Mach2 Tarzı Bir Programı Kendimiz Yazabilir miyiz?

enexs

Üye
Katılım
4 Kas 2008
Mesajlar
99
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadaşlar
biz 2 eksen bir cnc yapımıyla uğraşıyoruz. donanımı mekanik aksamı halledebilecek bir ekibimiz var. bunları biz halledebiliriz. ama biz programıda kendimiz yazmak istiyoruz. çok kompleks bir şey olmasına gerek yok. temel seviyede bir şey olması bizim için yeterli. çok ince ayrıntılara ayarlara girmek gibi bir isteğimiz yok en basidinden bir kare çizmesi bizim için yeterli veya bir daire üçgen herneyse en temeli bizim için bir başlangıç noktası olursa gerisini biz getiririz diye düşünüyoruz. bu noktada mesela mach2 programı algoritmada nasıl bir yol izliyor bu konuda yardımcı olursaynzı çok minettar kalırız. mesela 37 derece eğimli 5 cm uzunluğunda bir çizgi çizdirmek istersek yani X ekseninde 3 cm Y ekseninde 4 cm ilerlemesi gerekecek bu aynı süre içerisinde orantılarsak X ekseninde 30 pals Y ekseninde 40 pals göndermemiz grektiği manasına mı geliyor veyahut bir daire çizdirmek istersek ne yapmamız gerekiyor
bence kendi programımızı yazarsak bu konuda çalışan arkadaşlarında gelişimine büyük katkı sağlamış oluruz
değerli fikirlerinizle bize yardımcı olacağıza inanıyor teşekkür ediyoruz
 
Olayi cok hafife almis oldugunuzu soyleyebilirim. Sadece basit bir dikdortgen cizecek olsa da bir CNC'nin altyapisini hazirlamak icin epey bir caba ve birikim gerekiyor.

Dikdortgen veya baska sekiller yapabilen, programlanabilir cihazlar yapabilirsiniz ama bu 'CNC' olmaz. Bu tip bir makine uzerine, karmasik yapilar bina edemezsiniz.
 
BİKOMAK* Bilgisayar Kontrollü Makine Tasarımı linkindeki kart bahsettiğiniz amaçlar için geliştirildi.

Mach tarzı programlar, G kod yorumlama yanında motorlara kumanda sinyalleri üreten algoritmaları içerir.

Linkte bahsi geçen kart sayesinde PC tarafında sadece G kod yorumlarının yapılıp karta gönderilmesi yeterlidir. Üstelik bu kart sayesinde işletim sisteminin motor hareketlerine olan yan etkileri de olmaz.

Bu kartın USB kısmı iptal edilirse PIC tarzı basit bir işlemci ile RS232 den X=100, Y=200 noktasına R=50 olan daire çiz anlamına gelen kısa bir komutun yollanması münkün olur.
 
Son düzenleme:
sn bulzaf yapıcı önerileriniz için çok teşkkür ederim
 
Konu biraz eski ama ben kedicad adında bir cad yazılımı geliştiriyorum. bu yazılımın içinde cam bçlümüde var. yani kedicad de açılan(dxf dosyası kullanıyor) veya çizilen çizimleri cam bölümü ile seri porta gönderiyorum. çalışma mantığı şu:
Bir çizimi freze ucunun yarısı kadar ileri gitmesi için step motorun atması gereken adım sayısını hesaplatıp bunu seri porta gönderiyorum. seri porta bağlı pic 16f877 de bu değerlere göre x de y de z de ki motorları sürüyor.
Kedicad hakkında daha geniş bilgi almak için
home (cadcizim)
adresine bakabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,967
Mesajlar
913,971
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst