Otomasyon sistemlerini öğrenmeye nereden başlamalıyım?

gk39

Üye
Katılım
30 Ocak 2011
Mesajlar
94
Puanları
1
Öncelikle herkese selamlar Ben Lüleburgazda yaşıyorum ve adım Gökçe.

İşim elektrikçilik.EML elektrik ve MYO. İst Üniv.Elektrik mezunuyum.Doğalgaz ve petrol sektöründe elektrik ve otomasyon işi ile uğraşıyorum.

Yıldız üçgen motorlar, iç ve dış aydınlatma,yol verme,güç iletimi,doğalgaz boru hattı katodik koruma ölçümleri,doğalgaz hattı basınçlandırma kompressörleri,doğalgaz-karbondioksit ayrıştırma (membran) sistemleri,stok tank topraklamaları,jeneratörler,ısıtma kazanları,dalgıçlar,Scada sistemleri (bizde doğaldazın basınç sıcaklık akış nemdeğerlerini iletmek amacı ile) vesaire vesaire çok çok alanda çalışıyoruz.Malum aslında bunların herbiri ayrı birer meslek fakat hepsine hakim olmak zorundayız işimiz gereği.Kamu sektörü dışarıdan biraz faklı.

Benim buraya katılma amacım daha çok otomasyon işi.Örneğin bizim doğalgaz hattı basınçlandırma kompresörlerimizde bir kontrol panosu var ve içinde Allen -Breadley PLC ve dünya kadar Poenix Contact ürünü var.ÖZELLİKLE SİNYAL ÇOKLAYICILAR,ELEKTRİKSEL İZOLASYON MALZEMELERİ,TRANSDÜSERLER,NAMUR vs.vs.vs..

Bahsettiğim malzemeler özellikle D.gaz-CO2 ayrıştırma sisteminde de mevcut.Kontrol panosunda sadece Pho-Contact malzemeleri var ve genelde deneme yanılma yöntemiyle çalışıyoruz.Bu gibi cihazlarla çalışmak için işe nereden başlamalı nelere dikkat etmeli nasıl çalışmalı.Neler önerirsiniz.

Forumun her bölümünü konusunu sabırla yavaş yavaş okuyacağım.Herkese selamlar saygılar başarılar.

Not.Konu yanliş yerde ise taşıyınız özür dilerim.
 
otomasyon bilgim yok çok az var diyebilirim nasıl öğrenebilirim yardımcı olursanız
 
Benim tavsiyem markalara pek fazla kafanızı takmayın. Anladığım kadarıyla Bakım onarım işleri yapıyorsunuz.Önemli olan sahadaki enstrümanlarının çalışma mantığının öğrenilmesidir. Projeleri okuyabiliyor, kavrayabiliyor ve devre takibi yapabiliyorsanız gerisini kafanıza takmayın. Bir basınç transmitterinin yada bir proxy swicin çalışma mantığı ifmde de balluf da da aynıdır. Mesela bir pnomatik aktüatörde otomasyon bakımcısının bilmesi gereken bir selenoid valf bide limit switch.Gereken kontrolleri yaptıysanız geri kalanı mekanikçilerin işidir. Yok biz otomasyoncuyuz deyip de aktüatörü yerinden sökmeye kalkarsak büyük bi boru anahtarına ihtiyacınız olabilir:))

Bu güne kadar endress+hauser, siemens, vega, venglor, amepa, sıck, pepperl&fuchs ve benzeri bir sürü firmanın saha ölçüm cihazların montajını yapmışımdır. Birden çok firmanın akış ölçerini, basınç swiçlerini, tranmitterlerini bağlamışımdır. Aralarındaki fark sadece görünüm.

Otomaston alanında kendinizi tam anlamıyla geliştirmek isityorsanız. Programlama,elektrik, elektronik, pnomatik, hidrolik ve hatta mekanik konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Bazı arkadaşlarımız iki cihazı birbiriyle haberleştirmeyi otomasyondan sayabilir. Otomasyon yapıyorsanız yeri geldiğinde tesisdeki yüzlerce cihacı birbiriyle kusursuz bir uyum içinde güvenli bir şekilde çalıştırabilmelisiniz.
 
Sayısal veri tipleri.(matematik)
lojik kapılar.(Elektronik)
Haberleşme Protokolleri.
Döngüler ve fonksiyonlar(Bilgisayar).
Çevre birimleri (Otomasyon)

Konularından başlayabilirsin.
 
arakadaşım merhaba
otomasyon sistemlerinde başarının temel taşı kesinlikle elektrik kumanda devrelerini ve endüstriyel elektroniği çözebilmekten geçer.çünkü otomasyon demek,elektrik kumandanın elektroniğe çevrilmiş halidir.inanıyorum ki elektrik kumanda devreleri tasarlayabilen otomasyonda da başarılı olur.
kolay gelsin
 
ben sadece kumanda devresinde yıldız üçgene yol verme v.b ufak tefek işleri biliyorum ama otomasyon ve plc sistemi hoşuma gidiyor ve yapabileceğimi zannediyorum ama çok karışık nerelerden başlamalıyım zevkli iş kendi işim elektrik ustasıyım
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,951
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst