nötr üzerinden akım ölçümü

Vacip Deniz ustam şu vektörel toplam olayını anlayacağım dilde anlatır mısın?:D
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Hocam fizik-fenbilgisi dersi ile bağdaşıyor aslında :) Vektörler konusunda bileşke vektörü bulma bölümü bizi ilgilendiriyor.


Şöyle bir alıntı yapalım "Eğer iki vektörün büyüklükleri eşit ve aralarındaki açı 120 derece ise bileşke vektör vektörlerden bir tanesinin büyüklüğüne eşit olur."

cep_fi24.gif


Birde resim ekleyelim

faz-fark%C4%B1.png


Bu dengeli yüklenme durumu olsun, sarı mavi ve kırmızı bizim 3 fazımız. Merkez nokt da yıldız noktamız yani nötr hattımız.

Eşit yüklenme ve yukarıdaki bilgiye dayanarak 3 fazın vektörel toplamını bulalım;

Önce 2 kol akımını tek'e düşürücez,

Mavi ve sarı hattın yük akımı birbirine eşit,Bileşke vektör bu akımlardan bir tanesine eşit ve tam orta hizalarında yani kırmızı ok'un tam tersi istikamette olucak. sarı ve maviyi eledik, elimizde bir bileşke vektör ve kırmızı faz akımı var.

Bu iki vektörü topladığımızda yönleri birbirine ters ve aynı büyüklükle oldukları içni birbirlerini sıfırlayacaklar yani vektörel toplam(aynı zamanda 3 faz akımının vektörel yoplamı) sıfır olacaktır.

Dengeli yüklenmelerde nötr den böylelikle akım akmaz.

yükler dengesiz olsa idi vektörel toplam sıfır çıkmaycaktı ve bulduğumuz bileşke vektör kadar nötr üzerinden akım akacaktı. Kısıtlı öğretme kabiliyetimle anlatmaya çalıştım hocam inşallah başarılı olmuşumdur :)
 
Harmonik değerlerine benzemiş. O.G sorumlusu başima vura vura anlatti ama pek bişey kalmamiş aklimda :D
 
Harmoniği bende anlayamadım daha :D Üzerinde yoğunlaşmadım pek ama anlamıyorumda yani :D Şimdilik benimle alakası olmadığından sanırım :D
 
Her fazdaki yükün karakteristiği farklıdır yani endüktif yük miktarı farklıdır, gerilimler arası 120'şer derece vardır ancak her faz akımının gerilime göre açısı yani cosfi değeri farklı ve yükle birlikte değişkendir, dolayısıyla nötr'den dönen akımı bulabilmek için vektörel ve imajiner(karmaşık) sayılarla işlem yapılır(bulunan anlık değerdir). Yalnız vektörel toplam alma sadece saf ohmik yüklerin olduğu sistemde geçerlidir.
Binalarımızın, tesislerimizin ana panolarında tam dengeli yüklenme söz konusu olmayacağından nötr'den akım dönüşü kaçınılmazdır.
Harmonik: Sinüs formunun bozulması durumudur, akımda ve gerilimde tam sinüs formunun (harmonik üreten yükler tarafından) bozulması olayıdır.
 
Ekli dosyayı görüntüle 21853
ölçümü yaptığınız değerleri ve yerini resme yazarsanız, doğru sonuca ulaşabiliriz.
merhaba arkadaşlar.değerli paylaşımlarınız için sağolun.öncelikle böyle bir ölçüm yapmış değilim.merak ettiğim için sordum.verdiğiniz resimde R FAZI İÇİN 80 AMPER yazalım.S fazı için 50 amper yazalım.T fazı içinde 40 amper yazalım.bu değerleri trafonun alçak gerilim çıkışlarından ölçtüğümüzü farzedelim.yada dağıtım panosunun girişinden.nötr iletkeninden akım okurmuyuz.
 
evet nötr hattından bir akım okuruz.

In= 80(fiR+ 50(fiS + 4(fiT (karmaşık sayıların toplanması yada vektörlerin toplanması) sonucunda bulunan değer nötr'den geçen akım olur.

Burada;
fiR= R fazındaki akımın açısı
fiS= S fazındaki akımın açısı
fiT= T fazındaki akımın açısı

Yüklerin omik olması durumunda fiR=0, fiS=120 fiT=240 olarak alınabilir.
 
Son düzenleme:
Merhaba.Bakın,bu nötr iletkeninden elbette geçen akım (AC) geçişi olacaktır.Ama ilk anda aklınıza nötr teli, adı üzerinde "nötr"dür = tam olarak yüksüzdür" çağrışımı hiçbir zaman gelmemelidir.Nötr hattını sadece bu ucu toprakla bütünleştirip elektrik akımı naklini (YG veya OG gibi) yaparken ve emniyet,taşıma kolaylığı amacıyla toprağa göre iki faz ucu tam olmasın diye nötr (Yıldız) noktası şeklinde,daha santralden çıkmadan toprakla birleştirip,bir nötr ucu olarak ortaya çıkarmış oluruz.

Ama içinden geçen akım yine ayni ac akımıdır,yani nötr teli (Kablosu,hattı) yüksüz değildir,(Toprağa göre tam topraklandığı için,ona dokunduğumuzda bir potansiyel farkı oluşmadığından,bu topraklanması çok iyi ise bu yüzden hiç çarpılmayız) normal ac akımı (50 hz) fazdan normalde geçtiği gibi nötr iletkeninden geçer ve bir pensampermetreyle (veya normal ac ölçen bir ampermetre ile) geçen bu akımın şiddeti (Amper) okunabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,299
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst