Linye ve Sorti Hattı Bayındırlık Tanımları

M Benim sizlere sormak istediğim, bu tür işlerde Bayındırlık Fiatları ile TENZİLAT istenirse nekadar tenzilat yapılabilir.
Hocam bu iş genel bir tecrübe meselesidir...Siz Bayındırlık birim fiyatları ile iş yaptıkça % kaç tenzilata kadar sizi kurtardığını zamanla tecrübe edersiniz..İşin açıkçası kar miktarınızı en iyi siz bilirsiniz.
Ayrıca bu konu, işin tipine göre değişiklik gösterir..Örneğin AG Şebeke işlerinde %50 ye kadar tenzilat sizi kurtarabiliyorken, OG işlerinde %10 tenzilat bile risk içerebilir..
Ama genel bir tecrübe olarak, Bayındırlık fiyatlarının yeterince emniyetli-karli olduğu bu yüzden de %35-40 lara kadar tenzilat yapılabileceği söylenebilir...
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Örnek:
Dagıtım panosundan 3x2,5 kablo ile çıkış yaptım.
Linye hattının 10. metresinde bir buat koydum ve bu buatta linye hattıma 1 priz sorti hattı bağladım. Bu sorti hattının uzunluğu 20 metre olsun.
Linye hattının 50. metresinde bir buat daha koydum ve bu buatta linye hattıma yine bir priz sorti hattı bağladım. Bu sorti hattının uzunluğu 15 metre olsun.
Linye hattının 60. metresinde ise linye hattımı direk bir prize bağlayarak linye hattımı sonlandırdım.
Bu örnektekine benzer bir tartışmaya ben de defalarca şahit oldum..Bu örnekte de görüldüğü üzere, kafaları karıştıran linye sonundaki prizdir..Ama Bayındırlık tanımında da, gerçekte de tanım çok nettir : Linyeniz 50. metrede bitmiştir..Ve 50. metrede, linyeye iki priz sortisi bağlıdır: biri 50. metreden 15 metre uzağa, diğeri ise 50. metreden 10 metre uzağa döşenmiştir. Sonuç :
50 metre uzunluğunda bir adet linye + 3 adet priz sortisi
Umarım açıklayıcı olmuştur.
 
Dağıtım panosundan çıkıp son koyduğunuz buata kadar olan mesafe ölçülür. Bu linye uzunluğunuzdur. 35 metreden sonrasına besleme ödenir. Yani siz 60 - 35 = 25 mt. eğer NYA ile yaptıysanız 727-119, NYM ise 727-411 pozundan besleme alacaksınız

bu konuda eminmisin arkadaşım. zaten sorti paranı alıyorsun, linye başlangıcı değilde sortler arasındaki mesafe 35 metreyi geçerse, kablo parası alınır. dolayısı ile 3 priz var sanırım, 3 adet priz sorti parasını alırsın.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,851
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst