nasıl bir kompanzasyon yapılır

laempe

Üye
Katılım
27 Mar 2008
Mesajlar
128
Puanları
1
merhaba arkadaşlar sanayi bölgesinde bir iş yerinin elektrik faturasında kapastif ceza olduğunu gördük gücü sorduğumuzda kimse cevap veremedi ana giriş panosuna baktığımızda 80a. bir temeşe, 4*16+10 nyy kablo ile beslenmiş 4 telli 3 fazlı 50a. süzme sayaç kullanılmış sayacın çıkışına 3*63a. siorta ile dağıtılmış burdaki yükler baktığımızda çoğunlukla 3 fazlı yükler mevcut en dikkat çekicisi ise 27kw. lık bir soğutma ünütesi mevcut buraya konpanzasyon uygulamak isteniyor nasıl bir yol izlenmesi gerekir bina 3 katlı.
iyi çalışmalar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Öncelikle kompanzasyonu süzme sayaç olan yere değil, yasal ölçüm yapılan sayacın olduğu yere düşünmelisiniz. Eğer sadece kapasitifden sınırı geçiyorsanız "şönt reaktörlü" kompanzasyon yapmalısınız.

Not= Şönt reaktörlü kompanzasyon yaptıktan sonra, endüktifden ceza yemeye başlayabilirsiniz. Bu yüzden faturanızdan endüktüf sınırı aşıp aşmadığınıza bakınız. Şu anda kapasitif sınırı, endüktif sınırı aştığınızdan daha çok aşıyorsanız sadece kapasitifden ceza yiyor olabailirsiniz. Ama kapasitifi düzelttikten sonra, endüktifden ceza yemeye başlayabilirsiniz. Bu yüzden faturadan endüktif sınırı aşıp aşmadığınızı kontrol edin.
 
peki yasal sayaç derken tedaşın panosundan dağılıyor iş yerlerine buraya sayaç secsek hangisi olmalı konpanzasyon yapılırmı yapılırsa nasıl bir dağılım olmalı.
 
peki yasal sayaç derken tedaşın panosundan dağılıyor iş yerlerine buraya sayaç secsek hangisi olmalı konpanzasyon yapılırmı yapılırsa nasıl bir dağılım olmalı.

Hocam sizin zaten 1 sayacınız vardır. Siz süzme sayaç dediniz yaa, ben o yüzden yasal sayacın oraya kompanzasyon uygulayın dedim. Benim yasal sayaç dediğim, sizin faturanın yazıldığı sayaç. Sanırım siz yanlışlıkla o sayaca süzme sayaç dediniz. Karışıklık oradan kaynaklanıyor. Süzme sayaca fatura gelmez. Sadece bir yerde ne kadar elektrik harcanıyor, kendiniz görmek için takarsınız.

Kompanzasyon konusuna gelince, de sönt reaktörlü kompanzasyon sizin kapasitifden ceza yemenizi engeller. Ama bu seferde endüktifden ceza yiyebilirsiniz. Faturanızı kontrol ettirmeniz lazım. Şu anda endüktifden de caza sınırının üzerinde olabilirsiniz. İmkanınız varsa faturayı taratıp bizimle paylaşın, bakalım endüktifden ceza yermisiniz, yemezmisiniz diye.
 
hocam sönt reaktörlü konpanzasyon yerine normal konpanzasyon uygulasak nasıl dizmemiz gerekir endüktif oranı düşükmüş faturada.
 
Normal yani kondansatörlü kompanzasyonla kapasitifden ceza yiyen bir işletmeyi ceza yemekten kurtaramazsınız.
 
hocam özel msj yollaya bilirmiyim
 
Tesisde tek sayaç varsa, orada kompansazyon kurulmamamış, projesi ve kabulu yapılmamıs demekdır. bU nedenlede, aktıf tüketimin %90 kadar kapasitif (veya reaktıf) tüketım tahakkuk ettırılıyordur. Önce. kompanzasyon projesı yapılıp kombı sayac takmanız gerekır. Sızin kpmpanzasyon yapıp yapmamanız enerjı veren kurulusu ılgılendırmez, sayaclar ne yazarsa onu fatura ederler o zaman.
 
bence arkadasım senın oraya yapacagın 12 kademelı bır kompanzasyon 6sı monofaze 6 sı trıfaze olmak uzere degerlerıne gore dızersen hıcbır sorunun kalmaz tabı roleyı 3 fazlı olmaz sartıyla emınım kı olayı cozeceksındır bırde saatın polarıtelerını kontrol etmen gerekır tşkler
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,963
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst