LM3915 ile yapılmış 10 LEDLİ VUMETRE + VİDEO

BU DEVREYİ VE VİDEOYU NASIL BULDUNUZ ?


  • Kullanılan toplam oy
    38
  • Anket kapatılmış .
hocam mümkünse (malzemeleri almak için çıkacağım) bahsettiğiniz şeyi nasıl yapacağımı söyleyebilir misiniz. araştırdığım kadarıyla şöyle oluyor atıyorum 10 numaralı bacaktan akım geçtiğinde (10 paralel led in bağlanacağı bacak) açılan bir anahtar görevi gören bir parça olsa (ki bu transistör sanırım) bunu nasıl bağlarım bu devreye?

tabi tamamen yanlışta olabilir mantık:D ama nasıl yapılacağını biri açıklarsa süper olur:)
 
Alttaki resimdeki şekilde bağlayabilirsin, her led grubunun akım ihtiyacını karşılayabilecek transistör ya da mosfet seçmen gerekiyor. Yine her grubun parlaklığını da seri direncin değeriyle belirleyeceksin:
 
hocam bahsettiğiniz 4017 entegresi de elimde var fakat

şu şemaya göre yapmayı düşündüğüm için (sadece ledlere paralel çekerek artıracaktım) 4017 yi nereye ve nasıl bağlarım hiç fikrim yok malesef.

dediğim gibi çok acemiyim, acaba sadece ledlere paralel çeksem üstteki devre çalışmaz mı?

merhaba ledlerın ortak uçlarını 4017 ayırırsan sırayla 100 adet led yakabılırsın 4017 ledlere yetmıyebılır bc337 transistor ile surersen daha sağlıklı olur clock için bır adet 555 +4017 4017 ıle 10adet bc337 100 adet led buna benzer bır devre kara şimşek yapmıştım meşhurdu bır zamanlar multiplex entegre 4514 entegreyle 160 ledı surmuştum
 
cevaplar için çok teşekkürler:)
devreyi yaptıktan sonra sonuçları paylaşırım. şimdi işe başlama vakti:D

bakırlı plakaya çizerek çıkarttığım devre çalışmadı malesef. konuda bir arkadaşın dediği gibi 1 ve 9 sürekli yanıyor bir değişiklik yok ses göre (çokta emek harcamıştım oysa ki:() datasheet te bulunan ilk devreyi deneme amaçlı kurdum sadece (sinirden direk entegrenin bacaklara lehimledim herşeyi:D) ve normal çalıştığını gördüm ama 28 saattir ayakta olmaktan dolayı küçük tansiyon 9 a vurunca bıraktım az önce:D

tyildizak hocam verdiğiniz şemaya göre transistörleri yerleştirmeye çalıştım fakat malesef başarılı olamadım. yaptığım şeyi tam olara çizdim size çok zahmet verdim ama bakabilir misiniz sorun nerede acaba?


sizin verdiğinizden tek farkı dirençlerin olmaması (elimde direnç olmadığından şuanda). fakat entegrenin bacaklarında tetiklenme olmasına rağmen ledler bu bağlantıda yanmıyor:(

ya direnç olmaması benim sandığım kadar önemsiz değil ya da bu transistör buraya uymadı diye tahmin ediyorum ama önerinizi merakla bekliyorum.

uğraşımın son durumu ise şu, transistör kullanmadan en son 6 paralel led 14 numaralı bacakla beslenebiliyor ve devre sesi gayet güzel takip ediyor. yani şuan tek sorun olarak 13-12-11 ve 10 numaralı bacakları güçlendirip ledlere vermek kaldı:)

bir sorun daha çıktı malesef:D bilgisayarın ses çıkış gücü en son 6. sıradaki ledleri yakmaya yetiyor. devrenin ses sinyali girişinden önce dandik bilgisayar hoparlörlerinin anfisini koyunca da 7 ve 8. sıra da yanıyor (video da var). ses sinyalinin girdiği uca elimle dokunduğumda ise sırası ile bütün ledler yanıyor yani malesef sorun bağlantıdan değil.
 
Transistör bağlantın ters olmuş, 1 ve 3. bacaklar yer değiştirmeli, ama iyi ki de doğru bağlamamışsın, bu şekilde her bir led'e 11.3 Volt gerilim vermiş olacaktın ve büyük olasılıkla bozulacaklardı. Akım sınırlamak için direnç kullanmalısın.
En iyisi ledleri 3erli seri gruplar halinde bağla, her kola 100 ohm direnç ekle, tek kalan led'e de 1 k direnç kullan, sonra bu 4 grubu paralel bağla.
 
kardeş yaptığınız devre güzel olmuş yalnız küçük bi detayı atlamışsınız vumetre bas geldiğinde sona vurması lazım fakat tiz seslerinde sona dayanıyor
 
artık pes edicem sanırım olduğu kadar ne yapalım:( beceremeyince beceremiyo insan.
aşağıdakini hazırladım hemen denemek için ama bu seferde entegreden gelen tetiğe bakmadan sürekli yandı ledler...

pahalıya gelsede en temizi entegre sayısını artırmak olur heralde, transistör işini beceremedim

name-20

sağol, çok bilgim yok fakat vumetre bildiğim kadarı ile bas-tiz ayrımı yapmadan sesin yüksekliğine göre sonra doğru ilerliyor. tabi yanılıyorda olabilirim:D buarada video da fps çok düşük olduğundan müziği takip ettiği pek belli olmuyor.

devreyi tamamlayıp toparladım. birtek videoda görebileceğiniz gibi sağ tarafta bir sıra led eksik:D onu da yorgunluktan dolayı ileriki bir zamana bıraktım.

baya bir uğraştırdı ama değdi sanırım:)

not: transistörle güçlendirme işini beceremediğimden 10 yerine 7 sütunlu oldu ama sağlık olsun artık.
 
ben bu devreyi tasarladım yanlız çalıstıramadım direkt pc ye bağladım herhangi bir hapolorun arkasına bağlamadım bu sekilde çalısmaz mı birde her ledin önüne 210ohm luk direc koydum neden calısmamıs olabilir acaba beslemesinde sorun olabilir mi ?
 
bağlantılarda bir yanlışlığınız yoksa sorun ses seviyesinde olabilir. bilgisayardaki bütün ses ayarlarını sonuna kadar açmanızı öneririm yoksa ledler pek yanmıyor. ben laptopun 3,5mm lik çıkışına T takıp oraya bağlıyorum direk ve çalışıyor. direnç konusuna gelirsek bu entegre bildiğim kadarı ile zaten bir led sürücüsü, direnç bağlamasanızda olur, belki direncin ters bir etkisi oluyorda olabilir.
 
bu devrede pic e dolayısıyla hexe gerek yok
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,902
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst