lpg tank topraklaması

redskymuscular

Katılımcı Üye
Katılım
1 Kas 2012
Mesajlar
1,333
Puanları
56
merhaba,

lpg tank istasyonun bulunduğu yerde insanların dokunup statiğin akması amacıyla yapılan levhanın, topraklama değeri kaç olmalı?
kaçın altında uygun değer vermeliyiz?
ve bu değerin bilimsel bir yaklaşımı var mıdır?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
merhaba,

lpg tank istasyonun bulunduğu yerde insanların dokunup statiğin akması amacıyla yapılan levhanın, topraklama değeri kaç olmalı?
kaçın altında uygun değer vermeliyiz?
ve bu değerin bilimsel bir yaklaşımı var mıdır?
Daha önceki konularda topraklama için levha önerilmiyor!Topraklama için çubuk öneriliyor hatta topraklama yönetmeliğinde de böyle bir madde okudum levha yerine çubuk kullanılmalı diye yazıyordu.
 
Daha önceki konularda topraklama için levha önerilmiyor!Topraklama için çubuk öneriliyor hatta topraklama yönetmeliğinde de böyle bir madde okudum levha yerine çubuk kullanılmalı diye yazıyord
hocam levha topraklama için değil
insanlar o levhaya dokunarak üzerindeki statiği atıyor.
ve bu levhanın onayı için topraklama direnci ne olmalıdır? onu sordum
 
statik elektriği boşaltmak için kullanılan levha anladım!Bu bahsettiğin levha patlayıcı imalatı yapan firmalarda kullanıyor
 
Merhaba.Daha önce Bakanlar Kurulu kararıyla yayınlanan ve resmi gazetede de yayınlanan bir tüzüğe göre (Yanıcı ve patlayıcı maddeler içeren işletmeler,akaryakıt,lpg istasyonları için topraklama noktasındaki (Mutlaka çubuklarla yapılanında) mevcut topraklama direncinin mümkün olduğu kadar düşük tutulmasının gerekliliğidir .En fazla 10 ohm üst değerinin olabileceği ve sürekli kontrole,denetlenmeye tabi tutulacağı da belirtiliyor. Yani ne kadar düşük olursa sıfıra yakın olursa işletme için o kadar iyidir,yıldırım ve YG'e karşı korunmada veya statik elektiğin deşarj edilmesine bir önlem olarak. Eş potansiyel dengeleme barasının kullanılması da oluşan topraklama farklarını eşitlemek için ayrıca öneriliyor. Bu tür tesislerde galvanik korumanın da LPG veya benzin tankları için özelikle de korozyona (Aşınmaya,çürümeye karşı) bulunması gereklidir. Linkte bu mevzuatın diğer detaylarını da okuyabilirsiniz. Kolay gelsin.
http://www.3eelectrotech.com.tr/ars...-yyldyrymdan-korunma-ve-topraklama-sistemleri
http://www.radsan.com/usr_img/bilgi_bankasi/ozel_uygulamalar/akaryakit_Istasyonlari.pdf
 
Biz genelde benzinliklerin topraklamalarini oluçuyoruz tank katotik koruma paratoner herşey
sorunun cevabi o tank topraklamasinin değeri 4 ohm dan asada olacak 4 ohm un üstündeki yerlere rapor vermiyoruz .
 
Merhaba. Sn.redskymuscular,bilimsel bir hesap kendi kanaatimce ohm kanununu bizzat uygulayarak da yapılabilir.

Örneğin; biz statik elektriği, çok fazla da gücü olmayan, amperi çok düşük (Sıfıra çok yakın, ama tam da sıfır olmayan bir akım) olarak genellikle de kabul ederiz, ancak bir yıldırımın,ya da şebekeden kaçak yolla, bu mevcut hatta geçerek toprak hattına akması da mutlaka gerekecek olan yüksek voltajlı ve akımlı akımın, bu toprak hattına akmasında topraklama direncinin değeri ne kadar düşük olursa I=V/R formülüne göre (Ohm kanunu uyarınca) toprağa geçecek bu aşırı akımın garantili geçebilmesi,deşarj olabilmesi de o kadar kolay ve sorunsuz geçtiği esnada çok yakın çevresine hiç zarar vermeyeceği ölçülerde olabilecek veya bu deşarjı en emin yollardan da, akıllarda bir soru işareti de bırakmayacak şekliyle mümkün olabilecektir.

100 000 0000 kV'luk aşırı YG'li bir akımın 4 ohm'luk topraklama değerindeki bir direnç noktasından I=V/R' ye göre geçireceği amper oranı mı daha düşük olur yoksa 8-10 ohm. luk bir topraklama direnç noktasından güvenle geçirebileceği amper oranı mı daha yüksek ve daha güvenli olur? Bu 2 kıyası I=V/R formülüne göre, çok kritik ve yüksek voltajlar için bu topraklama direncini, normalde olması gereken bu değerlerden çok fazla yükselterek yaptığınızı düşünecek olursanız bunun cevabını kendiniz de kolayca bulmuş olursunuz aslında.

Akım taşıyan bir kabloyu kesiti, yapıldığı metalin cinsi (öz elektrik direnci) ,sıcaklığı, uzunluğu, bu akımın cinsi, (ac-dc,vb.) vb. çok farklı değişkenlere bağlı olarak ve ancak belirli bir sınıra kadar bu kablo iç direnciyle birlikte hesaplayıp,bu geçen akım türüne göre de kullanırsınız, ama onu çok aşan sınırlarda, bu kablo ya aşırı ısınıp yanar,ya da aşırı voltaj,amper kaybı yüzünden kablo uçlarındaki bu yükleri çok sağlıklı da çalıştıramazsınız. Topraklama direnç noktasını da bu olaya benzetirseniz, bunun da güvenle taşıyabileceği en alt ohm değeri (0 değeriyle) en üst ohm değeri (Örneğin yönetmeliğe göre 10 ohm.değeri) arasındkia bir değerin seçilmesinde, çok ekstrem voltajlarda, sabit direnç değerinde yapılan bu topraklama noktasına göre akıtabileceği akım (Amper) miktarı, o anki bu omaj değerine (bu şartlara tam bağlı kalarak) çok sınırlı da kalabilecektir. (Yıldırım veya olağanüstü,çok aşırı yüksek gerilimlerin, direncin bir fonksiyonu olarak ve ohm yasasına göre, bu sabit topraklama noktasından rahatça,tam olarak geçebilmesinin güvenliğinde) Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,963
Mesajlar
913,927
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst