pano yerleşimi ve ortak alanlar ile ilgili yardım.

metto

Üye
Katılım
21 Şub 2014
Mesajlar
65
Puanları
1
merhaba,
4 adet blok var. bodrumları ortak 2 tanesinin altında sığınak 1 tanesinin de ise kazan dairesi 1 tanesi boş geri kalan kısımlar otopark olarak kullanılacak.
site içinde 15 e 5 bir de havuz mevcuttur.
sorularım
1-) bu bodrumda ortak kullanımlar yani kazan sığınak ve otopark aydınlatması için diğer bütün blokların ortak sayaçlarından ayrı bir sayaç kullanmayı düşünüyorum. bu sayacı dışarıda saha dağıtım kutusunda kullanayım yoksa bir blogun panosunda mı kullanayım. yada sayaç için enerji odalarından birinde ayrı bir pano mu yapayım. saha dağıtım panosunuda bodruma koyabilirmiyim. tedaş dan gelen kabloyu hep bina girişinden mi binaya yani enerji odasına ulaştırmayız.
2-) otopark aydınlatması için sensörlü kullanabilirmiyim. elinizde otoparklı projeler var mı?
3-)kablo akım taşıma kapasiteleri cetvelleri internetlerde farklı farklı en doğrusu ve güvenilir olan hangisidir. saha dagıtım panosunu otoparka koyarsak kabloların havada taşıma kapasitelerine göre mi seçim yapacağız.
4-)bodrumda yangın tesisatı çekecekmiyiz ne kadar korna koymamız gerekiyor.

ekde foto mevcuttur.
 

Ekli dosyalar

  • Ekran Alıntısı.PNG
    Ekran Alıntısı.PNG
    21.7 KB · Görüntüleme: 31
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
1) ortak panodan kullanmak yerine yeni pano yaparsanız maliyet artar ama daha düzenli tertipli görünebilir. tabi yer kaplayacağını da düşünmek lazım. ben olsam herhangi bir bloğun panosundan çekmem ortak alandan çekerim.(pano yaparak ya da yapmayarak)
2) ben daha düzgün çalışan sensörlü otopark lambası görmedim :) genelde yanıp söndükleri için korku filmini andırıyorlar o yüzden pek sevmem kapalı otoparkları. ama başka çözüm önerim olmadığı için mecburen sensörlü derim.
3) http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=48544&tipi=34&sube=0&harf=K#.VmvTokqLTIU
buradan akım taşıma kapasiteleri ve daha fazlası var. ayrıca değiştirme faktörleri var, onu da inceleyin. yer altında olmayan izoleli kabloların tümü havada diye değerlendiriliyor diye düşünmekteyim. yanlışım varsa düzeltin.
4) bu konuda bilgim yok
 
eyvallah hocam saol 2000 metrekareye kaç tane sensörlü kullanmayılım sizce kaç metre ara ile
 
genelde kirişlerle ayrılmış olur tavan. kirişler arasında kalan bölmelere bakmak lazım önce. o yüzden de önce mimarla görüşün bu konuyu, mimari projeyi iyi inceledikten sonra ortaya çıkan tabloya göre karar verin. şartlar uygun olduğunda kaç metre arayla yapmak lazım bilmiyorum, cevap da gelmezse eğer şunu önerebilirim.
mekanlar için aydınlatma düzeyleri tabloları var, arama motorları ile bulabilirsiniz. otopark için olanı belirleyip ona göre zijl hesabı var. ya da dialux programı ile de hesaplayabilirsiniz. her ikisini de araştırın nasıl yapıldığını, kafanıza hangisi yatarsa onu kullanırsınız.
burada size net cevap veren olsa dahi dediklerimi araştırırsanız ileride farklı mekanlar için de uygulayabilirsiniz.
 
bu işin kesin bir kuralı yok bildiğim kadarıyla, otoparkta kablo tavası çekecekseniz 5 mt arayla armatür yerleşimi, her 3 armatürde bir 360°sensör, her 4-5 armatürde bir kitli armatür yapabilirsin.
seçtiğin armatürler mutlaka elkt.balastlı olsun, tüm malzemelrin bilinen, iyi markalı olsun, ucuza kaçma sonra çok gidip gelirsin sensör,armatür arızalarına.
yangın siren ve butonu da otoparkın içinde blok giriş kapılarının yanına birer tane koysan yeteli olur. adedi istersen arttırabilirsin.
 
1- Kazandaireli bloğun bodrumuna koy.
2- Bus-bar'lı çözüm düşün projelendirme için firmadan destek al.
3- Almayı düşündüğün kablo/bus-bar üreticisinin verilerini kullan.
4- Binaların yangından korunması yönetmeliğindeki detaylara uyman gerek.
 
Sensörlü armatürleri, floeesant secerseniz lamba ömürü kısa olur.Çünkü cok sıklıklla yanıp sönecektir.
Bildiğim kadarı ile, floresant lambaların ömrü yanma /sönme sayısı ile ters orantılıdır. Onun yerine, son cıkan ledlı (standart E27 duylu) kullanmak daha ekonomıkdır.
Hemde ilerde olabilecek armatür arızalaındanda kurtulunmuş olunur.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,134
Mesajlar
915,324
Kullanıcılar
449,854
Son üye
Enes.trk

Yeni konular

Geri
Üst