Nötr toprak kablolarının birbirine değmesi

erenter58

Üye
Katılım
12 Eyl 2013
Mesajlar
48
Puanları
1
Yaş
33
NÖTR TOPRAK KABLOLARININ BİRBİRİNE DEĞMESİ KISA DEVRE MİDİR burda okuduğum kadarıyla k.a.rölesini test etmek için bu 2 sinin kısa devre yapılması gerekiyomuş
prizin içindeki toprak ve nötrü birbirine sürttüm değdirdim fakat k.a.r atmadı benim yaptığım kısa devremiydi doğru bişeymiydi yoksa atması mı gerekirdi teşekkürler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kakr olan bir sistemde toprak notr birbirine degdirilirse kakr atar. Sizde atmadiysa tesisatinizin gozden gecirilmesi gerekir. Prizinizdeki faz ile toprak arasina bir ampul baglandiginda kakr yine atmiyorsa ya kakr bozuktur yada baglanti hatasi vb. vardir.
 
peki neden atar 2 sindede elektrik mevcut değil ikisindede kontrol kalemi yanmıyor .s
 
Olcu aletiniz varsa notr toprak arasini olcerseniz aralarinda potansiyel fark oldugunu goreceksiniz.
 
Nötr-toprak kısadevresinde K.A.K.R'si atması için sistemde(röle çıkışında) bir yük olması uygundur. Yüksüz durumda sistemdeki Nötr gerilimi / topraklama direnci röleyi açtıramayacak büyüklükte olabilir.
 
kaçak akım control rölesinin bir digger adı da artık akım rölesidir. Temel prensibi faz akımı ile nötr akımı arasındaki farkı algılamasıdır. Eğer fazdan geçen akım 1A ise devrede akımın gideceği başka bir yol olmazsa nötr hattında da yine 1A akım geçer. Arasında fark var ise akım başka bir noktadan toprağa akıyor demektir ve devreyi açar.

Pratikte toprak iletkeniyle nötr iletkeni arasında muhakkak bir potansiyel fark oluşur. Bu fark bahsettiğim dengeyi bozduğunda KAKR devreyi açar. Açmıyorsa toprak kablosunun ucu boşta olabilir veya KAKR düzgün çalışmıyor/arızalıdır.
 
kaçak akım control rölesinin bir digger adı da artık akım rölesidir. Temel prensibi faz akımı ile nötr akımı arasındaki farkı algılamasıdır. Eğer fazdan geçen akım 1A ise devrede akımın gideceği başka bir yol olmazsa nötr hattında da yine 1A akım geçer. Arasında fark var ise akım başka bir noktadan toprağa akıyor demektir ve devreyi açar.

Pratikte toprak iletkeniyle nötr iletkeni arasında muhakkak bir potansiyel fark oluşur. Bu fark bahsettiğim dengeyi bozduğunda KAKR devreyi açar. Açmıyorsa toprak kablosunun ucu boşta abilir veya KAKR düzgün çalışmıyor/arızalıdır.

Sisteminizde hiç yük yok ise nötr gerilimide siz nötr ile toprağı birleştirdiğiniz anda çok küçük değerdeyse ve topraklama direncinizde yüksek ise nötr'den toprağa akan akım artık akım rölesi eşik değerinin altında kalabilir ve açma yapmaz. Bu istisnai durum nedeniyle;
Nötr-Toprak kısadevresiyle artık akım rölesi testi yapıyorsanız sisteminizde yük olması uygundur.
Meslek dışındakilere durumu izah etmek gerekirse su borusuna bir noktadan baktığınızda gelen birde giden su akışı olmalıki boru üzerinde iğneyle delik açtığınızda su sızsın yani kaçak oluşsun.

Yine bu nedenlerden ötürü 40w-100w arası bir ampul ile faz-toprak arası yapılan test en idealidir.

HATIRLATMA MAHİYETİNDE LAMBA TEST YÖNTEMİ;
Normal işletme şartlarında faz ve nötrden geçen akımların vektörel toplamı sıfırdır. Anormal durumlarda, yani izolasyon hatası meydana geldiğinde, dengesiz akımların meydana getirdiği kaçak, manyetik akım cihazının açtırma bobinine kaçak akım gönderir ve bu akım daimi mıknatısın çekme kuvvetini yenerek sistemin açtırmasını sağlar.

Günümüzde kaçak akım çalışma prensibi bazı kullanıcılar tarafından sigorta ile yoğun olarak karıştırılmaktadır. Oysa sigortanın temel görevi, tesisatı termik (aşırı akım çekilmesi) ve manyetik (kısa devre anı) etkilere karşı korumaktır. Kaçak akım koruma anahtarı ise isminden de anlaşılacağı gibi sadece kaçak akım koruması içindir. Kaçak akım koruma anahtarları koruduğu hattaki herhangi bir kaçak akımda açma yaparak hem tesisatın hem de kullanıcının güvenliğini sağlamış olur.

Kaçak akım anahtarlarının standartlara uygun çalışması çok önemli olup sürekli çalışır bir vaziyette olması gerekmektedir. Dışarıdan bakıldığında kullanıcıların kaçak akım koruma anahtarının çalışıp çalışmadığını gözle anlaması zordur. En ideal yöntem bazı elektriksel testlerin yapılmasıdır. Aşağıda herkesin rahatlıkla yapabileceği basit test yöntemlerinden bahsedeceğiz.

1.Yöntem

2.Yöntem

İkinci test, nötr çıkışı ile toprak hattının temas ettirilmesiyle yapılır. DİKKAT! Bu test gerçekleştirilirken Kaçak Akım Koruma Anahtarına bir yük bağlanmalıdır. Örneğin bir lamba bağlı değilse yapılan testin sonucu kesin sonuç vermeyecektir.

3.Yöntem

ads6iz.jpg
,

Üçüncü ve son olarak, Kaçak Akım Koruma Anahtarı üzerindeki “TEST” butonuna basarak gerçekleştirilen periyodik test ile açmanın sağlanmasıdır.



Sonuç olarak kaçak akım koruma anahtarları hem tesis hem de kullanıcı güvenliği açısından en kritik cihazların başında gelmektedir. İdeal olan kaçak akım koruma anahtarlarınızı ayda bir test butonu ile test etmektir. Bu test işlemi ile kaçak akım koruma anahtarının dış etkilerden en az şekilde etkilenmesini sağlayabilirsiniz.
 
Potansiyel fark olan iki nokta arasında doğrudan iletken teması ile anma akımının kat be kat üstünde akım akmasının sağlanmasıdır (izole sistemdeki toprak teması hariç)
Ayrıca arkı da daha basit tanımlarsak daha anlaşılır olacaktır. Elektrik tesisinde açık olan iki uç arasında havadaki iyonlaşma sonucu akım akmasıdır. Yani havadan akan akımdır diyelim. Tesisin devamı seri iki nokta arasında oluşan akım daha çok kastedilmekle birlikte, elektrikçiler gözle görülür toprak kaçaklarını da ark gördük şeklinde ifade etmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst