Motor demarj akımı ve kablo kesit hesabı

alidumanli

Üye
Katılım
29 Eyl 2013
Mesajlar
76
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar,

Bildiğiniz gibi motorların ilk kalkma esnasında oluşan demaraj akımı motor etiketinde belirtilen nominal akımdan çok 6-8 kat fazla olabiliyor. Burada bir motor için kablo kesiti hesaplanırken motordaki demarj akımına göre mi yoksa üzerinde yazan nominal akım değerine göre kurulu göre mi hesaplanır?

Örneğin; 45kW değerinde bir motorun kalkış akımı 70A iken kalkış akımı 435A seviyelerinde olabiliyor. Bu durumda gerilim düşümü hesabını yaparken kullanacağımız güç bilgisi 70A göre mi yoksa 435A değerine göre mi hesaplanır?
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Demeraj akımında,gerilim düşümü % 15 i geçmeyecek şekilde tahkik yapılır.
Sn. sami inci
Buradaki kalkış akımları direkt üçgen kalkışa göre midir?

Saygılar....
 
demeraj akımına göre değil nominal akıma göre seçilir. demeraj süresi kısadır.

Kısa süreli bu kalkış akımı kablonun taşıyabileceği akımın üzerine çıkıyor. Peki bu durumda zamanla dur kalk çalışan motordan dolayı kabloda kavrulma ve zarar söz konusu olmayacak mı?
 
olacaktır tabi. sık dur kalk yapılacaksa sorf starter ile yol verme yolunu düşünebilirsiniz.
 
Kısa süreli bu kalkış akımı kablonun taşıyabileceği akımın üzerine çıkıyor. Peki bu durumda zamanla dur kalk çalışan motordan dolayı kabloda kavrulma ve zarar söz konusu olmayacak mı?

İşin tecrübe gerektiren kısmıda burada. Sık aralıklarla kalkış yapan, büyük momentle kalkış yapan, direkt üçgen kalkış yapan motorlarda kablo kesiti seçimi yapılırken dikkatli olunmalı. Tecrübeli kişilerden yardım alınmalı, ya da geçmiş tecrübelerden mutlaka faydalanılmalı (not tutmak en iyisidir, ben forumda bazen en basit konuyu bile 2-3 kişiye danışıyorum). Yoksa kablo kesiti seçim işlemi dört işlem ve kontrolden ibaret.

Saygılar....
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,237
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst