Paratoner tesisatı, Aktif paratoner mi Faraday Kafesi mi ve bunun hesabı?

Yıldırım bir risk ise ve bu riski azaltma noktasında dünyada kabul görmüş bir uygulama var ise, biz mühendisler olarak ya onu yapmalıyız yada başka bir doğru çözümü uygulamalıyız.

Aktif yakalama ucu uygulamasının bu iş için kabul gören bir uygulama olmadığı konusu kesin gibi. Bu kesinliğe rağmen paratoner tesisatını bu şekilde kurmaya devam etmek, bunun kontrollerini yapmak mühendisliğimizle de bağdaşmaz kanısındayım.

Dolayısıyla belli riskleri(rüzgarı belli bir hıza göre, kar yükünü belli bir yüke göre, depremi belli bir şiddet'e göre vs) indirgeyecek şekilde hesap yapan biz mühendisler, bu konuda da belli riskleri indirgeyen doğru uygulamayı yapmalıyız.

Bu doğru uygulama faraday kafesi ise onu veya biliyorsanız hangisi ise onu uygulayalım. Bunun da hesabını ve uygulamasını nasıl yapmamız gerektiğini bilen var ise ve paylaşır ise faydalı bir iş yapmış olacaktır.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
2 ay önce,etrafımızdaki binaların,bizim binamızdan yüksek olduğu binamıza yıldırım düştü.Apartmanda-
ki tüm elektronik aygıtlar sizlere ömür.O gündenberi,yıldırım risk hesabı programlarını kullanmıyor ve
yıldırım en yüksek noktaya düşer demiyorum.

IEC 62305-2 ve IEC 62305-3 standartlarından da anlaşılacağı gibi, bir yapının etrafında daha yüksek yapıların olması, o yapının yıldırım riskini ortadan kaldırmaz; ancak belirli noktalarında azaltabilir. IEC 62305-3'te bu tür bir yapının belirli bölgelerinin yıldırıma karşı kesin olarak korunup, korunmadığına ilişkin kurallar mevcut.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst