Olacak iş değil !

KAZIMUGUR

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
14 Tem 2006
Mesajlar
3,477
Puanları
1,458
Yaş
68
1977 de İTÜ de üretilen ama satılmayan mos fet li opamp lar görmüştüm , o yıllarda öğrenci idim.
Daha sonra üniversite laboratuvarlarında ve aselsan da üretilen ama satılmayan sadece kendi ürünlerinde kullanılan çok özel chip ler gördük.
Şimdi ise ticari olarak çip ( chip ) , jip değil çip üretilecek.
*******************************



"
ASELSAN ve Bilkent Üniversitesi ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için bir saç telinden daha ince ve dayanıklı malzemelerin üretileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikası 23 Aralık 2014 Salı günü, düzenlenecek törenle atılacak.
"AB-MikroNano" şirketin temiz odaları ve ilk kez denenecek teknolojilerle inşa edilecek binasının temeli, Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın katılımıyla düzenlenecek törenle atılması planlanıyor.
Türkiye, bu tesiste üretilecek GaN temelli çipler sayesinde savunma radarı, elektrikli araba, yüksek hızlı tren ve 4G/5G cep telefonu sistemleri gibi stratejik teknolojiler üretebilen dünyanın 4. ülkesi konumuna yükselecek.
Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı ve AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ASELSAN ve NANOTAM'ın uzun yıllardır nano ve mikro teknolojiler üzerine ortak pek çok teknoloji geliştirdiğini anlattı.
Üretilen çiplerden elde edilen sonuçların, hedeflenen performansların çok üzerinde çıkması sonucunda ASELSAN ve BİLKENT yönetimlerinin bu konuda ortak şirket kurma kararı aldığını dile getiren Özbay, şirketin üretime geçmesiyle Türkiye'nin bu alanda ticari nano mikro çip üretimini yapabilen dünyadaki 4. ülke konumuna yükseleceğini bildirdi.
Şirketin 30 milyon dolarlık bir yatırımla kurulduğunu aktaran Özbay, "Şirketimiz üniversite-sanayi işbirliği açısından Türkiye'ye örnek olacak. Türkiye'de ilk kez bir üniversite elini taşın altına koyuyor ve üniversitede geliştirilen teknolojinin ticarileşmesi için sanayi ile beraber bu tür bir işbirliğine giriyor. 'Spin-off' olarak adlandırılan ve ABD'de sayıları onbinleri bulan bu tür yüksek teknoloji şirketleri Türkiye'nin kalkınması ve ferahı açısından çok önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin ticari ilk çip fabrikası
Laboratuvar ortamında geliştirdikleri teknolojilerin, bir fabrikada ürün olarak ortaya çıkmasının bir zamanlar ancak hayal edilebildiğini, ancak bu hayallerinin gerçeğe dönüştüğünü ifade eden Özbay, "Hep konuşuyorduk şimdiye kadar: 'Yaptığımız işler, ticari ürüne dönüşecek, Türkiye zenginleşecek' diyorduk, ama bir türlü olmuyordu. Şu an bunu oldurmuş durumdayız. 2014 Kasım ayında ASELSAN ve Bilkent Üniversitesinin yüzde 50-yüzde 50 ortaklığıyla kurulan şirketin, üretim tesisinin temelini atıyoruz. Türkiye'nin ticari anlamda ilk çip üreten şirketi olacağız" dedi.
Savunma, uzay, havacılık ve enerji sektörlerinin gelişebilmesi için mikro nano çiplerin stratejik önemine işaret eden Özbay, "Türkiye'nin satın aldığı, bazen istese bile temin edemediği çiplerin çok daha gelişmişlerini bu tesiste yapacağız. Böylece artık Türkiye de katma değeri yüksek teknolojik ürünler geliştirebilir bir ülke konumuna yükselecek. Şirket tarafından üretilecek nanoteknoloji temelli ürünler ihraç da edilecek. Teknolojisine kendimiz geliştirdiğimiz için yüksek katma değerli ürünleri üreteceğiz. Yani Türkiye bir koyup 10 kazanacağı bir sektöre giriyor" ifadesini kullandı.
Özbay, şirketin adının ASELSAN'daki A harfi ile Bilkent Üniversitesi'ndeki B harflerinden yola çıkarak AB-MikroNano ismini aldığını bildirdi.
Dünyayla yarışır teknolojik düzeyini yakaladık
Prof. Dr. Özbay, ASELSAN'la birlikte son 10 yıldır galyum nitrat teknolojileri üzerine malzeme geliştirdiklerini, bu malzemeyle yapılan çiplerin, çok yüksek sıcaklık ve çok düşük sıcaklıklarla çalışabildiğini, dolayısıyla başta savunma, uzay, enerji olmak üzere hemen hemen her elektronik sektöründe ürün geliştirmek için stratejik önem taşıdığını vurguladı. Özbay, "SSM, MSB Ar-Ge, TÜBİTAK ve Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen projeler kapsamında yaptığımız çalışmalar ile dünyayla yarışır bir teknolojik düzeyi yakaladık" dedi.
Saç telinden çok daha ince ve dayanıklı malzeme üretimine imkan veren nano teknolojiyi ve mikro teknolojiyi kullanarak çiplere çok üstün özellikler kazandırdıklarına işaret eden Özbay, böylece çiplerin gücünü 10-100 kat artırabildiklerini söyledi.
Bu çiplerin haberleşmede 4G-5G teknolojilerinin hızlı gelişimine imkan tanıyacağını kaydeden Özbay, "Çipler sayesinde baz istasyonlarında daha güçlü teknolojiler kullanılabilecek, bu sayede cep telefonlarının internet iletişimi de hızlanacak" dedi.
Savunma kalkanını bu çipler yapacak
Tesiste üretilecek çiplerin Türkiye'nin "savunma kalkanı" projesi ve enerji sektöründe de de kullanılacağını aktaran Özbay, şöyle konuştu:
"Çipler Türkiye için kritik öneme sahip olan savunma radarlarında da kullanılacak. Geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde bu radarların güçleri 5-10 kat artacak ve görüş menzilleri sınırlarımızın çok ötesine uzanacak. Bu savunma radar sistemleri ASELSAN tarafından üretilecek. Şirket aynı zamanda, TUSAŞ, Meteksan Savunma, TÜBİTAK Uzay ve benzeri Türk savunma, havacılık ve uzay sanayi kuruluşlarının ihtiyaçlarına yönelik çipler geliştirecek.
Çipler enerji sektöründe de kullanılacak. Güneş enerjisi, hidroelektrik santraller ya da rüzgar enerjisiyle üretilmiş elektriğin bir yerden bir yere taşınması sırasında voltajın 4-5 kez çevrilmesinden (yükseltilmesi veya azaltılması) kaynaklanan ve yüzde 20'ye varan enerji kayıpları ortadan kalkacak. Böylece bir anlamda mevcut tesislerle Türkiye yüzde 20 daha fazla elektrik gücüne kavuşmuş olacak."
Prof. Dr. Ekmel Özbay, Türkiye'nin çok önem verdiği yüksek hızlı tren ve elektrikli araba teknolojilerinde yeni nesil yüksek güçlü çipleri kullanmayı planladıklarını ve bu sayede bu sistemlerde yer alan elektrik motorlarının çok daha güçlü ve verimli hale geleceğini sözlerine ekledi.
(AA) "

Allah CC yardımcıları olsun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu paylaşım için teşekkür ederim sn.Kazım Uğur Hocam.Günümüzde tüm çağdaş cihazlarda,makinelerde kullanımı (Özellikle de son paragraftaki enerji dönüşümlerindeki bu bariz kayıpları azaltması yönünden de çok iyi olacaktır) ve sonuç olarak Türkiye'nin açık pazardaki stratejik konumuna binaen bu üretimiyle de diğer ülkeler arasındaki bir rekabet gücü yaratabilmesi açısından belki de en çok sevindirici yanı olarak da görülebilmelidir.Diğer ülkelerin silikon vadilerinde yılllardır başarıyla üretime geçen bu yüksek ve kilit öneme sahip bu sözü edilen elektronik parçalar bizim silikon vadilerimizde de neden üretilmesin haklı olarak.

Arçelik,Vestel,vb. büyük ticari markaların AR-GE departmanlarını sadece kısmen destekleyen ve kendi çaplarındaki bu özel silikon vadileri,ancak küçük çapta ve kendi markalarının refahı ve gelişimi için de sadece varken,diğer rekabet imkanlarını pek de düşünmedikleri,çok da hesaba katmadıkları tam göz önüne de alınırsa eğer,genel olarak tüm dünya sahnesinde,artık bir rekabet ortamında da yer alabilecek (Çok nizami üretim kriterleri bazında,çok akıllı da yönetimlerle,çok da kaliteli çıkan ve kalite kontrolden de tümüyle aksaksız geçen ürünlerin tam olarak üretimiyle) stratejik önemdeki ve çok önemli bu elektronik komponentlerin yer alabilmesi ayrı bir önem taşıyacaktır,ülkemiz açısından.Ülkemiz için hayırlı olabilmesi dileğimle.

Özlemini uzun zamandır da çekip gerçekleşmesini sabırla beklediğimiz çok güzel gelişmeler bunlar.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Allah yollarını açık etsin. Bazen düşünürüm: 1milyar $ param olsa gözümü kırpmadan Türkiye'nin yarı iletken teknolojisine kavuşması için harcardım. Anlamıyorum büyük şirketler, patronlar yada devlet bu teknolojiyi niye ülkemize kazandırmıyor?
 
Hem de 1936 da..
Soy adı neden Demirağ ?

*******************
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hem de 1936 da..
Soy adı neden Demirağ ?

Gerçekten çok önemli bir kayıp olmuş bizim için.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerindendir. Türkiye’nin 10 bin km'lik demiryolu ağının 1250 km’lik bölümünün inşasını gerçekleştirmiş ve bu nedenle kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Demirağ” soyadı verilmiştir. Cumhuriyet döneminin sayılı zenginleri arasına girmiş ve hayırseverliği ile tanınmış bir iş adamıdır.
Not:Vikipedia.org alıntıdır.
 
2011 yılında meteksan savunmada bir süre çalıştım mildar (milimetrik dalga radarı) projesinde arge de görev almıştım.o zamanlar arkadaşlarla aramızda yabancı menşeeli ic ler ile savunma projeleri nekdar doğru olur konusu konuşulmuştu. 3000$ a fpga alındığını biliyorum. dünya üzerinde söz sahibi olabilmek tam bağımsız olabilmek ancak teknolojiden geçer yoksa diplomasi yapmaktan başka seçenek kalmaz.çok geç kalındı çok... olsun zararın neresinden dönülse kardır.hayırlı olsun
 
İyice gözleri karardı bu Türkiye lilerin.
Şimdide uçak gemisi yapacaklarmış.

" Son düzenlenen MGK'dan Milli Uçak Gemimiz ile ilgili stratejik kararlar alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan MGK'da, kıtalararasında asgari bir tabur büyüklüğündeki bir kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek Milli Uçak Gemimiz ile ilgili stratejik kararlar alındı.

Milli Uçak Gemimiz TSK envanterine 2019 yılında girecek. Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusu'nda kullanılabilecek.

"Havuzlu Çıkarma Gemisi - LPD" projesine uçak gemisi ayarı verildi. Türkiye'de inşa edilecek LPD gemisine 12 derece eğime sahip kalkış rampası (Ski jump) konulması kararlaştırıldı. Ski Jump isimli rampa, savaş uçakların kalkış mesafesini yarı yarıya kısaltacak. Türkiye'nin satın alacağı yeni nesil savaş uçakları F-35'lerden bir bölümü Milli Uçak gemimizde konuşlanacak.

Havuzlu çıkarma gemisi, gerektiğinde bünyesindeki tam teşekküllü hastane ile doğal afet bölgelerinde de kullanılabilecek.....
,
.
gazetelerden...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,860
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst