led ısınma sorunu

hezarfen

Üye
Katılım
3 Tem 2009
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
42
iyi günler elimde 1 w lik 9 adet power led var bunları 12 volt 7.5 amperlik birbirine paralel bağlanmış iki akü ile yakmak istiyorum bağladığım dirençler çok ısınıyor bağlantı olarak 5 k 10k 100 k potlar kullandım potu devrenin başına seri bağladım nacak hepsinde ısındı ledlerin ısınmasını önlemek için ne yapabilirim
 
Merhaba.Bakın,üzerinden akım geçen her lamba (flüoresan,led,power led,şerid ledlerde çipli smd led,vb.) belirli bir derecede de ısınır,bu normaldir.Hiç ısınmayan bir lamba normalde de hiç mümkün değildir.Örnek olarak sadece ateş böcekleri kimyasal yolla ışık yayarken soğuk ışık (Isı açığa çıkarmayan) bir ışık kaynağını kullanırlar.

Ancak aşırı ısınma sorunu varsa onu besleyen güç kaynağının tam dc. olmaması,regülesiz olup dalgalı dc.yi tam içermesi ve voltajının gereğinden de fazla olmasında ledler daha fazla ısınabilir.Ayni zamanda dalgalı dc. ile beslemek u ledlerin ömürlerinin de azalmasına direk yol açar.(Onları öldürür.)

Şimdi elinizdeki güç kaynağında 12 volt dc. den 10 volt dc. ye ayarlanırken regüleli ve kaliteli bir güç kaynağında yer alan voltaj ayar trimpotu ile bu ayar tam olarak da sağlanıyorsa 10 voltta da 12 voltta da alınan çıkış gerilimi hem regüleli hem de kesin ayarlanan o voltajda olur.Ama kademeli bir adaptör veya güç kaynağındaki kademeli bir sürgüsü ile bu voltaj değişimi de mekanik olarak da yapılıyorsa eğer,çıkış akımının regülesiz ve tam istenilen voltajda (12 volt dc-10 volt dc. gibi) alınmaması da o zaman muhtemelen söz konusu olabilir.

Güç kaynağı bu şekilde regülesiz bir güç kaynağı (adaptör) ise bunu kullanmayıp regüleli bir güç kaynağı satın alınmasında ısınma sorunu kalmayıp normale de dönecektir.Ancak bu durum bir başka etken olarak kullanılan rgb şerit ledin kendi kalitesinden de kaynaklanıyor olabilir.Eğer böyleyse kaliteli ve regüleli bir adaptör satın almanızda da bu durum (Fazla ısınma sorunu) ne yazık ki fazla değişmeyecektir.

Buraya kadar yazılanlar şerid ledler içindi.Power ledler için mutlaka tekli veya 3'lü özel entegresi olan sürücü devrelerini bunları sürmek için de kullanmalıdır.Sıradan dirençlerle (Normal ledlerdeki akımı sınırlar gibi) bu iş, yani akım sınırlaması işi sağlıklı da yapılamaz.Çünkü bu durumda power ledler aşırı akım çeker,çektikçe fazla ısınır ve ömürleri de azalır sonuç olarak (Çığ etkisiyle)Bu nednle mutlaka özel sürücü devreleri dışında power ledleri çalıştırmak doğru olmaz.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,239
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst