Motorun durduğunu anlama

caki3000

Üye
Katılım
17 Tem 2012
Mesajlar
203
Puanları
6
Yaş
33
Merhaba arkadaşlar,

3 faz bir ac motorun tam olarak durduğunu en basit yöntemle nasıl anlarız -PLC kullanmayarak :)-

Selamlarla..
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Akım sensörü takarsın. Akım kesildiğinde atıyorum 3 sn içinde tam olarak duruyorsa sensör bilgisi sonrası 4-5 saniye geçmesini beklersin ve kesin durmuştur dersin. Ya da milin dönme hareketini bir sensör ve devreyle okuyacaksın vs vs
 
Sensör yardımıyla anlamak daha doğru bir çözümdür!Motor akım akım çekmez ama rotor rulmanlarda olduğu için dönmeye devam eder motor boştayken ve yükteyken bu dönme zamanı değişir dönme zamanına bu nedenle güvenmek doğru olmaz.
http://www.lcs.com.tr/takometreler/optik-sensorlu-takometre böyle bir cihaz işinizi daha sağlama alır
 
En basit yöntemle koskoca arcelikde motorların ustune takılmış bisiklet pervanesi ile kontrol ediyorlardı o pervaneleride 1 kamera ile goruntuluyolardi
 
Sensör şart, santrifüjlü anahtar ister lamba yak ister alarm çaldır, motorun döndürdüğü mil kasnak görünüyorsa boya bile yeter, misal uçakların motorundaki beyaz şekil veya bmw logosu tarzı siyah beyaz.
 
Örnek ürün göstermeniz mümkün müdür ?

Yukarıda örnek verilen linkteki takometre, "sensor" dediğiniz bu mu acaba ?
 
Arkadaşlarımın önerileri birbirinden güzel ancak siz hangi amaçla motorun döndüğünü görmek istiyorsunuz? Daha spesifik detay verebilirseniz ona göre çözüm getirebiliriz!
 
Aynen öyle çözümler için herkese teşekkürler.
Motor normal dönerken çalış komutunu kontaktörden - veya sürücüden - kesiyorum. Sürücüden belki küçük bir frekansa 1Hz gibi bir yere bir kontak çıkışı verilerek durduğu anlaşılabilir. Ama Kontaktörle sürülen motorda bunu anlamak için neler yapabiliriz. Sonuçta motora dur da desek mil kendi doğal seyrinde durana kadar dönmeye devam eder.

Benim amacım da milin tam olarak durduğunu tespit etmek.
 
Devir bekçisi sensörü de uygun bir çözüm olabilir, ayrıca motora start verdiğinizde gerçekten dönüp dönmediğini de kontrol edebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,587
Kullanıcılar
449,926
Son üye
StratoMaster

Yeni konular

Geri
Üst