Kontrolkalemi çalışma prensibi hk?

kontrolkalemi içindeki direncin değeri nedir acaba?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İçinde büyük bir direnç ve led diyod vardır ve akım üzerimizden dolanarak devreyi tamamlar led yanar. Diyeceksiniz ki devre üzerimizden tamamlanırsa çarpılmaz mıyız? İçinde bahsettiğim gibi çok büyük bir idrenç olduğu için çok küçük bir akım çeker o yüzden biz üzerimizden geçen akımı farketmeyiz bile, ıslak bir yere bastığımız zaman toprak direnci küçük olduğu için devre daha fazla akım çekecek ve kontrol kaleminin ışığı daha fazla yanacaktır...
Saygılarla identify....
 
vücudumuzdaki iletkenlik yetiyor sanırım ama iyi topraklama olunca daha çok ışık veriyor
 
elektronik olarak bjt olsa içinde beyzine dokundugumuzda yanar diyicem ama bjt yok galiba içinde
 
arkadaşlar benim aklımada şu geldi.konuyla ilgili bilgiye sahip değilim ama belkide kontrolkalemi kendi içinde devreyi tamamlıyo olamazmı?
 
arkadaşlar benim aklımada şu geldi.konuyla ilgili bilgiye sahip değilim ama belkide kontrolkalemi kendi içinde devreyi tamamlıyo olamazmı?
Eğer öyle bir durum olsaydı ledin sadece elimizi kontrol kaleminin arkasına değince değil; sürekli yanması gerekiyordu
 
Kontrol kaleminin devresinde gerilimi düşürmek için bir direnç ve bu gerilimde yanacak bir led vardır. Kontrol kaleminin arkasındaki iletken kısma dokunduğunuzda bu açık devreye, toprak temasınız varsa direnç, yok ise kapasite yükü olarak katılmış olursunuz ve devre sizin üzerinizden tamamlanır. Bu yüzden toprakla temas etmeniz ya da etmemeniz çok da bir anlam ifade etmez.
 
Dünyada hiç biyerle bağlantılı değil ama üzerine akım akıyor çünkü akan akımın değeri dünya büyüklüğü karşısında çok küçüktür(dünyada bulunan tüm akımları toplamı dahi dünyanın büyüklüğü yanında küçük kalır.). Kontrol kalemindeki dirençten dolayı akan akım değeri küçüktür ve vücudumuzun yanında oldukça küçük kalır.Vücudumuz toprak gibi davranabilir ve kontrol kalemi üzerinden akan akım devreyi tamamlar.

Kesinlike çok mantıklı :)
 
Kontrol kalemını dokununca akım bızım uzerımızden topraga akan dıyen arkadasara bır sorum olacak..
Kacak akım sıgortası olan bır yerde kontrol kalemıyle olcme yaptıgımızda bır mıktar akım topraga akacagı ıcın kacak akım sıgortası atmaz mı ? Gercı atması ıcın akımın 30mA'den buyuk olması lazım ama bu degerı bulur gıbıme gelıyor..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst