Negatif ve pozitif kenar tetikleme

Katılım
14 Ocak 2015
Mesajlar
93
Puanları
1
Konum
istanbul
Arkadaşlar negatif ve pozitif kenar tetikleme nerelerde kullanılıyor?
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Diyelim ki bir çıkış alacaksınız ama bu çıkışın özelliği Elinizi butona bastığınız anda değil de butonu bıraktığınız anda Aktif olsun istiyorsunuz.
İşte bu işlemi yerine getirmesi için Negatif kenar tetikleme kullanabilirsiniz...

Yada tam tersi düşünün Bir sayıcınız var ve enerjiyi verir vermez saymaya başlıyor ama siz bunu butona her bastığınızda saysın istiyorsunuz yani butona basılı tuttuğunuz süre boyunca değil de bir defa basayım ve ne kadar basılı tutarsam tutayım o bir defa saysın istiyorsunuz bunu da pozitif kenar tetiklemesi ile yapabilirsiniz...

Aslında kenar tetiklemeleri Şöyle açıklanabilir :
zn5vN7.jpg


Elektronik sinyallerde bir ledin yanma durumunu ele alırsak ledin yanma süresi kare dalganın tepe noktasında kalma süresine eşit gelir yani kare dalga ne kadar süre ile lojik 1 seviyesinde kalırsa led o kadar süre ile yanmış olur...

Lakin bir kare dalganın lojik sıfırdan lojik bir e geçtiği an ve tam tersi lojik bir den lojik sıfıra geçtiği an olmasını istediğimiz durumlar olabiliyor.

Bu durumlar da yukarıda söylediğim gibi bir sayıcının saymasını bu anlara bağımlı kılmamız gerekebiliyor...

Yada İhtiyacımız doğrultusunda bu anları kullanmamız gerekebiliyor.

Sonuç itibarı ile yükselen kenar tetiklemesi dediğimiz olay lojik bilginin sıfırdan bir e geçtiği an tetiklenmesi yani aktif olması yani çıkış vermesi oluyor

Düşen kenar ise lojik birden lojik sıfıra geçtiği an tetiklemesi yani çıkış vermesi aktif olması durumu oluyor.

Yükselen yada düşen kenar hangisi olursa olsun bu geçiş sırasında bir defa aktif oluyor ve bir daha geçiş olana dek aktif olmuyor.

Lojik sıfırdan lojik bir'e geçtiği an aktif olan yükselen kenar tetiklemesi oluyor

Lojik birden lojik sıfıra geçtiği an aktif olan düşen kenar tetiklemesi oluyor ve bu geçişlerde bir defa aktif oluyor tekrar geçiş oluncaya kadar aktif olmuyorlar...

İnşallah anlatabilmişimdir...
 
Programlama anlamında pozitif kenar demek; lojik koşul veya koşullar sağlandığı anda(koşul=true olduğunda), lojik koşul çıkışına sürekli komut basmamak için anlık komut basılır.
Negatif kenar; lojik koşul veya koşullar yanlış olduğu anda(şart=false olduğunda), lojik koşul çıkışına sürekli komut basmamak için anlık komut basılır.
Buradaki komuttan kastım lojik koşul çıkışındaki herhangi bir işlem, çıkış veya değişkenin değerini değiştirme işlemleri olabilir.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar anlatmış ama bir de ben anlatayım:
Diyelim ki saniyede bir kez on-off olan bir sensörünüz var ve kaç kez on-off olduğunu sayacaksınız. Yani bu 1Hz.lik bir kare dalga demektir. Yada 500ms. on, 500ms. off demektir. Plc program döngü süreniz de 5ms. olsun. Eğer sensör lojik 1 iken say komutu verirseniz girişiniz her "1" olduğunda sayıcınız 500÷5=100 değerine kadar sayar. Bu da istediğiniz çalışma şekli değildir.
Bunun yerine programınızı her yükselen kenarı yakalayarak sayacak şekilde yazarsınız.
Bu durumda şu olur:
Sensör girişiniz lojik "0" durumundan "1" durumuna geçtikten sonraki ilk plc döngüsünde programınız çalışır ve sayıcınız 1 artar. Geri kalan 99 döngüde saymaz. Ta ki sensör tekrar "0" ardından tekrar "1" olana kadar.
Düşen kenar da aynı şekildedir. Tek fark aynı şeyleri lojik "0" durumu için yapmasıdır.

Sent from my SM-N915F using KontrolKalemi.Com Mobil mobile app
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,329
Kullanıcılar
449,857
Son üye
Bluent

Yeni konular

Geri
Üst