Motordan Elektrik Alma

cevikay

Üye
Katılım
28 Nis 2012
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
39
Örneğin ufak bi su pompa motorunu dere yatağına uyumlu hale getirip elektrik alabilir miyim? yoksa altarnatör türevi mi olmalı?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Örneğin ufak bi su pompa motorunu dere yatağına uyumlu hale getirip elektrik alabilir miyim? yoksa altarnatör türevi mi olmalı?

elektrik motorundan o iş olmaz.altarnatör yada dinamo olmalı
 
motor olarak çalışabilen tüm elektrik makinaları uygun şartlar yerine getirildiğinde generatör olarak da çalışır.
buradaki ac motoru generatör olarak çalıştırmak için, ucundaki su pompasından değilde ( çünki muhtemelen santrifüj pompadır) başkaca bir su çarkı ile (ve devri redüktörle yükselterek,) motor uçlarına da uygun değerde kondansatör bağlayarak enerji elde etmek mümkün.
başlangıç olarak kw başına 80 mikrofarad öneririm.
ancak dikkat: voltaj yüke çok bağımlıdır. bunun için kondansatörle birlikte magnetik amplifikatör kullanılarak yük eğrisi iyileştirilebilir.
 
Uzun yıllar çalışmış, rotorunda artık mıknatisiyet oluşmuş bir asenkron motoru, etiketinde yazan devirden daha hızlı döndürdüğünüzde elektrik üretir. Klemensine kondansatör bağlamak şartı ile mevcut gücünün yaklaşık yarısı kadar güç alınabilir.
Ama dereden akan su ile elektrik üretmek istiyorsanız ve bu üretim küçük çaplı olacaksa bir dc. motor işinizi görür.
Yok, biraz daha fazla üretim istiyorsanız işte o zaman sabit mıknatıslı bir alternatör güzel iş görür.
 
bence buyuk bi kamyon sarj dinamosu dene...onla aküleri doldur. ben bi alabalik uretim tesisi gormustum. adam dagin icinde boyle kendine elktrik uretiyordu. Cekecegin gucde onemli. ama masrafli. bakımı falan, biraz bilmen lazim o isleri.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Geri
Üst