kurusaray

Üye
Katılım
14 Tem 2008
Mesajlar
198
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar. Size oda trermostatları hakkıda bilgi vermek istiyorum.

ODA TERMOSTADI NEDİR?

Bilindiği üzere kombiler kazan sıcaklığını baz alarak çalışırlar. Örneğin siz kombinizin önündeki sıcaklık ayar komütatörünü 45 dereceye ayarladığınızda kombi kazan sıcaklığını 50 dereceler civarına getirir ve kombi durur ve sıcak suyu peteklere gönderir. Peteklerden dönen soğumuş su nedeniyle kazandaki su soğur. Kazan sıcaklığı 40 derece civarına indiğinde kombi tekrar devreye girerek kazan sıcaklığını ayarladığımız sıcaklık değerinde tutmaya çalışır.

Oda termostatları ise kazan sıcaklığına değil, ortam ısısına göre çalışırlar. Oda termostatı takılı olan kombiler 65-70 dereceye ayarlanır. Oda termostatında istenilen oda sıcaklığı belirlenir. Termostat odayı o belirlenen sıcaklıkta tutmak için kombiyi devreye alır veya devreden çıkartır. Dolayısıyla her şeyden önce kombiden beklenen oda ısısı yakalanmış olur ve “ısınamıyorum” gibi bir durum söz konusu olmaz.

ODA TERMOSTADI GEREKLİMİDİR?

Oda termostatları gereklidir. Evdeki istediğiniz ısıyı yakalamak ve birim zamanda gazdan elde edeceğiniz ısının artması için termostat gereklidir. Oda termostatı her şeyden önce bilinçli bir kullanım sağlar. Gerek yetişkinler için gerek çocuklar için olmasını istediğiniz sıcaklık değerini ancak termostatla sağlayabilirsiniz.

KOMBİ ÜRETİCİLERİ TERMOSTADI TAVSİYE EDİYORMU?

İstisnasız bütün kombilerde termostat uçları mevcuttur. Genelde bütün kombi üreticilerinin kendilerine ait oda termostatları mevcuttur. Kombi üreticileri kombilerin oda termostatı ile kullanılmasını önerirler. Hatta Almanya da oda termostatı kullanımının zorunlu olduğu söyleniyor.

ODA TERMOSTADI TASARRUF MU YOKSA KONFOR MU SAĞLAR?

Öncelikli olarak oda termostatları konfor sağlar. Odanızdaki termostatınız ile istediğiniz ısı değerini yakalarsınız ve arzu ettiğiniz konforu sağlamış olursunuz. Tasarruf konusuna gelişce; bütün elektrikli aletlerde genel bir prensip vardır. Elektrikli aletler üzerlerinde yazan tam yükte çalıştırıldıklarında en verimli konumda çalışırlar. Örneğin evinizdeki 8kg çamaşır makinasını düşünün. Bu makinanın motoru tam yükte 8kg kaldırabilecek şekilde tasarlanmıştır. Siz makinaya 8kg lık çamaşır koyarsanız en ideal şartlarda çalıştırılmış olur. Yani birim elektrikten üretilen güç, tam yükte en fazladır. Misal olarak;

4kg yükte : 20birim elektrik harcanıyorsa;

8kg yükte : 30-35 birim elektrik harcanır.

Oysa oran olarak bakılırsa 4kg göre, 8kg da 40 birim enerji harcanması gerekirken, 30-35 civarında bir enerji harcanıyor.

Dolayısıyla kombilerde tam yükte yani 65-70 derecelerde çalıştırdığımızda en verimli konumda çalışırlar. Fakat oda termostatı olmadan kombiyi 65-70 çalıştıramayız. Zira evin içi aşarı bir şekilde ısınır. İşte bu gücü kontrollü kullanmayı sağlayan oda termostatıdır.
Bunun yanında mevsim geçişlerinde evinizin ısısı yeterli ise kombi devreye girmez. Çocuğunuzun odasını kombi belirli bir seviyeye getirdikten sonra oda soğumuyorsa kombi devreye girmez. Sizin her an evdeki ısı değişimine göre kombi ısısını uygun değere ayarlayamayacağınız için oda termostatı size bu konuda avantaj sağlayacağı aşikardır.

Bizim denemelerimiz sonucunda 1000TL olan gaz masrafı 750TL düşmüştür. Aşağıda tanıtımını yapacağımız oda termostatı kullanıcıları, edindikleri tecrübeleri [email protected] adresine yazarlarsa diğer kullanıcılara ışık tutmuş olurlar.


ODA TERMOSTADI EVİN NERESİNE KONULMALIDIR?

Oda termostatı kullanılırken öncelikle termostatın yeri doğru bir şekilde seçilmelidir. Oda termostatı evin en soğuk noktasına konulursa örneğin balkonlu oda, oda ısındığında diğer odalar çok daha fazla ısınacaktır ve ev içinde istenmeyen ısı meydana gelecektir. Eğer oda termostatı evin en sıcak olduğu yere konulursa örneğin mutfak, orası ısındığında diğer odalar hala ısınmamış olur ve ev içinde istenilen ısı yakalanmamış olur. Dış kapıya yakın konulmamalıdır. Çünkü dış kapı açıldığında kapı önü ani soğuyacak ve kombinin gereksiz yere devreye girmesine sebep olacaktır.

Eğer evde sadece bir odada ısınma istenmiyorsa, yani evin her bölgesinde homojen bir ısınma isteniyorsa bizce koridora konulması daha uygun olur.


ODA TERMOSTADI KULLANILIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR?

Oda termostatında, istenilen sıcaklık değeri, hassasiyet değeri, kullanıcıdan kullanıcıya göre değişiklik arz eder. Bunun sebebi kişilerin kendilerindeki farklılık, evin yalıtım durumu, evin konumu, evin kat derecesi bu değerlerin belirlenmesini etkiler. Herkes kendi evinde uygun sıcaklık değerini tecrübe ederek belirlemelidir.

Sıcaklık değerinin belirlenmesinin yanında bizim cihazımıza özel olan hassasiyet değerini de değiştirerek tasarruf oranını daha da artırabilirsiniz. Örneğin aşırı soğuklarda 0.1 derece hassasiyetle çalıştırırken normal soğuklarda 0.3 derece hassasiyetle çalıştırarak tasarruf sağlamış olursunuz. Hassasiyet değeri artarsa kombi daha geç devreye girer ve yakıt sarfiyatı daha az olur.


ODA TERMOSTADI ALIRKEN NELERE DİKKATEDİLMELİ?

Oda termostatı seçerken ana iki kriter vardır. Bunlar:

• Hassasiyet
• Kablolu ya da kablosuz olması

Bu kriterden ilki olmazsa olmaz ölçüt diğeri ise tercihe bağlı bir kriterdir.
Piyasada satılan dekoratif, kablosuz, 7gün programlı termostatlar 100tl den başlayan fiyatlarla satılıyor ve 750tl kadar termostat mevcuttur. İşte burada fiyatı artıran iki parametre hassasiyet ve kablosuz olmasıdır.

Tahmini olarak söylemek gerekirse oda termostat kullanıcılarının belli bir kısmı memnun değil. Bunun sebebi ise hassasiyet sıkıntısıdır. Örneğin bizim gördüğümüz piyasada en fazla 0.5 hassasiyette çalışan ürünler satılıyor. Bunların çalışma mantığı örneğin 20 dereceye ayarlanmış bir ortamda 19.5 derecede çalışır, 21.5 derecede durur. Yani 1 derecelik bir bant aralığında çalışırlar. Oda termostatı kullanıcıları bilirler, 1 derece artış insanı evde terletir.1 derece azalmada insanı evde üşütür. Dolayısıyla eğer doğru termostat seçimi yapılmaz ise evde aşırı ısı değişiminden dolayı hastalıklara bile davetiye çıkartılmış olur.

Bizim önerimiz fantastik yani programlı, dekoratif olmasından önce yukarıda belirttiğimiz kriterler göz önüne alınarak bir termostat seçimi yapılırsa daha isabetli olur.

Detaylı bilgi için
http://forum.donanimhaber.com/m_83800855/f_//tm.htm#87104070

Cep:05547953780
[email protected]

ulaşabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,950
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst