kumanda arıza yardım

elk_54

Üye
Katılım
26 Eyl 2010
Mesajlar
121
Puanları
1
ileri geri çalışan kumanda panasunda arıza nasıl bulunur yada bi deyişle termik mi arıza yaptı yoksa kontaktörmü yada motormu bunu nasıl anlarız geçen gittiğimde termik bozulmuştu bir sonraki seferde kontaktörün kontakları yanmış hiç tahmin edemediğim arızalardı bunları nasıl çözer ve anlarız değerli ustalar teşekkürler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
motorun surekli bi yonde çalısıyorsa sistemei durdurdugunda motor çalısmaya devam ediyorsa kontaktorun yapısık kalmıstır termik cıkıslarında 380 yoksa veya fazlardan biri yoksa termik kucuk secilip içindeki bimatel erimişse bunlarda termik arızalarıdır termik yerine motor koruma kullansan daha iyi verim alırsın bence
 
elektrik motorlarını korumak için Termik veya aşırı akım rolesi kulanılır. motor aşırı akım çekince kumanda devresini keser.
motor koruma rolesi gercek ismi faz koruma rolesidir. voltaj da artma ve azalma oldüğunda veya fazlardan birinin kesidiğinde devreyi keser,
örnek;motor mekanik arızadan dolayı zorlarsa motor normalden fazla akım çeker termik yoksa motor yanar.
 
ilk önce bahsettiğin arızanın sebep olduğu motorun çalışmasını kontrol et!motor rahat çalışıyormu?sonra sağ sol çalışan motor bir yöne dönüşü henüz bitmeden diğer yönemi çalışıyor ona bak!motor durmadan diğer yöne çalışırsa yüksek akım çeker kontaktöre hasar verir termik açar!motor durma süresi uzun ise devresine zaman rölesi ilave etmen gerekir.(bu süre zarfında start almaması için)ve arızaya bakmaya önce termikten başla:)
 
sayın arkadaşım, bir panoda arıza tesbiti, ve arıza onarımı yaparken dikkat edilmesi gereken en öenmli konu iş güvenliğidir,senin pano küçük bir panodur ama daha buyuk, eskimiş, kabloları taşmış, soyulmuş, artık pastan kararmış panolar var, sana değilde genel olarak yazıyorum, önce pano yanında iş güvenliğin olması gerekir, sen çalışırken başkalarının pano yakınında olmaması gerekir, pano kapağını açtığında panoya bir göz at, yanmış, yerinden çıkmış kablo olabilir, tabi enerjisini keserek başlaman gerekir. gözle takibinden sonra , önce güç devresini kontrol et, sigortadan kontaktöre, termiğe ve klemens kadar takip et gevşek vida olabilir , gerekirse klemens kablosunu çıkar ve fazlar arsı kısa devreye bak, güçde sorun yoksa, kumandayı takip et, eğer karşık bi devreyse şema varsa noktasal olaral ölçü aleti ile noktasal kontrolünü yapabilirsin,eğer güç ve kumandada sorun yoksa, motor klemensini söküp, devrene enerjı ver, çalışmasına bak, arkadaşlarında dediği gibi kontaktör yapışmış veya diğer sorunlar olmuş olabilir, panon sorunsuz çalışıyusa, enerjiyi kesebilirsin. motorun milini elinle çevir, rahat dönüyormu,rahat dönmuyorsa, rulman dağıtmış, yataklar bozulmuş olabilirveya motorun miline bağlı bir fan yada, pompa varsa mekanik bir sorunun olabilir, milin dönmesinde sorun yoksa, motor klemens kapağını açıp uçları sök, morun sağlağlığını ölçmelisin, fazlar arası, yada fazla gövde arasında kaçak varmı diye, eğer motor yanmışsa kapağı açtınmı zaten yanık kokusunuda alırsın, ( klemens üzerindeki köprüleride sökmelisin ölçüm yaparken) motorla pano arasındaki kabloyuda kontrol etmen gerekiyor, sorunlar bunlardan çıkıyor. termik değerin motor akımına uygun olmalı, genel olarak arıza tesbitini bu şekilde yapabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,171
Mesajlar
915,626
Kullanıcılar
449,935
Son üye
mehmetenessunger

Yeni konular

Geri
Üst