Neodyum mıknatıs ömrü

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,971
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Değerli arkadaşlar,

Merak ettiğim bir konu var. Neodyum mıknatısların normal mıknatıslara göre çekim kuvvetleri daha yüksek. Merak ettiğim nokta neodyum mıknatısların belli bir ömürleri varmı? Bir süre kullanıldıklarında çekim kuvvetleri zayıflıyor mu?

Bu mıknatıslarla bir alternatör yapcam yaptıktan 3-5 yıl sonra ömrünü tamamlar mı?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Hocam 4 yıldır evde yukarlak neodyum miknatisim var hala demire asılı duruyor ve de hiç fark yok gibi
 
mıknatısların ömrü yok ısıya mahruz kalmadıkça manyetik gücü bitmez ısıda 500-600 derece ısınan metal ışıldar zaten...
 
Bildiğim kadarı ile normal ve neodyum mıknatıslar uzun yıllar özelliklerini koruyabilmektedirler ki gündelik hayatta da bunu bir çok alanda görebiliyoruz. Bazen 20 - 25 yıllık bir arabanın hoparlöründeki mıknatısında bazense yıllar önce alınmış bir oyuncağın içinde ama her ikisinde de uzun süredir takılı olmasına rağmen özelliklerini muhafaza etmeye devam etmişler. Gerçek neodyum mıknatıslarda diğer normal mıknatıslar gibi ömür olayı 3-5 yılda bitecek bir durum değildir. Tabi bu süreçte mıknatısların kullanıldığı yada muhafaza edildiği ortam şartlarıda önemlidir. Eğer kısa vadede ömürlerini tamamlasalardı bu mıknatıslar HDD (harddiskler) gibi önem teşkil eden elektronik cihazlarda kullanılmazlardı. Zira hali hazırda çalışan 15 - 20 yıllık diskler gördüm, kullandım hatta söküp mıknatıslarını başka yerlerde değerlendirmek için zor ayırdım.
 
Bir deneyimi mi Söyleyeyim . Bahçe kapısı üzerinde 2-3 adet Neodyum mıknatıs koymuştum nihai nokta da çekim kuvveti ile kapıyı kapalı tutması için . Bu kapının bir tarafında elektrik kaynağı Yaptım . Mıknatıslar kaynak yaptığım yere bir metreden fazla mesafeli olmasına rağmen özelliklerini yitirdi
 
Bir deneyimi mi Söyleyeyim . Bahçe kapısı üzerinde 2-3 adet Neodyum mıknatıs koymuştum nihai nokta da çekim kuvveti ile kapıyı kapalı tutması için . Bu kapının bir tarafında elektrik kaynağı Yaptım . Mıknatıslar kaynak yaptığım yere bir metreden fazla mesafeli olmasına rağmen özelliklerini yitirdi

Kaynak işleminde yüksek amperle metale şase verdiğiniz için mıknatıs o esnada demanyetize olmuş olabilir. Nihayetinde mıknatısa mıknatıslık özelliğinide bir takım elektriksel yükleme işlemleri kullanarak vermekteler.


( Mıknatısların manyetik özelliklerini kaybetmesi için birkaç farklı yöntem vardır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
  1. Mıknatıs demir parçası ya da başka bir mıknatıs ile çarpıştırılır. Bu işlem manyetik özelliği azaltır.
  2. Mıknatıs yoğun manyetik alan içinde hareket ettirilir.
  3. Mıknatısı ısıtmak da bir yöntemdir. Mıknatıslar küri sıcaklıklarına (curie sıcaklığı) ısıtıldıkları zaman demanyetize olurlar.
wikipedia kaynağından alıntıdır.)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst