Microdenetleyiciler ve PIC Programlama (PIC16F628A)

Ahmet Eker

Üye
Katılım
28 Ocak 2012
Mesajlar
22
Puanları
1
Yaş
34
Selamlar ben pic konusunda yeni yeni bilgi edinmeye başladım ve temel olarak c++ gördüm ama pic de ilgimi çekti sizlerden ricam kısaca pic ne işe yarar nerelerde ve nasıl hangi amaçla kullanılır iş imkanları nelerdir bilgi verirseniz çok sevinirim... Elimde kaynak olarak ise

Microdenetleyiciler ve PIC Programlama

(PIC16F628A) Orhan Altınbaşak
kitabı var işimi görürmü acaba????
 
başlangıç için iyi bir kitap ancak assembly dilinde yazılmış ve uzun programlar yazmaya kalktığınız zaman assembly ile kafayı yersiniz tavsiyem assembly ile başlayın ancak c yada picbasic dillerini öğrenmeniz ilerde daha büyük programlar yazdığınızda rahat edersiniz.
pic manyetik alanlardan etkilendiği için sanayide genelde plc kullanılıyor buna rağmen sanayide geniş bir kullanım alanı var.ışık animasyonlarında arabaların kontrolünde güvenlik sistemlerinde sıkça kullanılabiliyor...
 
ben sana serdar çiçek in kitabını öneririm.gayet güzel bir kitap ve uygulama olarakta kitapta güzel uygulamalar var.pic aslında microchip firmasının üretmiş oldugu bir mikrodenetleyicidir.nasıl sanayag deyince onun bir margarin yagı oldugunu biliyorsak pic deyince de o da bir mikrodenetleyicidir. yani ilk oldugundan mikrodenetleyicilere genelde pic diyorlar.ama baska firmalarında ürettiği mikrodenetleyicilerde vardır. pic ile yapamayacagın sey yok gibi her isdegini yapabilirsin tabi burda önemli olan elektronik ve yazılım bilgi becerisini birlikte kullanmak.zaten kısa bir arastırma yaparsan nerelerde kullanıldıgını da görürsün.
ccs c ile pic programlama/serdar çiçek
 
dediğiniz kitabı aldım cok güzel tşk ederim. peki bir sorum daha olcak pic programlama için hangi proğramı kullanıyorusunz setup.exe si var mı acaba???
 
https://www.kontrolkalemi.com/forum...kontroloru-calistaracak-devre.html#post422029 Burada mikrodenetleyici ile ilgili genel bilgi vermiştim, nette buna benzer birçok temel bilgi için forımlarda vs. cevaplar var isterseniz onlarada bakabilirsiniz, "pic programlama için hangi proğramı kullanıyorusunz setup.exe si var mı acaba???" sorunuza gelince yine bahsettiğim linkte anlatmıştım kısaca mplab adındaki programı kullanıyoruz nette ücretsiz indirebilirsiniz, genel kullanımı hakkında birçok kaynak var Türkçe kaynak olarak megep sitesindeki mikrodenetleyici ile ilgili modülleri indirip içindekiler bülümünde mplap kullanımı olanı incelerseniz gayet güzel anlatıyor faydaklanabilirsiniz, ben aldıüınız kitabı hiç kullanmadım fakat muhtemelen o kitaptada program vs. gibi kısımlarada değinilmiştir.
 
Aldığın kitapta anlatım CCS C derleyicisi ile yapılır.
Bu derleyiciyi kurman gerekiyor.
Derleyiciden elde edeceğin hex uzantılı dosyayı pic lere yüklemek için programlayıcıya ihtiyacın olacak .
Bunun için uygunu pic lerin üreticisi microchip in yapımı pickit2 dir.
Pickit2 piyasada hem orjinal hemde clone olarak bulunur.
Bazı clone ler aslı gibidir , bazıları ise kötü kopyadır ve mesela 3.3 V chip lere yazamaz.
En iyisi orijinal Pickit3 alman...

Program ve cihaz için öneriler özel mesaj kutusunda ...
 
anladığım kadarıyla mplab ile proğramı derleyip pickit3 ile mirodenetleyiciye yüklüyoruz galiba programı değil mi???
 
Arkadaş o kitabı kullandım fakat onu alman kullanman veya internetden araştırman arasında tercih yapmak gerekirse interneti seçmeni öneririm.
 
anladığım kadarıyla mplab ile proğramı derleyip pickit3 ile mirodenetleyiciye yüklüyoruz galiba programı değil mi???
Kısaca evet öyle denebilir. Yalnız arkadaşlarında bahsettiği gibi kullanılan programlama diline göre uygun derleyicinin yüklü olması gerekir, derlenen programı pice atmak için pickit2, pickit3, brenner vs. herhangibir pic programlayıcı kullanılabilir fakat orijinal pickit veya kaliteli klonlarını kullanmakta fayda var.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,267
Kullanıcılar
449,844
Son üye
mehmet.ali.turhan.99@gmai

Yeni konular

Geri
Üst