og hattın kapasitif etkisini giderme

cglryzc

Üye
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
101
Puanları
1
Yaş
39
Konum
ARTVİN
Merhaba,

Tesisimizde ölçüm OG üzerinden yapılıyor. Ölçüm noktasının ardından 5 kilometrelik bir OG hat mevcut. Bu hattın sonunda 2 adet trafomuz var. Trafoların yanında yer alan kompanzasyon panolarımız ideal çalışıyor ve trafo çıkışında yer alan süzme sayaçlarda herhangi bir sorun (endüktif kapasitif tüketim sorunu) gözükmüyor.
Fakat OG üzerinden ölçüm yaptığımız ve TEDAŞ'a faturamızı belirleyen sayaçta kapasitif reaktif tüketim mevcut. Tahminime göre hattın kapasitif etkisinden kaynaklı bu durum. Herhangi bir noktada sabit kondansatör de bulunmuyor.
Sormak istediğim bu sorunu trafo çıkışına-kompanzasyon panosu öncesine şönt reaktör bağlayarak çözebilir miyiz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bağlıyacağınız reaktör gücüne bağlı olarak hesaplanması gerekir.Bu rakam büyük olursa,özel bir trafo daha koymak gerekir.Ancak,5 km çok uzun bir mesafe olmadığı için,trafoların yüklenme durumlarını gözden geçirerek,2 trafoya ayrı ayrı bağlayacağınız reaktör gücünün toplam gücü,ihtiyacınız olan kapasitif reaktifi elimine edecek şekilde konabilir.Trafolarınız,tam gücünde çalışıyor ise ayrı bir trafo üzerinden bağlamanız gerekir.Muhtemelen,ek tedbir almaya lüzum kalmadan,ihtiyaç reaktörleri,trafoların AG buşinglerine veya kompanzasyon akım trafolarından önce bağlayarak sorunu çözebilirsiniz.Trafolardan birisinin durumu daha müsait ise ,sadece onada bağlayabilirsiniz.Trafolar müsait gelmezse,ilave trafo yerine,reaktörü OG hattınada
bağlayabilirsiniz.Bu çözüm,ilave trafo ve reaktörden daha pratik bir çözüm olur.
Mevcut 2 trafonuzda sabit kondansatör var ise,onları devreden çıkarıp,takip etmenizde yarar
var.Onları devre dışı yaptığınızda,belki reaktör koymaya bile gerek kalmaz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst