Manuel freze motorda yardım

Katılım
1 Nis 2017
Mesajlar
52
Puanları
1
Yaş
37
Konum
Kocaeli
Elimdeki örneklerle kalıplarla ahşap ve metal (sert metal de olabilir) malzemeleri elle manuel freze mantığıyla işleyebilmek istiyorum.
1m lik çalışma alanına sahip , z ekseninde köprü yüksekliği 15cm olan döküm gövdede iş mili konusunda bana yardımcı olmanızı bekliyorum.
İlk başlarda sürücüye vs gerek olmadığı için ucuz yollu olsun diyerekten taşlama makinası , dremel , piyasadaki frezelere felan baktım fakat uzun ömürlü ve uzun çalışma sürelerinde elimde kalmayacak , tork olarak güçlü , işlemedeki hassasiyet konusunda başarılı , kesici uçları kolay kırmayan , evdeki 220v elektirik şebekesinde çalıştırabileceğim motor arayışına girdim.Sitesinden baktığım Hertz hmb42 2,5kw motor mantıklı geldi fakat bu motorların bağlantı şekillerini bilmediğim için size sormak istedim , ayrıca alternetif olarak kayış kasnak vs yöntem ile farklı motorları iş mili olarak kullanmam daha mantıklı mı olur?
 
Simdi bazi arkadaslar hazircilik yapiyorum diye kizip cevap yazmiyor farkindayim insan elestiride olsa bisey yazmazmi ya bukadar mi bencillik olur,benim ilgilendigim konu cnc ,freze vs nasil yapilir olayi degil elimdeki parcalari degerlendirip sanatsal cizimle ugrasmak istiyorum olay sanat yapacagim cizimlerde , ama almak yerinede tezgahimi kendim yapmak istiyorum, elimde islerimi yapabilecegim bi tezgah olsun yeter dusuncesiyle biseyler ogrenmeye yapmaya calisiyorum, size gidipte artcam cizimlerinizi paylasin felan da demedim,Evet ben bu freze vs islerinde bi pok bilmiyorum yeterki su isimi bitiriyim tek istegim bu .Hergun belki birisi bisey yazmistir diyerek tekrar tekrar baktim,bencillik ego hat safada.Hazircilik yaptigimi bile dusunseniz insan en azinda birsey soyler ,azarlar ki adamin neden yazmak istemedigini anlarim ki bende kendimi anlatabileyim.illa yazimda arkadaslar ben bunu yapicam sonrada s.olup gidicem bidada sizinle isim olmicakmi demeliyim,oyle bile olsa en azindan birdaha benim gibi arayis icinde olanlar bana yardimci oldugunuz yaziya bakip farkli birseyler kapabilir.Cok kizmis olabilirim uslubumdan dolayi kusuruma bakmayin cook degerli hocalar
 
Arkadaşım, kimseye kızmaya hakkın yok. Bazen ben bile sorularıma cevap alamıyorum.

Şimdi sana neden kimsenin cevap yazmadığını söyleyeyim.

Yazman gereken "Ben şu işi yapacağım, hangi spindle'ı ve/veya sürücüsünü tavsiye edersiniz?" sorusunu eveleyip geveleyip, karman çorman bir hale getirip yazmışsın. Üstelik cümlelerin nerede başlıyor nerede bitiyor belli değil. Şahsen ben ilk bir kaç satırı okuyup bıraktım.

Sana git imla kurallarını öğren öyle gel demiyorum ama soruların biraz daha sade ve açık olursa daha çok cevap alacağına inanıyorum. En azından daha çok kişi okuyacaktır.

Ve biraz daha sakin olabilirsin. Keskin sirke küpüne zarar.
 
Sorulara yanıt alamamak moral bozucu ama yazınızın da ağır olduğunu düşünüyorum. Yanıt alamamanızın bir nedeni de ne yapmak istediğinizi, bilgi düzeyinizi varsa elinizdeki malzemeleri iyi tanımlayamamak olabilir. Örneğin döküm gövde elinizde var mı yoksa yaptırmayı mı düşünüyorsunuz? Burası ağırlıklı amatörlerin yer aldığı bir forum, döküm gövde yaptıran hiç olmayabilir veya şansa bir iki kişi çıkabilir.

220 Voltla en çok Hertz 2.2 kW spindle HMB42c spindle'ı besleyebilirsiniz. Spindle'ı kullanabilmek için en az 2.2 kW güçte bir sürücüye de (VFD) ihtiyacınız olacak. Anlatılanlardan anladığım kadarı ile alüminyumu işlemede bu güç sorun olmaz ama çelik için zayıf kalma olasılığı yüksek. Çelik işlemek için sıvı ile soğutma da gerekecektir yani CNC'nin (veya freze) tasarımı da sıvıdan etkilenmeyecek şekilde olmalı. Çelik gibi sert malzemeleri işlemek için CNC şasisinin de (gövdesinin) rijit, güçlü olması gerekecektir.

Deneyimim yoksa da yukarıdaki gibi hazır spindle'ın amatörler (? bilmiyorum) için daha pratik olacağını düşünüyorum. Motor, kayış-kasnak ve frezeleri bağlayabileceğiniz bir spindle'dan oluşan düzeneğin hassas şekilde bir araya getirilmesi daha zor olacaktır faydası ise 220 volt ile çalışabilecek güçlü bir motor ve uygun bir kasnak oranı ile daha güçlü (düşük hız-yüksek tork) bir makine yapmanızı sağlayabilir.
 
Son düzenleme:
Arkadaşım, kimseye kızmaya hakkın yok. Bazen ben bile sorularıma cevap alamıyorum.

Şimdi sana neden kimsenin cevap yazmadığını söyleyeyim.

Yazman gereken "Ben şu işi yapacağım, hangi spindle'ı ve/veya sürücüsünü tavsiye edersiniz?" sorusunu eveleyip geveleyip, karman çorman bir hale getirip yazmışsın. Üstelik cümlelerin nerede başlıyor nerede bitiyor belli değil. Şahsen ben ilk bir kaç satırı okuyup bıraktım.

Sana git imla kurallarını öğren öyle gel demiyorum ama soruların biraz daha sade ve açık olursa daha çok cevap alacağına inanıyorum. En azından daha çok kişi okuyacaktır.

Ve biraz daha sakin olabilirsin. Keskin sirke küpüne zarar.

Suat bey imla kurallarına dikkat etmemiş olabilirim ve telefondan yazdığımı da belirmek isterim.Yine de anlaşılabilir olduğunu düşünüyorum, anlamak istememiş ve cevap yazmak istememiş olabilrsiniz gayet tabi ,kimseye cevap vereceksin diye silah dayamıyorum fakat küçümseme sezinlemiş gibiydim sanki.O kadar konu okunmuş ama kimse cevap yazmamış.Herneyse geçti bitti kusuruma bakmayın o anlık halimle yazmış olduğum yazı olarak görün.Bir şeyler söyleyince ne güzelde cevaplar yazılıyor ama :) Tepki vermeden önce o kadar kişi bakmış ama bir kişide en azından "sen ne diyon kardaş" dememiş, şimdi diyorsunuz o halde bende daha açıklayıcı olayım. :))

Yapacağım işi açıkça şöyle bahsedeyim ; ahşap oyma setleriyle el ile işlenmiş gravür , rölyef tarzı çalışmalarımı ve ayrıca arkadaşımla artcam de tasarladığımız çizimleri rica minnet cnc ci de çıkartan sonra elimde bulunan bu parçaları çoğaltmak istiyorum.Cnc de her defasında yaptıramıyorum.Kendim cnc router yapsam yada yaptırsam çok daha pahalıya geliyor.Bu sebeple şimdilik ucuza gelmesi ve işimi görmesi için kopya freze düşünüyorum.Video su aşağıdadır


Tanıdık döküm kalıpçıda pik demir(küresel grafitli dökme demir) yaptıracağım kalıp hazır fakat kalıpta tekrar değişiklik olacak çunki motora göre gövdeyi tekrardan ebatlarını değiştireceğim.Alüminyum ve belki döküm demir işlemeyi düşünüyorum fakat genel olarak sert ahşap olarak ceviz ve maple ağaçlarını işleyeceğim.Döküm gövdeyi ayarladıktan sonra kanal açıp kare kızak ve arabalarıyla montajını tamamlayacağım neyse burası möhim değil işin o kısımlarını epeyce araştırıp yeterince bilgi edindim.Asla sabit köprü düşünmüyorum , sizin bu bahsettiğiniz 3 eksen router a benzer freze tezgahı kurmayı planlıyorum ,eksen hareketlerını mauel el gucu ile yapılacak , z eksenı için motorun ağarlığını yaylarla yada pnömatik sistemle dengede kalmasını sağlayacağım.


Sanıyorum bir seçim yapmam gerekecek ; yuksek tork düşük devir yada yüksek devir az tork.Bu sebeple ya metalden vazgeçmem gerekicek yada ahşaptan.Motor konusunda inanın hiç bilgim yok bağlantı şekillerini , kaç faz olduğunu , frekans değerlerinin ne gibi artı eksileri var bilmiyorum.Forumda beni ilgilendirmesede neredeyse bütün konulara baktım bilgiler edindim.Motor konusunda birkaç bişeyler öğrensemde fazla kafam basmadı.


2,2kw motor önermişsiniz fakat size bahsettiğim hertz hmb42 2,5kw motor 220V diyor.Ayrıca kesinlikle sürücüye ihtiyacım olacak mı?,

Bilgisayara felan bağlamayacağım manuel bi freze tezgahı olacağı için sürücü felan gerek yoktur diye düşünüyorum,elektiriğe bağla bas çalıştır olayı yok mu? Komik gelebilir ama tekrar söylüyorum inanın hiç bir bilgim yok.


size bahsetmek istediğimi video ile göstereyim (çok dandik bişeye benziyor)

 
Yahu gene uzun yazmışsın. Neyse eve gideyim de geniş vakitte okuyayım.
 
2,2kw motor önermişsiniz fakat size bahsettiğim hertz hmb42 2,5kw motor 220V diyor.Ayrıca kesinlikle sürücüye ihtiyacım olacak mı?,

Ben önermiştim ancak haklısınız Hertz'in sitesinde 2.5 kW - 220 V olan modeli var, sanıyorum yeni bir ürün. Bu tip bir spindle'ı sürücüsüz çalıştıramazsınız. Sürücü monofoze 50 Hz akımı 300-400 Hz trifaze akıma çevirerek spindle'ın yüksek devirli çalışmasını, hız ayarını sağlıyor.

http://www.hertzmotor.com/HertzKataloghmb.pdf

Videyoda yer alan ise aşağıdakine benzer, üzerinde hız ayarı da olan el-frezesi;

http://www.makinahirdavat.com/catinfo.asp?src=makita+RT0700C&imageField2.x=12&imageField2.y=12

Bununla sürücüye gerek duymadan çalışabilirsiniz ancak arkadaşların sakıncaları (gücü, gürültüsü, uç tutma kapasitesi, ...) ile ilgili açıklamalarını forumda bulabilirsiniz.

Makineniz kopya freze (pantograf) makinesi imiş, tasarımı frezeden epey farklı.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst