Nükleer Tıp nedir ?

EleCtRox_

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
487
Puanları
6
Nükleer tıp, canlılara verilen radyoaktif maddelerin yaydıkları ışınların özel yöntemler veya cihazlarla dışarıdan sayımı veya görüntü halinde izlenmesi veya tanımlanması ile tehşis konulmasını sağlayan tıp dalı.
Kullanılan cihazlar, radyoaktivite sayıcıları, Gamma kamera veya Pozitron Emisyon Tomografisi olarak adlandırılır. Görüntüleme için kullanılan maddeler, radyonüklidler veya radyonüklidler ile birleştirilen farmasötiklerdir. Bu maddeler vücutta fizyolojik işlevsellikleri ile görüntü sağlarlar. Görüntü almak için kullanılan en basit cihaza "Gamma kamera" adı verilir. Bu cihazların daha gelişmiş türleri "SPECT" (Single Photon Emission Tomography) adını alır. En son kullanıma giren Nükleer Tıp cihazı PET/CT veya PET/MR'dır. Bu sistemlerde amaçlanan fizyolojik görüntüleme ile anatomik görüntülemenin tek bir görüntüde birleştirilmesidir.

Nükleer tıbbın tedaviyi ilgilendiren yanında vücuda farklı yollarla verilen radyonüklidlerden yararlanılır. Burada radyasyonun tedavi edici veya ağrı giderici özelliklerinden yararlanılır. Tiroid kanserleri ve hipertiroidi tedavisi buna örnek gösterilebilir.


Türkiye'de birçok üniversite hastanesinde Nükleer Tıp Anabilim Dallarında, Sağlık Bakanlığı Hastanelerinde Nükleer Tıp Bölümlerinde ve birçok özel nükleer tıp laboratuvarında, nükleer tıp tetkikleri yapılmaktadır. İstanbul'da 6 merkezde (bir üniversite, diğerleri özel), Ankara'da 3 merkezde (ikisi üniversite), İzmir'de iki özel merkezde ve Adana'da Sistem Tıp Merkezinde, Gaziantep Üniversiesi Tıp Fakültesi'nde PET/CT tetkikleri kansertanısında kullanılmaktadır.

PET/CT Kullanım Alanları

1- PET/CT ve Kanser

- Tümörün iyi ya da kötü huylu olulduğunun saptanması - Kanserin vücuda yayılımının saptanması - Verilen tedaviye cevabın saptanması

2- PET/CT ve Beyin

- Alzheimer (Bunama) hastalığının erken teşhisi - Epileside (Sara) nöbete neden olan odakların saptanması

3- PET/CT ve Kalp

- Tıkalı olan kalp damarının kalp kasına verdiği zaraın saptanması - Kalp hastalığının yagınlığının saptanması - Kalp krızi sonrası PTCS/Stent cerrahisinden hastanın ne kadar yararlanacağının saptanması
 
ışın tedavisi görecek olan hasta nelere dikkat etmelidir hastanelerdekı cihazlar ın en iyisi hangisidir bir cihazın saglık acısından conuç verdıgı nasıl anlasılır eşim ışın tedavısıne girecek ben makinaların yapısı hakkında bilgi sahibi olmak isyorum yardımcı olursan sevinirim.
 
emara veya tomografiye girecek hastalara neden üzerinizde metal olması diyorlar?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,859
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst