Lcd teknolojisinde kulanılan RGB renkler hakkında

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,971
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
Değerli arkadaşlar merhabalar,

Bir konuyu merak ediyorum. Daha ilk okulda öğrettikleri ana ve ara renkler var. 3 ana renkleri kullanarak ve karıştırarak diğer tüm renkleri çıkartabiliyoruz.

Ancak televizyonlarda bilgisayar ve telefonlarda kullanılan lcd teknolojisinde kullanılan 3 ana renk RGB yani kırmızı yeşil ve mavi renkleridir. Eğer ana renkler kırmızı sarı ve mavi ise ve bu renkleri karıştırıp diğer ara renkleri oluşturabiliyor isek nasıl oluyor da ekran teknolojisinde sarı kullanılmıyor da yeşil kullanılıyor ? Sarı rengi nasıl oluşturuyor girişim değilde çıkarım mı yapıyor anlayamıyorum.

Merak ediyorum ve soruyorum. Cevaplayacak arkadaşlara peşin peşin teşekkür ederim.

Saygılarımla.

renkt_35327.jpg
Pixel_geometry_01_Pengo.jpg
 
http://serdara.com/renk-teorisi-rgb-cmyk/

Merhaba,sn.Serkan_48. Bu sorunuzun cevabı beyaz (kağıt) olan zeminlerde gazete,dergi baskıları,fotoğraf tekniğindeki baskılar,printer baskıları,vb. ile uygulanan toplamsal renk sentezi tekniğiyle oluşturulan baskılar,siyah (karanlık) bir zemin (ekran) üzerinde ise bu renklerin toplamının alınması ile yapılan çıkarmalı sentez tekniğindeki farklardan bu durum kaynaklanmaktadır.Yukarıdaki site bu farkı çok iyi de açıklamaktadır.Gazetelerin alt kenarında yer alan 4 küçük yuvarlak renk dairesi (Cam Göbeği, Mor, Sarı ve Siyah ) mutlaka dikkatinizi çekmiş olmalıdır.Bu toplamsal renk sentezi ile baskı tekniğini yapabildiklerini bize açıkça gösterir.

Crt (renkli) tv'lerde renk toplama (matrix) katında U (B-Y) ve U (R-Y) renk fark işaretleri U (Y) ışık yoğunluğu işaret geriliminden U(B),U(G) ve U(R) renk işaret gerilimleri, yeniden renkli tv alıcı kamerasındakinin tam tersine bu renkli tv ekranından elde edilir.(Alıntıdır:Televizyon Tekniği-MEB-1992 Basımı) Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Optikte renkler bize resim dersinde ogretidigi gibi sarı kırmızı mavi degildir.unutmayalim ki ışık bir dalgadir.renklerde farkli frekanslardaki sinyallerdir.optikte ana renkler kırmızı mavi yeşil dir.sarı, kırmızı ve yeşilin karışımından oluşur
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler aklımda oğretilmiş bir bilgiyi kırmak zorunda kaldım.
 
Sharp firması senin gibi düşünmüş olacak ki bir kaç sene evvel bu 4. rengi katıp üretti Quattron :). Daha canlı sarı ve kahve renkleri vaat ediyordu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst