Pardus 2008 kurulum rehberi

muratcyber

Üye
Katılım
19 Eki 2007
Mesajlar
710
Puanları
1
Yaş
43
burada görsel olarak kurulum gösteriliyor

http://www.pardus.org.tr/ekran-goruntuleri/kurulum/ekran-01.html

kurulum dosyası

ftp://ftp.pardus.org.tr/pub/pardus/kurulan/2008

Pardus_2008-Kurulan.iso dosyasını indirin


pardus içindeki kullanma programları
ÇOMAR

ÇOMAR (COnfiguration MAnageR), sistemin düzgün çalışması için gerekli olan donanım, açılış, ağ, kullanıcı, zaman, görüntü gibi ayarların mümkün olduğu kadar otomatik bir biçimde yapılmasını sağlayan, kullanıcılara bir yetki kontrolü dahilinde bu ayarları basit ve anlaşılır bir biçimde değiştirme olanağı sağlayan bir yazılımdır.

Projenin çalışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.
http://www.pardus.org.tr/projeler/comar/index.html

PiSi

PiSi (Packages Installed Successfully as Intended), Ulusal Dağıtımın paket yönetim sistemidir. XML ile tanımlanmış ve inşa süreci bir Python betiği ile verilmiş kaynak paketlerden ikili paketler oluşturur ve bunları bağımlılıklarını takip ederek kurup kaldırabilir. Kaynak tanımları orjinal kodların kopyalarına gerek kalmadan, bir sürüm yönetim sistemi üzerinde tutulabilir.

Python ile modüler olarak geliştirildiği için, kolayca üzerinde araç ve yazılımlar geliştirilebilir. Veritabanı işlemleri Berkeley DB ile hızlı ve güvenli olarak çalışmaktadır. Komut satırı ve grafik arayüzü mevcuttur.

Projenin çalışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

http://www.pardus.org.tr/projeler/pisi/index.html
Paket Yöneticisi

Paket Yöneticisi, PiSi paketlerini grafik arayüzden kolayca kurmak için kullanılabilen bir programdır. Paket Yöneticisi uygulaması sayesinde paketler tek tıklama ile kolayca kurulabilir, güncellenebilir ya da kaldırılabilir. Paket Yöneticisi, her paket ile ilgili detaylı bilgi (dosya açıklaması, boyutu, sürümü vb) de verebilir.




YALI

YALI (Yet Another Linux Installer), Pardus için geliştirilen yeni bir kurulum yazılımıdır. Kullanıcıların işletim sistemini hızlı ve sorunsuz olarak kurulum medyasından hedef sisteme yerleştirir.




Paketler

"Paket" uygulamaların bağımsız olarak ve kolaylıkla sisteme eklenip çıkarılabilmesi için oluşturulan dosyalara verilen isimdir. Paketler projesi, Ulusal Dağıtım'da yer alacak paketleri belirlemek, kaynak kodlarından hareketle ve Pardus projesi ile uyum içerisinde bu paketleri oluşturmaktan sorumludur.

Uygulamaların seçilmesi, hatalarının düzeltilmesi, Türkçe sorunlarının giderilmesi, PİSİ ve ÇOMAR için gerekli bilgilerin sağlanıp paketlenmesi bu proje kapsamındadır. Projenin çalışma sayfasına ulaşmak için tıklayınız.


Masaüstü

Masaüstü ortamını daha kullanıcı dostu hale getirebilmek için geliştirilen TASMA (yönetim paneli), Kaptan Masaüstü (karşılayıcı) gibi araçları kapsayan projedir.

Kaptan Masaüstü
TASMA
Zemberek-Pardus


Ağ Yöneticisi

Ağ Yöneticisi, Pardus'un çeşitli ağ ortamlarına kolayca bağlantı kurması amacıyla geliştirilen bir uygulamadır. Tasma altından çalıştırılan bu yazılım, bir kaç tıklama ile ethernet, modem ya da kablosuz ağlara bağlantı kurabilir.




Disk Yöneticisi

Disk Yöneticisi sisteminizde bulunan disklerin ve disk bölümlerinin açılış sırasında sizin kullanımınıza sunulmak üzere hazırlanması ile ilgili ayarları yapabilmenizi sağlar.



Geribildirim uygulaması

Pardus kullananların fikir, eleştiri ve önerilerini kolayca alabilmek ve Pardus'un yeni sürümlerini insan odaklı geliştirebilmek için hazırlanan bu yazılım, Pardus kurulduktan sonra görüşlerinizi almakta ve internet üzerinden Pardus geliştiricilerine iletmektedir.




Pardus Güvenlik Duvarı

Pardus Güvenlik Duvarı, Pardus 2007 ile birlikte gelen bir güvenlik aracıdır. Bir kaç tıklama ile kolayca port ya da makine bazında engelleme yapabilir. Basit ve etkin arayüzü sayesinde istenen kaynakların engellenmesi mümkün olur.




Kullanıcı Yöneticisi

Kullanıcı yöneticisi, Pardus'a yeni bir kullanıcı eklemeye ya da mevcut kullanıcıları düzenlemeye yarar.




Türkçe

Ortak sözlük ve çeviri çalışmalarını kapsayan projedir.
 
Teşekkürler muratcyber indirdik kurduk kullanıyoruz
 
eyvallah kardeşim her zaman yardımcı oluruz
 
şimdi arkadaşlar ben bilgisayarımı genelde pic yazılımı üretme ve internette dolaşma e biraz da oyun amaçlı kullanıyorum. Benim için burda önemli olan pic yazılım kısmı. BEn şimdi pardus u pc ime kursam yazılım da(pic basic pro kullanıyorum) olsun internet kullanımında olsun oyunda olsun bir performans düşümü oluşurmu. şuan kullandığım işletim sistemi xp. Bunun avantajları ve dezavantajları ne olabilir.
 
Sayın üyemiz performansın düşmez daha fazlalaşır ama kuracağın programların ve oyunların linux desteği olması gerekmektedir.
 
şuan pardus2011 i indiriyorum.Sonucu yazacağım ama şimdiden emeği geçen arkadaşlara ellerine sağlık diyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,957
Mesajlar
913,907
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst