Nötr İletkeni Kesiti Hk.

abdbilgili

Üye
Katılım
15 Haz 2009
Mesajlar
37
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba,
Ana panodan 2. kattaki bir tali panoya 9 adet 1x10 mm2 kablo çekilecek (3 adet R, 3 adet S, 3 adet T fazı). Tali panodan 8 tane sınıf beslenecek. Bütün sınıfların toplam gücü yaklaşık 120 kW ve hepside tek faz besleme. Yükün fazlara dengeli şekilde dağılması için her sınıfa 3 fazda girecek. Bu durumda nötr iletken kesitini ana panodan tali panoya kaç tane ve kaçlık kablo ile getirmeliyim, bunun hesabı nasıl yapılır. Teşekkür ederim..
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Verdiğiniz bilgilere göre bir adet sınıf 15kW'lık bir güce sahip. bu yükün Nötr hattından geçecek akımı ise 15kW/220V=68A. fazları üçer kablo olarak çektiğinize göre sınıfları 3+3+2 olarak bağlayacaksınız herhalde. dolayısıyla nötürü 3 adet sınıfın yükünü kaldıracak kesitte seçmek gerekir. bu da 68X3=204A çıkıyor. bende ki tabloya göre 1X95mm'lik kablo bu akımı kaldırabilir. toplam da ise 3 adet 1X95'lik kablo kullnmanız gerekir. fakat bu tip pano beslemlerinde kurulu güç değil de yük analizi sonucu çıkan kullanılabilir gücü göz önünde bulundurarak kablo kesiti ve sigorta tayin ediyoruz. bu dediğiniz 8 adet sınıf 120kW'ı aynı anda harcayacak mı acaba?
eğer bu 120kW kurulu güç ise, kullanıma bağlı olarak yük analizin sonucundaki tüketim miktarına göre hesap yapmanız gerekmektedir.
saygılar.
 
Teşekkür ederim yorumunuz için. 8 adet sınıf aynı anda 120 kW gücü çekebilir, dolayısı ile kurulu güç talep gücü ile yaklaşık aynı olucak. 15 kW/220V=68A işleminde sınıfa gelen 3 fazın çektiği herbir akımın toplamı akım 68 A dimi? yani bir sınıftaki bir faz başına 68/3 A mi düşer? (Mesela 3x25 lik bir kablonun akım taşıma kapasitesi 105 A [tablodan], bu şu mu demek oluyor; bu kablonun herbir fazının akım taşıma kapasitesi 105/3 A mi?)

Öte yandan 95 mm lik kablonun uygulama aşamasında işlenmesi çok zor bu mevcut binada, zaten onun için 9 tane 1x10 mm2 kablo kullanılması düşünülüyor. eğerki nötr kesitini de düşürmek istersek yine 9 adet kablo mu çekmemiz gerekecektir?
 
Söylediğiniz kablo amperajları doğru.
ince kesitli çok kablo döşeyecekseniz maliyet artmasını göz önünde bulundurarak toplam 9 adet 1X16mm kablo (1X16mm kablo 76A kaldırmaktadır) döşemeniz gerekmektedir.
 
9 adet 1*10'luk kablonun çekilmesinin sebebi nedir.Tali pano olduğuna göre niye büyük kesitli az sayıda kablo çekilmiyor?Biraz açıklama yaparsanız kablo kesitini hesaplayabilirim.
İyi çalışmalar
 
sen hiç 95 mm' kablo gördün mü ????
mahale mi besliyon arkadaşımya
yanıtma milleti sen
 
Arkadaşım işin uygulamadaki mantığı şöyledir;
Mesela 3x50+25 lik kablo nötr iletkeni 25 liktir.Yani faz iletkeninin yarısıdır.Yarıya denk gelmeyen iletkenlerde bir üst standart alınır.Örnek 3x95+50 lik gibi.
Senin çektiğin kabloda 3x10=30 30/2=15 yani 16 lık kablo kullanman yeterli.

7adet7 arkadaşımız birz abartmış.Faz iletkeninden kalın nötr iletkeni olur mu.Ayrıca 1x16 lık kablonun 76 A kaldıracağını yazmışınız bendeki tabloda ise 155 A yazmaktadır.Lütfen insanları yanıltmayalım yorum yazarken dikkatli olalım.
 
zaten 3 fazlı dengeli yükte nötr den akım akmaz. siz dengelemeye çalışıyorsunuz zaten. ama çalışma durumlarındaki farklılıklar göz önünde bulundurulursa 16 mm çok rahat işinizi görür.
 
Bütün sınıfların toplam gücü yaklaşık 120 kW ve hepside tek faz besleme. Yükün fazlara dengeli şekilde dağılması için her sınıfa 3 fazda girecek.

Sınıflara tek faz mı giriyor yoksa 3 faz mı?

Eğer sınıflara 3 faz giriyor ve sen sınıf içinde 3 fazı dengeli dağıtırsan zaten sınıf ile tali pano arasında ideal şartlar altında notr hattında akım oluşmayacak. Ancak tedbir amaçlı tali pano ile sınıf arasında faz için kullandığın kesitin yarısını kullanman uygun.

Eğer sınıflara tek faz giriyorsa tali pano ile sınıf arasında faz için kullandığın iletken kesitinin aynısını notr hattı içinde kullanman gerekli. Çünkü fazdan giden akım nötrden dönecek.

Gelelim tali pano ile ana pano arasına

Eğer tali panoda güç dağılımı dengeli olduysa tali pano ile ana pano arasındaki notr hattından yine ideal koşullar altında akım geçmeyecektir. Ancak tedbir amaçlı herhangi bir faz için kullandığın kesitin yarısını nötr hattı için kullanman gerekli. Örnek olarak R fazı için 3 tane 1x10 mm2 kesitli kablo kullanıyorsan toplamda R fazı için 30 mm2 kullanmışsın demektir. Dolayısı ile nötr içinde toplamda 15 mm2 kesit kullanman lazım. Bunu istersen tek kablo ile istersen 2, istersen 3... kablo ile yapabilirsin.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,956
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst