Motor Hızı

mrtsr

Üye
Katılım
23 Ocak 2014
Mesajlar
7
Puanları
1
Bir AC motor sürücü bağlanarak Şebeke geriliminden daha yüksek hızda döner mi ?

Saygılar...
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Soruda yanlışlık olmuş motor sürücüleri motor hızını gerilimle değil frekansla yükseltip alçaltır.Yani sürücü için gerekli 1 fazlı ise 220 v 50 hz 3 fazlı ise 380 v 50hz sağladıktan sonra sürücünün özelliğine göre şebeke frekanslarının çok çok üstüne çıkabilir yani buda motor devrinin 2-3 katına çıkması anlamına geliyor.
 
evet hz degerini surucude degistirerek 3000rpm olan bir motoru 4000-5000 devirde calistirmak mumkundur ancak
motorun normal calisma devrinden cok daha yuksek devirlerde calistirilacagi durumlarda motorun mekaniksel olarak buna uygun olup olmadigi dikkate alinmalidir.
diyer bir degisle cok yuksek devirlerde rulmanlar hemen ariza verebilir motor nuvesi yerinden oyanaya bilir ses yapabilir rotor balansi sorun cikarip titresim yapabilir vs

kolay gelsin
 
AC motorlarda özel imalat hariç normal devrının uzerıne 500 devır 1000 devır dondurulsede çok yüksek akim çeker motor bobinlerının sarıldığı silisli saclar yüksek gausede olmalı konunun uzmanı değilim ama enaz 12 000 gaüse saclarla yapılıyor motor blokları nekadar yüksek olursa motorlar okadar kalitelı oluyor benım bildiğim hatta bildiğimiz trafolardada aynı uygulama var bir örnek yüksek frakanslı trafoları karbondan yaparlar sac trafolar bellı frakans uzerı aşiri akim çeker kısa devre yaparlar
 
Sabit yuklerde 80 hz e kadar normal çalışır. Fan türü yuklerde 50 hz in üzerine çıktığımızda aşırı akim çekmeye başlar . Fan motoru max 45hz de sorunsuz çalışıyor.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Teşekkürler Arkadaşlar cevaplarınız için.

İyi çalışmalar...
 
Teorik olarak çalıştırılabilir. Ama sonucunda ne olur bilemeyiz. :)
 
Test amacli kisa sure deneyebilirsiniz.ama normal bir motoru asiri yuksek devirde yuk altina sokarsaniz mekanik aksamina zarar verirsiniz.
Bostayken 1.1 kw lik motoru 100 hz e kadar cikarip 3 5 dk calistirmistim.herhangi bir sorun cikmamisti
 
Ac.motorların 70 hz.üzerine çıkarılması momentlerinde düşmeye sebep olur diye biliyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst