Kontrolkalemi çalışma prensibi hk?

kontrol kalemi gerçektende çok küçük bir akımla çalışabildiği için,vücudumuza temas eden atmosfer içindeki nem oranı bile bu neon lambayı yakmaya yeter.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Kontrol kalemını dokununca akım bızım uzerımızden topraga akan dıyen arkadasara bır sorum olacak..
Kacak akım sıgortası olan bır yerde kontrol kalemıyle olcme yaptıgımızda bır mıktar akım topraga akacagı ıcın kacak akım sıgortası atmaz mı ? Gercı atması ıcın akımın 30mA'den buyuk olması lazım ama bu degerı bulur gıbıme gelıyor..

Kontrol kaleminin devresinde ledden önce bir direnç bulunur. Bu direncin değeri 200k ohm civarıdır. İnsan vücudunun direnci ise 2k ohm civarındadır. Buna göre,

220/202000=~ 1 mA Akım insan vücudu üzerinden geçmiş olur. Çarpılma eşik değeri olan 30 mA'in çok çok altında olan bu akım çarpmaz. Dolayısı ile kaçak akım sigortasını da arttırmaz.
 
peki 30ma diyoruz, ama bu 30ma 220v için değilmi? mesela 1000 voltun 10 ma sı herhalde 220v nin 30 ma sından daha etkilidir ve çarpar. diye düşünüyorum.
 
hangi kontrol kalemi.neon lambalımı yoksa içine mosfet konulanlarlamı?
 
peki 30ma diyoruz, ama bu 30ma 220v için değilmi? mesela 1000 voltun 10 ma sı herhalde 220v nin 30 ma sından daha etkilidir ve çarpar. diye düşünüyorum.

Vücut direnç değeri belli olup her insanda farklılık arzedebilir. Maruz kalınan gerilimde belli (sabit) olduğuna göre vücuttan geçecek akım da bellidir. 1000V'un 10mA'i , 220V'un 30mA'inden etkilidir demek hatayın künefesi antepin baklavasından iyidir demek gibi alakasız bir laf olur :D
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar bilgisizliğime verin, ben karıştırmış olabilirim. şöyleki ben 12 v akünü kutup başlarına dokunsam ve vücüd direncim 2k ohm olsa uzerimden 6ma akım geçer (mi).ama eğer ben bu deneyi ıslak bdenle yapsam direncim 200 ohm olsa vucudumdan geçen akım 60 ma olur ve ben 12 v ile çarpılırım (mı). doğrumu anlamışım arkadaşlar?
 
peki 30ma diyoruz, ama bu 30ma 220v için değilmi? mesela 1000 voltun 10 ma sı herhalde 220v nin 30 ma sından daha etkilidir ve çarpar. diye düşünüyorum.

Akım ve gerilim olayı kafanda tam oturmamış sanırım.. Oturtmak açısından biraz açıklayayım. Elektriğin temel formülü V=I*R

Buna göre; onun 10 mA'i bunun 30 mA'i diye bir şey olmaz.. Çarpılıp çarpılmayacağını gerilim belirler. Çünkü üzerinden akacak akımı dokunduğun yerdeki gerilim (sen ve dokunduğun yer arasındaki potansiyel fark) ve vücut direncin belirleyecektir.

Yani, 1000 V'a dokunursan üzerinden akacak akım 1000/vücut direncindir.
220V'a dokunursan üzerinden akacak akım 220/vücut direncindir.. Dolayısıyla akımı yukarıda belirttiğin şekilde X'in bilmem kaç mA'i diye belirleyemezsin. Eşik değerler bellidir, aşarsa çarpılırsın.. Vücudun ıslaktır düşük voltajda çarpılırsın, vücut direncin yüksektir yüksek voltajda çarpılırsın.

Bir de bunda üzerinden geçen akımın süresi de etkendir.

Mesela, statik yüklenmelerde çok yüksek gerilim değerlerine ulaşılabilir. Ancak, anlık boşalma yaptığından (araba kapısına dokunduğunuzda, kazak giyerken vs. çıkan çat sesini duymuşsunuzdur) öldürücü etki yapmaz.
 
tehlekeli gerilim 50v tehlikeli akım 50mA den başlar diye biliyorum.
okulweb.meb.gov.tr/46/05/336225/files/temeleletrik.doc
adresinde 42 volt olarak yazılmış tehlikeli gerilim sınırı
 
bu konu akım mı çarpar gerilimmi adı altında tartışılmıştı.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,645
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst