda vereceğim linkte pt100 den alınan sinyallerin nasıl yükseltileceği ( 0 - 10 volt ) anlatılıyor örnek bir uygulama mevcut.

http://320volt.com/opa129u-op-ampli-pt100-sensor-devresi/
 
Teşekkürler şimdi pt100 ü araştırıyorum. Birde sensörleri araştırırken LM35 li çok devre gördüm LM35 nasıl bir sensördür bilginiz var mı ? Datasheetden anladığım kadarıyla oda sıcaklıkla çıkış gerilimi artan bir eleman
 
LM35 sıcaklık sensörüdür. Sensör dc voltajla beslenir ve dc çıkış elde edilir.

Siz ilk başta termokupl ile sıcaklık okuyup peltieri kontrol edeceğim şeklinde yazınca bunu önermedim. Yoksa aklımdan geçen ilk parçalardan biridir ve sıcaklık çıkış bilgisi stabil ve sağlıklı ölçüm sağlar.

Eğer projeniz esnek ise LM35 ile çok daha basit ve kolay bir termostat devresi kurabilirsiniz. Ancak LM35 termokupl değildir.
 
Projemde ısı algılama olarak ne kullandığım önemli değil LM35 yada termokupl olması farketmez yani.Projemi aslında tam olarak açıklamak gerekirse ısı,ışık,hareket vs herhangi bir değişkene bağlı olarak 100 watt ve üzeri bir cihazı çalıştırmak. Devre prizden beslenmeli ve yapımında transistör,ıgbt,mosfet vs türevi güç elektroniği elemanlardan en az biri mutlaka bulunmalı bunun dışında diğer elemanlarda bir kısıtlama yok.
Ödevim buydu bende ne yapsam diye düşürken mini buzdolabı yapmayı düşündüm o yüzden 100watt peltier ve ısı sensörü sordum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,970
Kullanıcılar
449,613
Son üye
Liderpano

Yeni konular

Geri
Üst