Panoda aydinlatma linyeleri icin Kacak Akim Rolesi ?

omerytu

Üye
Katılım
2 Ara 2011
Mesajlar
5
Puanları
1
Panoda aydinlatma linyeleri icin kacak akim rolesi baglamaya gerek var midir.
Gruplayarak grup baslarina 1 adet koymak mi mantikli olan yoksa her mcb icin koymak mi gerekir ?
Fikirleriniz nedir bu konuda.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kaçak akım rölesi bağlaman gerek. projene göre değişir linyelerin çok yüklü değilse gruplandırarak da bağlayabilirsin. her linye için ayrıda bağlayabilirsin. buradaki püf nokta 30 mA i aşmaman geçenlerde buna benzer bir soruya verdiğim cevapta anlatmıştım faydası olur diye burayada koydum. aslında sorunun cevabı birazda burda yatıyor. kolay gelsin.

soru

İSG yöneltmelikleri gereği 3x30 ma kaçak akım rolesi ile başımız belada kısaca.

besleme baralarından aşşağıya gelen hat ile güç panolarımız var .pano 220 v 2 adet 3x 32 a 3 adet
2 adet te tavan armatürü var 150 tane panom var. bazılarında sıkıntı yok K.A rolesi atmıyor ama basılarında lambayı acsam atıyor. öçltüm biçtim yok abi. boş pano lamba açsam atıyor .
bilgi veya çözüm konusunda yardımcı olcak arkadaslardan yardım beklıyorum:))


cevap

aklıma ilk gelen kaçak akım 30 mA sınırını aşmış olman . yani kaçak akım rölesinin bağlı olduğu alt devreye bağladığın cihazlardan 30 mA den yüksek bir sızıntı var ise kablo şalter seçimin doğruda olsa atacaktır. yozgat çimentoda şefim boyle bir durumla karşılaşmış. 1 KAKR altına 40 a yakın armatür (hesapta gerilim düşümü kablo kesit açısından bir sıkıntı yok )bağlamış her bir armatürden 0,5 ile 1 mA aralığında gövdeye olan sızıntıdan dolayı açar açmaz atıyormuş. bende çorum çimento işindeyken uyarmıştı beni.eğer sorun buysa kaçak akım rölesinin altına bağladığın cihazların kaçak akım değerlerini kontrol et derim . Hatta şöylede bir bilgiye ulaşmıştım 30 mA e bile yaklaşma çünkü 15 mA den sonra açma eğilimine giren RCCB ler 20 mA seviyelerinde sonlandırılmalıdır.

Kolay gelsin
 
projeden bir örnek
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    23.8 KB · Görüntüleme: 73
Kaç adet linye var mesela.Her mcb için rcd koymak,
fazla masrafdan başka hiç bir işe yaramaz.
atıyorum 20 adet linye varsa bunları 5 er li gruplara bölerek
her 5 mcb grup için bir rcd koymak daha mantıklı olanı..
Ne kadar fazla rcd koyarsan o kadar çok olası arızayı kaçağı bulma şansın, zaman
ve uğraş açısından daha kolay olur..Tabi bunun maaliyet yönünü de göz
önünde bulundurmanda fayda var.
 
aydınlatmalarda önemli olan yerleri gruplara bölersen herhangi bir arıza durumunda komple aydınlatmasız kalmaz bu konuyuda göz önünde bulundurmak gerekir.ara dağıtım sigorta kutuları varsa oralarada konabilir.slm
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst