Negatif İyon Jeneratörü

kaskaci

Üye
Katılım
28 May 2011
Mesajlar
25
Puanları
1
Yaş
47
http://www.derinelektronik.com/yuksekgerilim_uretecleri/yuksekgerilim/iyonizer-yapimi.html


Bu sitedeki jeneratörü yaptım fakat aklıma bir şey takıldı. Bu devre 7.5kv elektrik üretiyor acaba elektromanyetik radyasyon riski var mıdır? Zararlı olma ihtimali var mı?


20150531_002250.jpg 20150531_002943.jpg20150531_002353.jpg
 
Son düzenleme:
Dibinde durmamak kaydıyla birşey olmaz. Emniyet için bence birkaç metre uzakta bulunulmalı. Tabi kısa süreler için yakınında bulunulabilir
 
Gerçekten verimli soruınsuz çalışıyormu merak ettim vidyo varmı?
Tam radayasyon sayılmasada 3 aylık araştırmama göre zararı ilerde hissedilebilir ve çok büyük,ama zaten telofondan aldığımıza göre alışkın olmalıyız.:confused:
Kolay gelsin.
 
Bu yeni bir şey yeni teknoloji değil, kötü olsa marka klimalarda "iyon" "plazma" özellikli diye satılmaz ayrıca hava nemlendiricilerde dahi ekleniyor, piyasada araçta kullanılan tipleri dahi satılmakta. Çıkışına yeterince yaklaşmayın resimlerden anlaşılmıyor tel ızgara koy konu komşu meraklı çocuk parmağını sokar mazallah başın ağrımasın. Emniyetli bir yapı olsun.
 
Anyon tester olmadığı için işe yaradığından emin değilim. Fakat iyon iğnelerini şişeye sokup sigara dumanını kaba üfleyip çalıştırınca anında sisi dağıtıyor.

ion detector.gif
(Ref: http://www.diyelectronicsprojects.com/2012/09/negative-ion-detector-circuit-diagram.html )

tarzında bir dedektör yaptım. Odada cihaz çalıştığı müddetçe yavaş yavaş değer yükselmesi oluyor ama ölçülen anyon mu? radyasyon mu? :D bilemeyeceğim. Keza probu lambalara, güç kaynaklarına yaklaştırınca da ölçüm yükselmesi oluyor.
Profesyonel cihazlarla ölçüm imkanım olmadığı için şimdilik DIY olarak uğraş oldu. Sıra geldi başka bir proje için parça arttırmak üzere sökmeye. Kısaca aşırı riskli değmez.

Yapmayı deneyecek olan fakat elektrik konusunda deneyimi olmayanlara önerim; bu cihaz uzun sağlıklı yaşamanıza değil :), yapım aşamasında hesaba katmadığınız bir hatayla ölmenize neden olacaktır.

deneyimli arkadaşlar ise;
75ma sigorta ve seri 3Mohm luk dirençleri ciddiye alın, bırakın elle yaklaşmayı, kontrol kalemini iyon çıkış ucuna yaklaştırsanız dahi çok fena çarpıyor, kazara dokunmaya ya da kısa devrelere karşı açık bulunan lehim yerlerini sıcak silikonla yalıtın, kutuya koyacaksanız kutunu her yönüne 3-4 cmlik (taban dahil) boşluk bırakın (benim gibi sünger kullanabilirsiniz). yine de fişe takılıyken kutuyu elinize alıp taşımayın, son olarak ve en önemlisi cihazı fişten çektikten sonra fiş uçlarına ve iyon çıkış uçlarına dokunmayın hala uzun bir süre ciddi oranda sizi çarpma potansiyeli var (kondansatörlerin hala dolu olması nedeniyle). Beni prizden çektikten sonra fiş ucu çarptı Allahtan dokunmama fırsat vermeden yarım cm den parmağıma atladı fişten çekilse bile kondansatörlerin hala dolu olacağını hiç hesaba katmamıştım. Sizin de mutlaka bunu hesaba katmamıştım diyeceğiniz yerler olacaktır mutlaka.

En iyisi: sağolsun çinli kardeşlerimiz 5-10$ a kargo dahil yolluyor.
 
Son düzenleme:
Video hazırlayamadım ama ek birkaç fotoyla belki daha anlaşılır olur.
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg
 
Büyük işe girmişsiniz bunları yapan ufak aletler var, ilgili bir konu açıp soru sordum bende tam şimdi...
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,857
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst