Neden 1250 A olarak seçiliyor ?

Katılım
18 Eki 2008
Mesajlar
21
Puanları
1
Merhaba abiler/arkadaşlar şimdi şu kafama takıldı neden 150-300/5-5 gibi bir akım trafosunun kullanıldığı kesicili hücrede nominal akım değeri 1250 A kadar yüksek bir değer olur ki yani bu akım kapasitesine dayanıklı malzeme kullanılmasının sebebi kısa devre anındaki akım diycem ama hayır o değil o anda zaten 16 kA mertebelerine kadar anlık dayanıyor.

Sonuç olarak nominal akım seviyesinin bu kadar yüksek tutulmasını anlayamadım detayı bilen bir abim/arkadaşım var ise şimdiden teşekkürler.

İyi Çalışmalar.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Aşağıdaki açıklama mantıklıdır.
 
Son düzenleme:
Orta gerilim kesicisinden bahsediyorsunuzu sanırım.

Orta gerilim kesicileri 630-1250-2000-2500A gibi değerlerde üretilir. sizin kesicinin çıkışındaki akım ise akım trafosu doğru seçilmişse ki ( genelde burada pek hata yapılmaz) 150A veya biraz altındadır. İleride kapasite artma durumu sözkonusu olmuş olacak ki çift primerli seçilmiş ve akım kapasitesi 300A e çıktığında da akım trafosu bağlantıları buna göre değiştirilir.

Sizdeki örnekte seçilecek kesicinin anma akımı 630A olarak seçilebilir. daha büyük seçilmesinin de teknik olarak bir sakıncası yoktur. Böyle seçilmesinin nedenlerinden biri, eğer çok sayıda kesicili panonuz varsa ve giriş panosu akımları 630A ve üzerinde ise diğer kesiciler de aynı değerde yapılır ki bu kesicilerde bir arıza olduğunda yedekte duran ya da çok az kullanılan bir kesiciyle değiştirilsin. Eğer giriş kesicileri yüksek değerli akımları kesmiyorsa 630A kesiciler kullanılabilirdi. ( bildiğim kadarı ile 630A ve 1250A arasında çok da fazla fiat farkı yok. )

Bu arada akım trafoları kesiciye göre değil kesiciden geçen yük akımına göre seçilir. ve bu değerde kesicinin anma akımını geçemez.
 
Sn sail14 güzel izah etmiş. Birbirine yakın değerlerde fiyat farkı az ise manevra için yapılan elektriksel açma-kapama ömrü bakımından bir üst değer avantaj da sağlar.
 
Cevaplarınız için teşekkür ediyorum. Benim çıkardığım sonuç dağıtım şirketinde bir alışkanlıktan ileri geliyor gereksiz 1250 A kullanımı, fiyat farkı evet adette çok fazla bir meblağ değil ancak sayı adedi arttığında problem oluyor.

Çok teşekkürler tüm yorumlar için.
 
kesici denen cihazı sigorta gibi düşünmeyin..mekanik aksamı büyük ve gerilim yüksek...
dolayısı ile parçaların üretimi yapılırken akım açısından fazla seçenek yok..
 
Arkadaşlar Yüksek Gerilim hakkında faydalı olacağını dusundugum bir adres veriyorum. Şalt kesici trafo vb. resim ve calısmaları bulabilirsiniz "facebook'ta teias akköprü trafo Bakım ekibi "
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst