notr toprak arasındaki voltaj

makcarty

Üye
Katılım
28 Ara 2008
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
43
trafonun yıldız noktasından alınmıs toprak hattı (notr) ile tesiste veya evde kullandıgımız toprak arasında ufakta olsa bir voltaj var.3 volt 5 volt bu voltajı ben neden goruyorum nötrün burda fonksiyonu ne? olçtudum yerin her iki tarafıda topraklı olmasına ragmen bu voltaj nereden geliyor??
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
selamın aleyküm,trafo merkezi ile evde ayrı topraklama yapıldığı için hat boyunca yerel uzaklık boyunca,topraktan toprağa fark edeceği gibi topraklamanın çok iyi olduğu yerlerde nötr ile toprak arası gerilim görülmemesi gerekmektedir.eğer topraklamanın zayıf olduğu noktalarda bu gibi nötr , toprak arası gerilim görülebilmektedir bunun için takviye topraklama yapılmalııdır saygılarımla
 
Topraklamanız çok iyi de olsa toprak-nötr arasında bu gibi hatta daha da yüksek gerilimler görülebilir. Bunun sebebi tesisteki yüklerin fazlara dengeli dağıtılamaması olabilir. Aynı fazdan hem toprak hem de nötrü ölçtüğümüzde örneğin; faz-toprak 218V , faz-nötr 223V gibi fark fazla ise toprak hattının yeterince iyi olmadığını söyleyebiliriz ama faz-toprak 222V , faz-nötr 223V gibi bir ölçüm yaparsanız bence toprak hattınız sağlıklıdır.
 
notr ve toprak arasında olusan gerilim 1,5 v geçiyor ise elektronik cihazlar için saglıklı bir çalışma ortamı oluşturmamaktadır 3-5 v ne kadar kuçuk olsada (bilgisayarları ornek alalım ekranda kayma klavyede a basınca farklı karakter çıkma gibi sonuçlar )tehlikeli sonuçlar dogurur bundan dolayı bence topraklamanız saglıklı degıl bence kesit kontrolu yapılıp topraklama elemanın saglamlık kontrolu yapılmalı
 
topraklamanız çok iyide olsa,yakın mahalde meydana gelen kaçakdan dolayı,nötr-toprak arasında gerilim görülecektir.
 

Ekli dosyalar

  • nötr toprak arası gerilim.JPG
    nötr toprak arası gerilim.JPG
    18.8 KB · Görüntüleme: 76
Bilgisayar firmasinda calisirken toprak notur arasindaki voltaj icin tehlike limitimiz 1.5v idi. Topraksiz przden beslendigi icin ve servere RS232/422 hatlariyla bagli bilgisayar sistemlerimizde cihazlarda yanmis kavrulmus (komurlesmis) interface devreleri ile abartisiz belki 100 kadar ariza ile karsilastim.

Bir kac gun once toprak notur voltaji 5v civarinda olan ve yuzbinlerce dolarlik elektronik donanim barindiran bir binada durumu derhal rapor ettim ancak mesai arkadaslarim durumu ciddiye almayip 5v un normal oldugunu savundular.

Bana resmi otorite makamlarimizin toprak notur voltaji icin ongordukleri normal degerin kac volt olduguna dair yazili bir belge lazim. Bu belge muhtemelen EMO vs gibi bir kurulusa ait olacaktir.

Bu konuda bildiginiz br link, dokuman, standart vs varsa bir an once ust seviyedeki yoneticilere sunmak istiyorum.
 
5v da olabilir 10v da olabilir bu durum topraklamanın kötü olduğu göstermez. Hatta (linye) yüklenen bir cihaz vardır. Kablo üzerindeki gerilim düşümünü notr toprak farkı olarak ölçersin...
 
Bir tesiste bir yapıda bir yük grubunda tam dengeli yüklenmeden bahsetmek mümkün değildir. Tek fazlı yükler, yük gruplarının vazgeçilmez parçalarıdır. Her faza ait yük miktarı ve faz açısı farklıdır. Buda yük grubunda nötrden trafonun yıldız noktasına dönen nötr akımını kaçınılmaz kılar.
Yük grubunun dengesizlik miktarına göre ve nötr iletken direncine göre oluşan gerilim değişkenlik gösterir.
Multimetrede Nötr-toprak arası gerilim görmek sadece ve sadece bir topraklamanın varlığından haber verir bizlere. Topraklama direnci iyidir yada uygundur diyemeyiz çünkü multimetre ile gerilim ölçümünde topraklama tesisinizin direncide bir fonksiyon yani değişkendir.
Bu nedenle topraklama direnci topraklama megeri denen cihazla ölçülür.
Benim böyle bir imkanım yok diyenler kaçak akım rölesi çıkışında faz toprak arasına uygun güçte lamba bağlayarak topraklamalarının uygun olup olmadığına karar verebilirler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,592
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst