Nötr Kesiti

AD_EM

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
16 Eki 2007
Mesajlar
1,790
Puanları
281
Bazı projelerde, trafonun çıkışından panoya giden kablonun nötr kesiti ile faz kesitinin aynı olduğunu görüyorum. Mesela 1600 kVA trafonun çıkışına 5x(4x240) gibi bir kablo seçilmiş. Bu şekilde nötr kesiti ile faz kesitinin aynı seçilmiş olmasının bir gerekçesi var mıdır?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Yeni trend tam kesit nötr kullanmak şeklinde. Birde parelel kablolar kullanıyorsanız, demetleri 3P+N şeklinde yapmanız parelel kabloların eş akım çekmesine katkıda bulunacaktır. 3P+N demette otomatik olarak tam kesit nötr demek.

Yakın geçmişteki bir projemde bunu bizzat tecrübe ettim, bundan sonra parelel kabloda kesinlikle tam kesit nötr kullanacağım.
 
Yeni trend tam kesit nötr kullanmak şeklinde.

trend kelimesi, teknik bir izahtan uzak olduğundan başka teknik açıklamalar gerekiyor. Trafoda, nötr kesiti ana kesitin yarısı olduğu için kesiti artımak şeklinde değişikliğe gitmek zorunda kalan var mı?
 
Dengesiz yüklenme(yük değişimleri) + harmonikler nötr kesitini arttırmaya sebep olaylardır. Seneler evvel harmonik sorunları yaşanan bir tesiste nötr kesiti arttırılıp harmonik flitre sistemi kurularak problemler giderilmişti (problemler harmoniğin olumsuz sonuçları kart arızaları v.s. ve nötr iletkenindeki aşırı ısınma)
 
Sn scorpion; Mesleki uygulamarınız boyunca ve görmüş olduğunuz tesislerde, kullanılan kesit neydi? Nötr kesiti faz kesitinin yarısı olduğu için, özellikle trafo kısmında, hiç değişiklik yaptınız mı?
 
Sn ekrem.kolu, yanlış anlamadıysam, projesi gereği siz öyle yaptınız ve açıklama olarak harmonik akım söylendi. Tamam harmonik akım nötr hattından geçecek. Peki hesap kriteri yokmu bunun? yada araştırmaya dayalı bir sonuç raporu?. Harmonikten dolayı artırıyoruz demek yetmiyor benim için...
 
Bu ve bunu gibi sebeblerden dolayı yenı tesislerde MÜSTAKİL TRAFOLU OLANLARDA TN C-S topraklama sistemını ısrarla tavsiye etmekteyım.
SY HEMMUHHEMTEK,3.harmonikler oluşumu hakkında nedenler hakkında araştırmanız sizi daha aydınlatıcı cevap olacaktır.
 
yaw tuhaf olan proje tastikten cıktı imalat bitti idareden kabul mühendisi geldi nötr kesiti cift bara olacaktır dedi yutkunduk ekip olarak projede ibare olmadıgını söyledim biliiyorum dedi ama mecbur seve seve yapıldı....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,236
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst