Kurulu güç ve Talep gücü tam olarak nasıl hesaplanır?

infiltrate

Üye
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
62
Puanları
1
Yaş
43
Merhaba forumda aradım aradım tam net cevap bulamadım.

10 tane 7,5KW lık motorum var,
Kurulu gücüm 75 KW mı oluyor.
Peki bu gücün talep gücü ne oluyor?
nasıl hesaplanıyor.
birde mesela bu motorların yanında 10 kw aydınlatma var bi hesap farklılığı varmı
nedir?

Cevap yazarsanız sevinirim.
 
Talep gücü hesabı yapılırken eş zamanlı yükler hesaba katılır. Bu eş zamanlı yükler içinde bir katsayı vardır. Bu katsayı yı ise binanın yada işletmenin kullanım amacı belirler sen işletmen hakkında hiç bir bilgi vermemişsin ki yardım edelim.

Ayrıca talep güçü hesabı niye yapılır biliyomusun ki de nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorsun ?
 
talep gücü hesabı neden yapılır bilmiyorum, o zaman anlatırsan öğrenirim. işletmeyle alakalı düşünme bir makina düşün 10 adet motoru var 7,5 kw hepside aynı anda çalışıyor. (aynı anda kalkmıyorlar sıra sıra kalkıyorlar).
 
aynı anda çalışıyorlarsa talep gücünüzde 75kW+aydınlatmada gelen 10kW olur yani 85kW.seçeceğiniz şalter ve kablo değerlerini de buna göre belirlersiniz.
 
motorların aynı anda çalışması talep gücünü ve kurulu gücünü ieşit kılar kardeşim ama aydınlatma için talep gücünü 0,7 alabilirsin.
ana panodan ayrılan 2 adet tali panon olsun biri aydınlatma biri motor tali panosu. 2 adet kolon hattı götür. motor tali panosu için kurulu gücünü ve talep gücünü aynı al yani 75000 watt al. ona göre gerlim düşüm hesabı yap. kablonu ayarla. aydınlatma için ise kurulu gücün 10kw ise talep gücünü 7 kw alarak gerilim düşüm hesapla
 
Bu tip özel durumlarda yapılması gereken talep gücü hesaplanacak birimin, ünitenin adı her neyse çalışma şekline bakılır. Talep gücünü projeci belirler ve çalışma şekline göre belirler.
Talep gücünün bu tip durumlardaki tarifi şudur; "Hesap yapılacak yerde, aynı anda çalışma ihtimali olan yüklerin maksimum değeridir."
Yani 10 adet 7,5kw motor aynı anda çalışıyorsa ve bu durumda en fazla 5kw'lık bir aydınlatma yükünün devrede olma durumu söz konusu ise talep gücünüz 80kw'tır. Hesaba vurursanız kurulu gücün %94,11'ine tekabül eder.

Projecilikte yapılan en büyük hatalar; Projecilerin,projesini çizdikleri işletmenin çalışma durumunu düşünmemeleri, ortamı hayali olarak gözlerinde canlandıramamaları ve uygulama tecrübelerinin olmamalarıdır.
 
75 kwa mator gücü artı 10 kwa yıda aydınlatma hesaplarsan birde kablon kaçlık olduğunu bilmediğimiz için kablo kaybını hesaplayamadım ortalama en az 90 kwa güce ihtiyacın var tabiki tüm matorlar aynı anda çalışıyorsa
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst