Parafudr seçimi - (Bir siteden alıntıdır.)

berrin60

Üye
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
47
Puanları
1
Yaş
39
OG Parafudrları, OG. Alternatif Akım şebekelerini, şebekeye bağlı makine ve cihazları, şalt donanımlarını, işletmede meydana gelen iç (dahili) ve dış (Harici) aşırı gerilimlerden (Aşırı gerilimleri sınırlandırmak suretiyle) korurlar.
Aşırı gerilimler; sistemin maksimum işletme gerilimini aşan ve genellikle geçici karaktere sahip olan fazlar arası veya Faz-Toprak arası gerilimlerdir. Bu gerilimlerin yüksekliği yanında, zorlama süreleri de önem arzeder. Bunlardan harici olanlar (Hat düşmeleri gibi arızî haller dışında) yıldırım tesiri ile meydana gelir. Bunlar atmosferik aşırı gerilimler olup süreleri 1 mikro saniye civarında ve 100 kHz. ile 1 MHz. arasında değişir. Yıldırımlardan meydana gelen aşırı gerilimlere karşı etkin koruma günümüzde yalnızca parafudrlarla sağlanabilir.
Dahili aşırı gerilimler ise, maksimum işletme geriliminin üzerinde dalgalanan Şebeke frekanslı geçici gerilim yükselmeleri; kesicilerin (veya yük altında seksiyonerlerin) manevralarındaki açma-kapama işlemlerinden dolayı veya Faz-Toprak veya Faz-Faz kısa devre olaylarında meydana gelir. Bu tip aşırı gerilimlerin frekansları 100 Hz. ile birkaç kHz. arasında değişir ve birkaç mili saniyede sönerek normalleşir. Genlikleri, sistemin gerilimine bağlı olup, Faz-Toprak gerilimi, sistem geriliminin tepe değerinin 2,5 - 3 katına veya Faz-Nötr geriliminin 4 - 4,5 katına ulaşır.Parafudrların sınırladıkları gerilim değeri, bunların nominal gerilimlerine bağlı olarak tesbit edilir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Teşekkür ediyorum,şunu konuya ilave etmek istiyorum.Y GERİLİM tesis veya şalt sahalarında her faz torak arasın konulan parafudurlara ait ,parafudurun kaç kez arıza halinde çalıştığına dair sayaci mevcuttur.(bilgi amaclı)
 
@nokta85 arkadaş belli ki site/hisse sahibisin bu tür mesjlara son ver reklam yapacaksan yönetime başvur.
 
Amatörce hazırlanmış bir site ama meslek dışındakiler ve mesleğe yeni başlayanlar için faydalı olabilir emeği geçenlere teşekkürler.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,918
Kullanıcılar
449,607
Son üye
sinan343834

Yeni konular

Geri
Üst