Paratoner ve bina topraklaması bileştirilir mi?

Merhaba şirket binamızda paratoner bağlantısı alicobant ın içinden geçiyor yani binanın dışında değil binaya herhangi bir zararı olurmu teşekkürler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Yıldırım düştüğünde kablo üzerinden toprağa akacak. Bu durumda kablonun ısınacağını hesaplayın. Başka bir zararı olmaz.

Radyasyon bakır ile iletilen birşey mi? Nasıl toprağa iletiliyor anlamadım. Ayrıca radyoaktif paratonerlerin montajı artık yasaktır. Ayrıca radyoaktif paratoner bulut raeksiyonu olduğunda daha mı radyoaktif oluyor?

Bildiğim kadarıyla aktif veya radyoaktif başlıklar, koruma çaplarına göre yere paralel bir levha şeklindeiyon yayarlar. Bu iyonlar yıldırımı çeker ve bağlı oldukları bakır tel ile toprağa iletirler. Ancak başlıklar kırılırsa (ki kendi kendine kırılmaz) radyasyon tehlikesi olur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ya ben hepsini anladım da, bu yıldırımın toprağa aktığı noktada iki topraklama arasında 20 metre veya daha fazla mesafe olması gerektiği ortaya çıkıyor. yoksa ters yüksek gerilimler (toprağa akan yıldırımın bina topraklaması üzerinden her yere taşıdığı), toprak hatlarında gerçek toprağa göre çok büyük bir potansiyel oluşturacak ki bunu Parafudr ile tekrar toprağa akıtamayız çünkü zaten toprak hattımızda gerilim inanılmaz yükselecektir. O zaman parafudr tek yönlü çalışan bir cihaz olduğundan aynı kanal içerisinde giden faz ile koruma toprakları arasında yalıtımlarda sorun ortaya çıkabilecektir. Bu ters vuran gerilimler ile ilgili yorumlarınızı almak isterim. Beyin jimnastiği gibi oldu ya la:)
 
bir de TS 62305 standardında net olarak ne söyleniyor. Standart ne diyorsa odur ama standart elimizde yok dünyanın parası . Bu konu önemli bence...
 
ekat belgeli ve senelerdir bu işi yapan biri olarak yazıyorum. paratoner ve koruma topraklamaları hiçbir zaman birleştirilmez. ephasus un dediği gibi aralarında min 10mt mesafe bulunması gerekiyor
 
Başlığı okuyunca bir an laptobun kamerasının ledinin yanıp yanmadığını kontrol ettim....
 
Öncelikle paratonerlerin Türkiye'de bir standarı bulunmamaktadır. Aktif paratoner olarak adlandırılan bir yıldırımdan korunma sistemi yapılması halinde, oluşacak can ve mal kayıpları ile alakalı bir inceleme ve ardından dava açılsa, ilgili hesaplamaları yasal olarak Türkiye'de geçerliliği olan hangi standarda göre yapıldığının izahi verilemez. Zamanında bu tür bir işle uğraşan bir şirkette staj yaparken, "2 paratonerin arasında kalan bir yere yıldırım düşmüş, nasıl oldu anlayamadık" tarzı, oradaki mühendisler bahsediyorlardı. Daha bu olayın gerçekleşmesinin ne kadar mantıklı olduğunu bile ayırt edemiyorlardı. Bu tür şirketler Fransız standardına (ki aktif paratoner ana üretici ülkesidir Fransa) atıfta bulunuluyor ki, bunun Türkiye'de geçerliliğinin yasal bir zeminini görmedim. Türkiye'yi bırakın, uluslararası bir standardı dahil yok. Eskiden tesis edilmiş ve de koruyuculuğu ölçümlerle test edilen Amerikyum paratonerler haricinde paratonerlerin bulunmasının yasal olarak açıklanabilir bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Benim bir yapıma, bu tür bir proje çizip, bu paratonerleri kullansalar ve de ileride yıldırımdan kaynalanan bir hasar oluşsa, ilgili projeden sorumlu kişiler başta olmak üzere, sorumlular hakkında yasal yollara başvururdum.

İkincisi olarak, yıldırımdan koruma sistemi topraklaması ile diğer sistem topraklamaları eşpotansiyel bara üzerinde birleştirilirler (Zayıf akım cihazları için de ayrı bir topraklama çekilmez). Ayrı olmaları durumunda, döngü akımlarının oluşmaması için, 10-20 m değil, 150-200 m aralarında mesafe bulunması gerekir ki, bu durumun hem maliyet hem de fiziki şartlardan zor veya imkansızlığı ortaya çıkar.
 
Amerikyum dediğiniz radyoaktif paratoner olduğu için yasaklandı diye biliyorum.. Şimdilerde yeni moda Elektrostatik Aktif Paratonerler.
 
ilkkez böyle bir şey duydum.
ama bildigim kadarıyla paratonerler yıldırım düşmesi sonucu oluşan akımı direk kısa yoldan topraga aktarma için kullanılır. bu nedenlede başka hiçbir yerle baglantısı olamaz.
siz paratoner hattına topraklama hattınıda baglamışsınız ki bu yıldırım düşmesinde bir azdegil çok sakınca yaratabilir. bina da prizlere takılı olan cihazlara zarar verme olasılıgı yüksek diye biliriz
bana göre çok büyük bir sakınca nitekim yıldırım 200.000 amper civarıda diye biliniyor ve ayrıca benim bildigim kadarıylada 100 metre kadarlık bir alanda etkili oldugunuda göz ardı etmemek gerekir

Düzeltmek istedim 200.000 Amperlik bir yük söz konusu değildir. Yıldırımlar tıpkı yüksek gerilim taşıma hatları gibi yüksek voltaj düşük akım mantığındadırlar. 1 milyon voltlara kadar ulaşabilir ancak akımı çok zayıftır. Zaten bu nedenle de yıldırımı çarpması sonucu hayatına devam etmiş insanlar mevcuttur. Topraklama hattı ile paratoner hattının birleştirilmesi söz konusu olmamalıdır. EMO tarafından yetkilendirilen bazı firmalar her yıl zorunlu olan paratoner ve topraklama hattı ölçümlerini gerçekleştirirler. Bu ikisi ayrı yapılan ölçümlerdir ve topraklama ile paratoner arasında bağlantı olmaması gerekmektedir.
 
Eğer bir binada TEMEL TOPRAKLAMASI mevcutsa, potansiyel dengeleme baraları vasıtası ile tüm topraklama uçları birleştirilir.Buradan ''Paratoner topraklaması diğer topraklamalar ile birleştirilmez'' diyen arkadaşlara sesleniyorum... Aşağıdaki yönetmelik alıntılarını lütfen dikkatlice okuyun ve bundan sonraki topraklama tesisleriniz de yanlışlık yapmayın

L.1.2 Temel topraklayıcılar:
[h=1]a) Temel topraklamasının işlevi: Temel topraklaması, potansiyel dengelemesinin etkisini arttırır. Bunun dışında, Üçüncü Bölüm’deki kurallar yerine getirildiği takdirde, temel topraklaması kuvvetli akım tesislerinde ve yıldırıma karşı koruma tesislerinde topraklayıcı olarak uygundur.[/h]Temel topraklayıcı yıldırıma karşı koruma topraklayıcısı olarak kullanılacaksa, özel bağlantı filizleri veya parçaları, yıldırımlık (paratoner) iletkenlerinin bağlantısı için dışarı doğru çıkarılmalıdır. Bu bağlantı filizlerinin veya parçalarının sayısı ve yapılışı için DIN VDE 0185 Kısım 1 geçerlidir.

Ayrılmış topraklama tesisleri, yıldırıma karşı koruma sağlamak için, transformatör merkezinde bir parafudr üzerinden birbirleriyle bağlanabilir.

Yıldırımdan Korunma Tesislerinin Civarındaki İletişim Tesisleri için Topraklama Kuralları

Madde 25-a) Komşu topraklayıcılar: Yıldırıma karşı koruma topraklamalarına 2 m’den daha küçük mesafede başka topraklayıcılar bulunuyorsa, bütün topraklayıcılar birbirleriyle bağlanmak zorundadır. Topraklayıcı mesafelerinin 2 ila 20 m arasında olması durumunda bütün topraklayıcıların birbirleriyle bağlanması tavsiye edilir.
Toprak özdirencinin 500 Wm’den daha yüksek olduğu durumlarda, aralarındaki mesafeler 20 m’den büyük olan topraklayıcıların da yıldırıma karşı koruma topraklamasına bağlanması tavsiye edilir.
Geçip gitmekte olan ve her bir yüksek gerilim direğine ilişkin tekil topraklama tesisine yaklaşan iletişim kablolarının iletken dış kılıfları için yukarıdaki koşullar geçerli değildir (Madde 22-b’ye bakınız).
Yıldırıma karşı koruma topraklayıcılarına bağlantılar, galvanik olarak veya eklatörler üzerinden (açık topraklama) yapılabilir. Farklı metallerden meydana gelen topraklayıcıların galvanik bağlantısı sonucu korozyon zararlarının ortaya çıkması kaçınılmaz olursa, açık topraklama kullanmak zorunludur.
b) Binaların yıldırımdan korunması: İletişim sistemine ilişkin topraklama tesislerinin, binanın yıldırıma karşı koruma tesisiyle bağlanması tavsiye edilir. Bunun için, yıldırıma karşı koruma tesisinde olduğu gibi aynı iletken kesitleri ve elemanlar kullanılmalıdır.
Bu amaçla topraklama kuşaklama (ring) iletkenleri birçok kere, ancak topraklama baraları veya topraklama klemensleri sadece bir kere bağlanırlar.
İçlerinde iletişim tesisleri işletilen, yıldırım tehlikesine maruz kalabilecek yüksek binalarda (örneğin çelik-beton haberleşme kulelerinde), atlamaları önlemek için, dikey metal kısımlar yeterli kesitteki inşaat demiri (St 37) ile sarılmış olmalıdır. Topraklama birleştirme iletkeninin, teknik donanım için yukarıya taşınması boyunca, fonksiyon topraklaması ve koruma iletkeni (FPE) her katta, fakat en az 10 m aralıklarla ve aynı şekilde binanın en üst ve en alt noktalarında, örneğin binanın demir iskeleti gibi sarılı dikey metal kısımlarına bağlanmalıdır. Bu durumda bu kısımların kolay erişilebilir bağlantı noktaları bulunmalıdır.
Yıldırıma karşı koruma tesisi bir ana indirici merkezin işletme topraklamasından ayrı tutuluyorsa, bu işletme topraklamasıyla bağlanmış iletişim sistemine ilişkin topraklama tesisi, Madde 25-a’daki gibi, sadece eklatör üzerinden yıldırıma karşı koruma tesisiyle bağlanabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,513
Kullanıcılar
449,903
Son üye
furoz6868

Yeni konular

Geri
Üst